reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

czesc Mamuśki, doczytałam do końca wreszcie,

nanulinka - z której dzielnicy jesteś?

Dreddka - w Irl jak jesteś w ciąży opieka jest bezpłatna, ale jak chodzisz do GP w swoim rejonie, jak chcesz np. do polskiej przychodni to trzeba płacić.

Kamila - sprawdzaj tylko, czy mały nie ma wysypki, ja tak, tym bardziej potwierdzi to, że synek przebył TRZYDNIÓWKĘ.

reklama
czesc Mamuśki, doczytałam do końca wreszcie,

nanulinka - z której dzielnicy jesteś?

Dreddka - w Irl jak jesteś w ciąży opieka jest bezpłatna, ale jak chodzisz do GP w swoim rejonie, jak chcesz np. do polskiej przychodni to trzeba płacić.

Kamila - sprawdzaj tylko, czy mały nie ma wysypki, ja tak, tym bardziej potwierdzi to, że synek przebył TRZYDNIÓWKĘ.

katrina mieszkam na popowicach:) niedaleko magnolii:)

tak wam nadawałam o braku objawów a tu proszę! na szczęście nie mdłości i inne takie ale masakra i tak! RYKday! płaczliwa, marudna, rozlazła, szlochająca mimoza ze mnie dzisiaj - normalnie chwilę temu mi przeszło dopiero, trzymało chyba ze 3 godziny! a teraz? wyglądam w lustrze jak siedem nieszczesc!!!!
na szczęście Moj S. dał radę:) przytulił, pogłaskał, obiecał,że będzie dobrze:)
Teraz tylko pozostała chęć na czekoladę:) <na szczęście nie mam jej w domu:p>

viva hormony!!!

Tak się zastanawiam.Jak jestem w 5 tyg 1 dniu tzn ze mam mówić ze jestem w 5 tyg czy 6 tyg.Bo rozumiem ze 5 tydzień się skończył i zaczął 6? Czy jak to jest?:confused:

Witam dziewczyny :-)ja Was czytam, ale jakoś nie miałam humoru do pisania ja jeszcze 4, a w sumie 3ipol dnia i zobaczę swoja pesteczkę :) no i mam nadzieje, ze do tej pory nie dostane pierd....:szok:

nanulika ja chodze do corfamedu do doktora Bielickiego od 5lat ciekawa jestem jak się sprawdzi przy prowadzeniu ciąży, choć wcześniej myślałam o lekarzu który też pracuje w jakimś szpitalu, ale teraz nawet nie wiem czy będę w Pl rodzić.

no własnie tyle tych przychodni , tyle nazwisk...
w głowie już mam mętlik!
Ginekolog Wrocław, Ginekologia Wrocław - ZnanyLekarz.pl

w sumie chcę chodzić nadal do 4medu bo tam z racji pakietu z pracy będę miała wszelkie badania gratis, więc będę u te mojej gin udawać,że u niej prowadzona jest ciąża i tyle:)
ale chcę też prywatnie pochodzić. Koleżanka właśnie kończąca ciążę chadza na Krzycką do mediconcept, doktor Górecka. Jest zadowolona:)
Ja mam tylko jedno ale - chyba wolałabym żeby lekarz prowadzący pracował w szpitalu w którym będę rodzić....
oj no.... sama nie wiem...

Bo "Obraz USG na początku ciąży zależy w dużym stopniu od tego, kiedy wykonywane jest badanie. W 4.-5. tygodniu widać tylko pęcherzyk ciążowy. W 5.-6. tygodniu w jego wnętrzu pojawia się pęcherzyk żółtkowy, który odżywia zarodek, zanim wykształci się łożysko. Zarodek w 6. tygodniu może być jeszcze zbyt malutki, by było go widać na ekranie. W kolejnym tygodniu jednak rosnący zarodek musi być już widoczny w USG. "

