reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwiec 2012

To sie wcale nie pocieszylam, bo ja w sumie tez sie dobrze czuje, cisnienie w normie ale ogolne wyniki tez sa na odpowiednim poziomie. Nigdy nie mialam problemu z cukrem miala kilka razy sprawdzany i zawsze bylo oki. Ale moze na kolejnej wizycie czyli za miesiac ja przycisne a moze juz bedzie za pozno? :baffled:
a nie mozna tam tego badane prywatnie zrobic?na wlasny koszt?czy tam tak nie jest bo nie rozumiem. bo jesli Cie nie skierowala a Tobie zalezy to ja bym zrobila na wlasna reke jakbym miala sie zamartiwac miesiac

ja na glukoze tez w poniedzialek sie wybieram:/

reklama
która to kiedys pisała o zatorze płynem owodniowym?
Ja cholera jasna o tym cały czas myślę, na domiar złego ostatnio mi coś w tv mignęło na ten temat i tak sobie myślę kurcze cąłe życie o tym nie slyszałam, a w ciągu 2 ostatnich tygodni dwa razy i głupie mysli mi przychodzą do głowy:(

blond - to nie jest tu takie hop-siup. Takie badanie jest robione tylko w szpitalu - w przychodni nie. Jak nie masz zdaniem lekarza czy położnej do tego wskazań, to Cię nie skieruje i nie wyśle zawiadomienia do szpitala. A na badanie musisz sie stawić z wezwaniem od nich.

Sunshine - a poproś chociaż o badanie na poziom cukru, jeśli wyjdzie Ci zawyżony, to mogą Ci zrobić, chociaż.... tego na 100% nie jestem pewna.
Ja mam (w poniedziałek) ale ze względu na chora wątróbkę.

Posprzątałam mieszkanie, a czuję się jak po sprzątaniu 200metrowego domu :)
Właśnie zadzwoniła do mnie przyjaciółka i pyta "aga to na którą dokładnie mamy to badanie w środę" ja jej nie chciałam prosić, bo wiem jak ma ciężko w pracy, ale sama pozamieniała i powiedziała przecież nie zostawię Cię :)

a nie mozna tam tego badane prywatnie zrobic?na wlasny koszt?czy tam tak nie jest bo nie rozumiem. bo jesli Cie nie skierowala a Tobie zalezy to ja bym zrobila na wlasna reke jakbym miala sie zamartiwac miesiac

ja na glukoze tez w poniedzialek sie wybieram:/

Nie orientowalam sie czy mozna to badanie wykonac prywatnie czy nie. Wczesniej sie tym nie martwilam ale przez to ze tu co chwile ktos wspomina o tej glukozie i cukrzycy ze mozna sobie cos wkrecic. Skoro dobrze sie czuje i wyniki wporzadku i do tego jak nie ma wskazan na cukrzyce to moze poprostu nie bede sobie zawracac glowy. Tu nie robia kazdemu. Polaa mowila, ze jej tez nie wyslali bo nie musiala. Wiec skoro nie to nie nasile nie bede sie pchac bo jeszcze sobie cos wykracze ehhhh:no:

blond - to nie jest tu takie hop-siup. Takie badanie jest robione tylko w szpitalu - w przychodni nie. Jak nie masz zdaniem lekarza czy położnej do tego wskazań, to Cię nie skieruje i nie wyśle zawiadomienia do szpitala. A na badanie musisz sie stawić z wezwaniem od nich.

Sunshine - a poproś chociaż o badanie na poziom cukru, jeśli wyjdzie Ci zawyżony, to mogą Ci zrobić, chociaż.... tego na 100% nie jestem pewna.
Ja mam (w poniedziałek) ale ze względu na chora wątróbkę.

