reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

czesc Mamuśki, doczytałam do końca wreszcie,

nanulinka - z której dzielnicy jesteś?

Dreddka - w Irl jak jesteś w ciąży opieka jest bezpłatna, ale jak chodzisz do GP w swoim rejonie, jak chcesz np. do polskiej przychodni to trzeba płacić.

Kamila - sprawdzaj tylko, czy mały nie ma wysypki, ja tak, tym bardziej potwierdzi to, że synek przebył TRZYDNIÓWKĘ.

reklama
czesc Mamuśki, doczytałam do końca wreszcie,

nanulinka - z której dzielnicy jesteś?

Dreddka - w Irl jak jesteś w ciąży opieka jest bezpłatna, ale jak chodzisz do GP w swoim rejonie, jak chcesz np. do polskiej przychodni to trzeba płacić.

Kamila - sprawdzaj tylko, czy mały nie ma wysypki, ja tak, tym bardziej potwierdzi to, że synek przebył TRZYDNIÓWKĘ.

katrina mieszkam na popowicach:) niedaleko magnolii:)

tak wam nadawałam o braku objawów a tu proszę! na szczęście nie mdłości i inne takie ale masakra i tak! RYKday! płaczliwa, marudna, rozlazła, szlochająca mimoza ze mnie dzisiaj - normalnie chwilę temu mi przeszło dopiero, trzymało chyba ze 3 godziny! a teraz? wyglądam w lustrze jak siedem nieszczesc!!!!
na szczęście Moj S. dał radę:) przytulił, pogłaskał, obiecał,że będzie dobrze:)
Teraz tylko pozostała chęć na czekoladę:) <na szczęście nie mam jej w domu:p>

viva hormony!!!

Tak się zastanawiam.Jak jestem w 5 tyg 1 dniu tzn ze mam mówić ze jestem w 5 tyg czy 6 tyg.Bo rozumiem ze 5 tydzień się skończył i zaczął 6? Czy jak to jest?:confused:

Witam dziewczyny :-)ja Was czytam, ale jakoś nie miałam humoru do pisania ja jeszcze 4, a w sumie 3ipol dnia i zobaczę swoja pesteczkę :) no i mam nadzieje, ze do tej pory nie dostane pierd....:szok:

nanulika ja chodze do corfamedu do doktora Bielickiego od 5lat ciekawa jestem jak się sprawdzi przy prowadzeniu ciąży, choć wcześniej myślałam o lekarzu który też pracuje w jakimś szpitalu, ale teraz nawet nie wiem czy będę w Pl rodzić.

no własnie tyle tych przychodni , tyle nazwisk...
w głowie już mam mętlik!
Ginekolog Wrocław, Ginekologia Wrocław - ZnanyLekarz.pl

w sumie chcę chodzić nadal do 4medu bo tam z racji pakietu z pracy będę miała wszelkie badania gratis, więc będę u te mojej gin udawać,że u niej prowadzona jest ciąża i tyle:)
ale chcę też prywatnie pochodzić. Koleżanka właśnie kończąca ciążę chadza na Krzycką do mediconcept, doktor Górecka. Jest zadowolona:)
Ja mam tylko jedno ale - chyba wolałabym żeby lekarz prowadzący pracował w szpitalu w którym będę rodzić....
oj no.... sama nie wiem...

Bo "Obraz USG na początku ciąży zależy w dużym stopniu od tego, kiedy wykonywane jest badanie. W 4.-5. tygodniu widać tylko pęcherzyk ciążowy. W 5.-6. tygodniu w jego wnętrzu pojawia się pęcherzyk żółtkowy, który odżywia zarodek, zanim wykształci się łożysko. Zarodek w 6. tygodniu może być jeszcze zbyt malutki, by było go widać na ekranie. W kolejnym tygodniu jednak rosnący zarodek musi być już widoczny w USG. "

