Alijenka - wg usg mala jest wymiarowa i jedynie jeden dzien roznicy jest do OM waga tez je OK. Jesli chodzi o moje tycie to tez duzo nie utylam bo na 6m-cy ok 6kg (nie wazylam sie przed ciaza). ogolne wyniki tez mam w porzadku. A jesli chodzi o moja diete to jest zblizona do tej dla kobiet z cukrzyca wiec jesli nawet ja mam a nie wiem powinno byc dobrze.
Zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz potrawy i produkty zawierające cukier.
Unikaj długich przerw między posiłkami.
- Dzienna wartość kaloryczna wszystkich posiłków nie powinna przekraczać 2300-2500 kcal.
- Spożywaj 5-6 posiłków o regularnych porach: pierwsze, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację i tzw. drugą kolację (ostatni posiłek przed snem, ale spożywany nie później niż o 22.00 - może to być mały jogurt, kromka ciemnego pieczywa).
- Duże znaczenie mają tzw. drugie posiłki - drugie śniadanie i druga kolacja. Ten ostatni posiłek pozwala uniknąć nocnego niedocukrzenia w organizmie ciężarnej.
- Dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50 proc. węglowodanów (ciemne pieczywo, kasze, warzywa, niektóre owoce), 30 proc. białek i 20-30 proc. tłuszczów.
- Dieta winna być bogatoresztkowa, hamująca nadmierne wchłanianie glukozy. Jarzyny, owoce i produkty zbożowe obfitują w składniki resztkowe.
- Jadaj chude mięsa (drób, ryby, chuda cielęcina). Mięsa gotuj w wodzie lub na parze, bez dodatku tłuszczu albo duś z użyciem folii lub pergaminu. Możesz je też grillować, ale nie obsmażaj.
- Nabiał winien być chudy o niskiej zawartości tłuszczu, bez dodatku owoców.
- Ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych - zwierzęce zastąp oliwą z oliwy, olejem rzepakowym i sojowym.
- Unikaj żółtych serów, tłustych twarogów, śmietany. Zapomnij o majonezie, frytkach, plackach ziemniaczanych, racuchach i kotletach.
- Do sałatek zamiast oleju dodawaj marynatę winegret, a sosy do sałat przyrządzaj na chudym jogurcie.
Dzieki dziewczyny za rady i troske
;-)