To przy nastepnej wizycie sie zapytam bo i tak beda pobierac mi krew to moga sprawdzic i poziom cukru. Dzieki :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nie zmieniaj tak często avatarków, bo Cię poznać nie idzie :dry:

.
hmmm nawet nie wiedziałam że mi się avatarek zmienił, a ja sobie tylko oglądałam obrazki :-p :baffled:
Byłam na tym połówkowym USG, z dzidzią wszystko w porządku, co do płci to niestety dupa blada bo dzidzia leży sobie w brzuchu ze ściśniętymi nogami (noga na nodze) i nic nie widać :-:)-:)-(
najważniejsze że z dzidzią oki !!!!

Witam Dziewczyny :-)

Wlasnie wrocilam z wizyty u poloznej. Za duzo sie nie dowiedzialam ale przynajmniej posluchalismy z M bicia serduszka :-) Pytalam sie o test na tolerancje glukozy ale mnie nie dotyczy bo nikt z pierwszej lini w mojej rodzinie nie mial wiec ja tez nie musze a to ze babcia to juz "daleka" rodzina i sie nie liczy. Wiec ominie mnie to. Oczywiscie pytalam sie o moje bole plecow na co ona, ze to normalne w ciazy bo przybiera sie na wadze i obciaza kregoslup bardziej. Sprawdzila za zawartosc protein w moczy i zmierzyla cisnienie wszytsko OK. Wypytala sie jak sie czuje, czy moge normalnie jesc czy jestem aktywna fizyczniei psychicznie. I dowidzenia. Dopiero w 32 tyg bede miec USG bo lozysko niskie ale powiedziala, zeby sie tym nie przejmowala bo duzo kobiet tak ma. I co ciekawe nawet jakby sie nie podnioslo nie kwalifikuje sie na cc :szok: Ahhhhh
Poza tym i tak chyba wole to luzne i naturalne podejscie do ciazy. Skoro wszystko jest OK to po co ingerowac.

Powodzenia na wizytach i na egzaminie- niezapominajka!!! Trzymam kciuki

Wtrace sie :) ....cukrzyca ciązowa nijak ma sie do normalnej cukrzycy i nie ma znaczenia czy ktos w rodzinie chorowal. To przypadlosc typowo ciązowa. dziwi mnie, ze nie bedziesz robic tego badania, ono jest w zakresie badan obowiazkowych w ciazy. Cukrzyca ciązowa jest b. niebezpieczna dla dziecka.
Ja na "gluta" ide w poniedzialek.... fujjj..jak sobie pomysle hahaha.
Sunshine, Addiena ma rację z tą cukrzycą i tak jak Viola wcześniej pisała, u mnie też nie ma nikogo w domu z cukrzycą i nigdy nie było, a ja mam także dziwne podejście troszkę nio ale widzę że u Was tam tak jest.
To przy nastepnej wizycie sie zapytam bo i tak beda pobierac mi krew to moga sprawdzic i poziom cukru. Dzieki
ja codziennie na czczo mam rewelacyjny wynik cukru ale zaś po godzinie i po dwóch od posiłku mi się podnosił !!
A ja dziś na obiad gotowany kurzy cycek z ziemniaczkami plus kiszona kapusta i przed obiadkiem zjadłam sobie deser - truskawki :-) :-D

Sunshine jeszcze napiszę tak, że jeżeli na usg jest wszystko oki z wymiarami, nie są jakieś wygórowane to myślę, że nie masz się czym martwić, ja osobiście zauważyłam że coś jest nie tak jak zaczęłam szybko tyć, a później na usg wyszły pomiary dzidzi większe, choć zrobiłam obciążenie glukozą już w 19 tygodniu okazało się, że mam nietolerancję i cieszę się, że tak szybko bo do tej pory nie wiem jak by to było, a wiadomo jakie są powikłania jeżeli chodzi o cukrzycę. Mój gin też mi powiedział, że dobrze, że zrobiliśmy tą glukozę wcześniej.