Witam Was i gratuluję nowym czerwcówką

Carls81 bylam dzis u gina i kobitka stwierdzila ze ma starszy sprzet i widziala tylko pecherzyk nic wiecej. a Wg OM zaczełam już 8tc. Kazała przyjść za miesiąc tzn nestaepna wizyta 28listopad :szok: i wtedy założy kartę ciąży. Więc troszkę się niepokoje ale na szczęscie jutro idę do innego gina na usg dopochwowe z lepszym sprzetem USG wiec mam nadzieje ze zobacze zarodek i bijace serduszko. :tak: Kurdę u mnie w mieście nie ma zbytnio możliwości wyboru ginekologa bo jest ich niewiele (bylam u 3 i zaden jakby to powiedziec.... hmmm nie wzbudzil mojego zaufania) a jak jest ktos godny polecenia to kolejki takie ze hohoho a dodam ze nam to sie nie przelewa a tak po urodzeniu jak bym dostala becikowe to bym miala np. za co chrzciny zrobic
Odnośnie becikowego to są zmiany ze do 10tc trzeba byc pod opieka lekarza

Rozmawiałam dziś z położną i nie mam brać kwasu foliowego Powiedziała ze istnieje 1%kobiet ktore poprostu zle reaguja na kwas foliowy.

Ostatnia edycja:
A tu Dodaje inf o Becikowym :
W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później. Od 1 stycznia 2012 r. becikowe będzie przyznawane pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia, że kobieta w czasie trwania ciąży przebywała pod opieką lekarza, w tym pierwsze badanie lekarskie miała przeprowadzone przed 10 tygodniem ciąży, a kolejne badania były zrobione w każdym z kolejnych trymestrów.

W prawdzie zmiany wchodzą 1 stycznia 2012 roku, ale obejmą te kobiety, które zajdą w ciąży w kwietniu tego roku i później. Takie przepisy przyznawania becikowego były ustalone już wcześniej i obowiązywały od 1 listopada 2009 r. do 31 marca 2010 r. Jednak były problemy z uzyskaniem zaświadczeń od lekarzy i rząd zdecydował się na złagodzeni przepisów.

Do końca roku z uzyskaniem świadczeń nie będzie problemu. Wystarczy jedynie zaświadczenie wystawione przez lekarza lub położną, że kobieta w trakcie ciąży odbyła 1 badanie. Zaświadczenie nie musi być w postaci formalnego druku, musi zawierać jednak dane i pieczątkę osoby je wystawiające. Jednak z początkiem przyszłego roku, zostaną przywrócone dawne przypisy. Zaświadczenie będzie musiało być zgodne z rozporządzeniem ministra zdrowia z 14 września 2010 r. w sprawie form opieki medycznej w ciąży uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką (Dz.U. nr 183, poz. 1234).

- Jeżeli jednak rodzice złożą wnioski do grudnia, to zostaną one rozpatrzone na starych zasadach. Wniosek złożony po 1 stycznia 2012 roku, zostanie rozpatrzony zgodnie z nowymi przepisami – powiedziała kierownik działu świadczeń rodzinnych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Białymstoku Halina Pietrzykowska i dodała – Przedstawione zaświadczenia będą musiały być zgodne ze wzorem ustanowionym przez Ministra Zdrowia.

Rodzice mają 12 miesięcy na złożenie wniosku o przyznanie świadczeń, jednak nawet jeżeli kobieta urodzi w tym roku, a złoży wniosek o przyznanie zaświadczenia w przyszłym roku, to będzie musiała spełniać nowe kryteria

- O świadczenie z tytułu urodzenia dziecka będzie mogła ubiegać się kobieta, która w czasie ciąży przebywała za granicą lub urodziła poza terytorium Polski. Warunkiem uzyskania świadczenia jest przedstawienie dokumentacji lekarskiej z przebytymi badaniami spełniającymi kryteria przyznania becikowego – poinformowała Halina Pietrzykowska.

Jeżeli wizyta u lekarze nie będzie przeprowadzona przed 10 tygodniem ciąży to będą problemy z uzyskaniem becikowego oraz zasiłku z tytułu urodzenia dziecka. Zaświadczenia takie będą obowiązkowo wymagane, a jeżeli rodzice nie będą mogli przedstawić zaświadczeń lekarskich to będzie oznaczało to brak świadczeń na dziecko.

reklama
Do góry