Witam Was i gratuluję nowym czerwcówką

Carls81 bylam dzis u gina i kobitka stwierdzila ze ma starszy sprzet i widziala tylko pecherzyk nic wiecej. a Wg OM zaczełam już 8tc. Kazała przyjść za miesiąc tzn nestaepna wizyta 28listopad :szok: i wtedy założy kartę ciąży. Więc troszkę się niepokoje ale na szczęscie jutro idę do innego gina na usg dopochwowe z lepszym sprzetem USG wiec mam nadzieje ze zobacze zarodek i bijace serduszko. :tak: Kurdę u mnie w mieście nie ma zbytnio możliwości wyboru ginekologa bo jest ich niewiele (bylam u 3 i zaden jakby to powiedziec.... hmmm nie wzbudzil mojego zaufania) a jak jest ktos godny polecenia to kolejki takie ze hohoho a dodam ze nam to sie nie przelewa a tak po urodzeniu jak bym dostala becikowe to bym miala np. za co chrzciny zrobic
Odnośnie becikowego to są zmiany ze do 10tc trzeba byc pod opieka lekarza

Rozmawiałam dziś z położną i nie mam brać kwasu foliowego Powiedziała ze istnieje 1%kobiet ktore poprostu zle reaguja na kwas foliowy.

Ostatnia edycja:
A tu Dodaje inf o Becikowym :
W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później. Od 1 stycznia 2012 r. becikowe będzie przyznawane pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia, że kobieta w czasie trwania ciąży przebywała pod opieką lekarza, w tym pierwsze badanie lekarskie miała przeprowadzone przed 10 tygodniem ciąży, a kolejne badania były zrobione w każdym z kolejnych trymestrów.

W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później. Takie przepisy przyznawania becikowego były ustalone już wcześniej i obowiązywały od 1 listopada 2009 r. do 31 marca 2010 r. Jednak były problemy z uzyskaniem zaświadczeń od lekarzy i rząd zdecydował się na złagodzeni przepisów.

Do końca roku z uzyskaniem świadczeń nie będzie problemu. Wystarczy jedynie zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną, że kobieta w trakcie ciąży odbyła 1 badanie. Zaświadczenie nie musi być w postaci formalnego druku, musi zawierać jednak dane i pieczątkę osoby je wystawiające. Jednak z początkiem przyszłego roku, zostaną przywrócone dawne przypisy. Zaświadczenie będzie musiało być zgodne z rozporządzeniem ministra zdrowia z 14 września 2010 r. w sprawie form opieki medycznej w ciąży uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką (Dz.U. nr 183, poz. 1234).

- Jeżeli jednak rodzice złożą wnioski do grudnia, to zostaną one rozpatrzone na starych zasadach. Wniosek złożony po 1 stycznia 2012 roku, zostanie rozpatrzony zgodnie z nowymi przepisami – powiedziała kierownik działu świadczeń rodzinnych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Białymstoku Halina Pietrzykowska i dodała – Przedstawione zaświadczenia będą musiały być zgodne ze wzorem ustanowionym przez Ministra Zdrowia.

Rodzice mają 12 miesięcy na złożenie wniosku o przyznanie świadczeń, jednak nawet jeżeli kobieta urodzi w tym roku, a złoży wniosek o przyznanie zaświadczenia w przyszłym roku, to będzie musiała spełniać nowe kryteria

- O świadczenie z tytułu urodzenia dziecka będzie mogła ubiegać się kobieta, która w czasie ciąży przebywała za granicą lub urodziła poza terytorium Polski. Warunkiem uzyskania świadczenia jest przedstawienie dokumentacji lekarskiej z przebytymi badaniami spełniającymi kryteria przyznania becikowego – poinformowała Halina Pietrzykowska.

Jeżeli wizyta u lekarze nie będzie przeprowadzona przed 10 tygodniem ciąży to będą problemy z uzyskaniem becikowego oraz zasiłku z tytułu urodzenia dziecka. Zaświadczenia takie będą obowiązkowo wymagane, a jeżeli rodzice nie będą mogli przedstawić zaświadczeń lekarskich to będzie oznaczało to brak świadczeń na dziecko.

reklama
Do góry