Ostatnia edycja:
W ramach odwiecznego pytania: co na obiad???? Odpowiadam, że u mnie dziś podają:

Karkóweczkę w sosie własnym (na masełku z cebulką) plus ziemniaczki z wody i buraczki gotowane lub nie. (tutaj Kuchnia jeszcze nie zdecydowała).
Na deser planuję kisielek domowy z malin.
A ja dziś zrobiłam buziakowe placuszki z naszej książki kucharskiej. Pycha! :tak:

Właśnie zadzwoniła do mnie przyjaciółka i pyta "aga to na którą dokładnie mamy to badanie w środę" ja jej nie chciałam prosić, bo wiem jak ma ciężko w pracy, ale sama pozamieniała i powiedziała przecież nie zostawię Cię :)

No widzisz! Problem z głowy ;-)

Ja na glukozę idę dopiero za jakieś 2 tyg. a już się martwię, żeby wyszła w porządku... Pocieszam się trochę, że wg ostatniego usg wymiary małej zgadzają się z OM...

Alijenka - wg usg mala jest wymiarowa i jedynie jeden dzien roznicy jest do OM waga tez je OK. Jesli chodzi o moje tycie to tez duzo nie utylam bo na 6m-cy ok 6kg (nie wazylam sie przed ciaza). ogolne wyniki tez mam w porzadku. A jesli chodzi o moja diete to jest zblizona do tej dla kobiet z cukrzyca wiec jesli nawet ja mam a nie wiem powinno byc dobrze.
Zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz potrawy i produkty zawierające cukier.
Unikaj długich przerw między posiłkami.

- Dzienna wartość kaloryczna wszystkich posiłków nie powinna przekraczać 2300-2500 kcal.
- Spożywaj 5-6 posiłków o regularnych porach: pierwsze, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację i tzw. drugą kolację (ostatni posiłek przed snem, ale spożywany nie później niż o 22.00 - może to być mały jogurt, kromka ciemnego pieczywa).
- Duże znaczenie mają tzw. drugie posiłki - drugie śniadanie i druga kolacja. Ten ostatni posiłek pozwala uniknąć nocnego niedocukrzenia w organizmie ciężarnej.
- Dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50 proc. węglowodanów (ciemne pieczywo, kasze, warzywa, niektóre owoce), 30 proc. białek i 20-30 proc. tłuszczów.
- Dieta winna być bogatoresztkowa, hamująca nadmierne wchłanianie glukozy. Jarzyny, owoce i produkty zbożowe obfitują w składniki resztkowe.
- Jadaj chude mięsa (drób, ryby, chuda cielęcina). Mięsa gotuj w wodzie lub na parze, bez dodatku tłuszczu albo duś z użyciem folii lub pergaminu. Możesz je też grillować, ale nie obsmażaj.
- Nabiał winien być chudy o niskiej zawartości tłuszczu, bez dodatku owoców.
- Ogranicz tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych - zwierzęce zastąp oliwą z oliwy, olejem rzepakowym i sojowym.
- Unikaj żółtych serów, tłustych twarogów, śmietany. Zapomnij o majonezie, frytkach, plackach ziemniaczanych, racuchach i kotletach.
- Do sałatek zamiast oleju dodawaj marynatę winegret, a sosy do sałat przyrządzaj na chudym jogurcie.

Dzieki dziewczyny za rady i troske :tak:;-)

Hej Dziewczyny,

Pilnie poszukiwana jest przyszła Mama z Warszawy, która chciałaby udzielić wywiadu dla TVN24 w temacie: Jak zmieniło się jej życie podczas ciąży? Czy udało się zrealizować zaplanowane na czas ciąży cele, czy życie je zweryfikowało i wszytko potoczyło się inaczej? Na Wasze zgłoszenia czekamy na wawamusie@gmail.com, pan z TVN24 podjedzie do zainteresowanej kandydatki,
pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych ciąż,

Magda

reklama
Sunshine to w takim jest tak jak mówisz to faktycznie nie potrzebujesz tego obciążenia glukozą, zapewne jakby coś było nie tak zaraz położna by to zauważyła :-)

Do góry