reklama
2 wyjaśnienia - albo spalasz mniej niż przyjmujesz.
Albo co wg mnie bardziej prawdopodobne (ale lekarzem nie jestem) twój organizm zatrzymuje wodę.
Bo przytyć z dnia na dzień kg naprawe jest cięzko. Tak jak i schudnąć się nie da, Jak schodzi kg to też woda.
Pijesz napar z pokrzywy?? NIe zaszkodzi. A własciwości ma super. Ja na wiosne zawsze sobie 2 tygodniówke z pokrzywa roobilam.
Pokrzywa zwyczajna - ma wysoką zawartość witamin i mikroelementów, zwłaszcza wapnia i żelaza. Zarówno świeża, jak i w postaci naparu jest smaczna. Napar z pokrzywy ma umiarkowane działanie moczopędne, a więc pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu. Pokrzywa jest również przydatna po porodzie, gdyż wzmacnia organizm i zwiększa produkcję mleka. czytalam tez ze regeneruje naskórek, wzmacnia włosy i paznokcie takze na cere jak ktoras ma problemy to wlasnie pokrzywa zaraz po bratku;]
Bo innego pomysłu nie mam.
Aylin...przecież tu jest wiele Dziewczyn, ktore napisały,ze w ciągu paru tygodniu utyły nawet 6 kilo, naprawdę uważasz,że utyły dlatego,ze jedzą po 9000 kalorii dziennie? Naprawde ciezko jest zjeśc jedego dnia taką mase kalorii- chybą,ż enie wiem codzinnie słok masła orzechowego się je. Każdy m inna przemiane materii, ale jednak wiekszośc kobiet jakby jadła już koło 3000 kalorii dziennie to by tyła, bo dzienne zapotrzebownie to tylko 2000-2500 na kobietę. Naprawde nie wiem skad wziełaś 9000 kaloriii na jeden kilogram.......Aspalam penwie mneij niz przyjmuje zwąlszcza w ciaży...co do puchnięcia to powiem Ci w takim razie, ze wszytskie kilogramy kóre przytyłam musiałby być ze spuchnięcia wlasnie, bo każdy z nich przybywał nagle z dnia na dzień. Ja od gwiazki w zasadzie zaczełam tyć dopiero, wczesneij chudłam.....a jem cały cza style samo....teraz nawet mneij niż jak chudłam.
agaundpestka
Fanka BB :)
To na boso będziesz? Ja tam zawsze w skarpetkachMnie jutro czeka 3D, kłaki już umyłam, ogolić się wygoliłam, nawet pazury pomalowałam na różowo a nóż widelec będą pasować do dzidzi ;-)
Na allegro widziałam fajne dla dzidzów My kładziemy białą i wyraźne prążki. Mamy bardzo nierówną sciąnę i zamiast szpachlować pokryjemy to tapetą. A z czasem ją pomalujemyMaćku ja kładłam tapetę w zeszłym tygodniu. I tak mi sie spodobało ze w pokoju kluski tez połoze. Szukam jakiejś fajnej w paseczki kolorowe.
alijenka
Mamcia Nataszki :))
aga buhahaha :-) ;-)
Waris
To na boso będziesz? Ja tam zawsze w skarpetkach
Maćku, nawet na rękach nosisz skarpetki? ;-);-);-)
KamilaLublin
♥Zakochana w synach♥
hej wpadam wieczornie powiedzieć dobranoc
Dzisiaj miałam 5 bardzo silnych skurczy że aż mi się nogi ugięły
Wzięłam 2 tbl nospy forte i przeszło mam nadzieje że to nic poważnego - Milanka czuję dość wyrażnie jak się tam wierci ;p
Hm a może to skurcze przepowiadające? Braxtona Hicksa ( czy jak on sie tam zwał ) .... nie chyba nie bo z Wiktorem kolo 30 tyg. sie zaczęły . . .
znalazłam coś:
Skurcze Braxtona-Hicksa to pojawiające się po 20. tygodniu ciąży przepowiadające kurcze macicy. Nie pojawiają się regularnie, różne jest też ich nasilenie, ale zwykle szybko łagodnieją i całkowicie ustępują. Choć wiele kobiet w ogóle ich nie czuje, są naturalną oznaką zmian zachodzących w układzie rozrodczym – macica powoli przygotowuje się do wypuszczenia dziecka na świat.
[h=3]Skurcze kogo?[/h] Nazwisko, które przylgnęło do określenia skurczy przepowiadających, należy do XIX-wiecznego angielskiego lekarza, uważanego za pioniera brytyjskiego położnictwa. Jako pierwszy zauważył on, że jego pacjentki odczuwają skurcze, które niekoniecznie świadczą o rychłym rozwiązaniu. Były to skurcze przepowiadające poród, rozpoczynające się nawet 15 tygodni przed nim.
[h=3]Skąd ból?[/h] Niektóre kobiety uskarżają się na spowodowany przez skurcze przepowiadające ból, podobny do wyjątkowo dokuczliwej menstruacji, a niekiedy nie pozwalający swobodnie chodzić.
W okresie ciąży kobiety często odczuwają delikatne skurcze lub raczej napięcie brzucha, które może być spowodowane choćby dłuższym spacerem bądź odpoczynkiem. Skurcze przepowiadające nieco się od nich różnią. Bywa, że przyszła mama ich w ogóle nie odczuwa, ale często skurcze są dokuczliwe i przypominają bóle menstruacyjne. Jedyną jednak cechą wspólną skurczy Braxtona-Hicksa i menstruacji jest to, że dzieją się niezależnie od kobiety. Kurcz rozpoczyna się od dna macicy, która na kilka tygodni przed porodem obniża się, by pomóc wyjść dziecku na świat. Choć niezbyt przyjemny, ma bardzo ważną funkcję: przygotowuje przyszłą mamę do faktycznych porodowych skurczów, ale i wzmacnia macicę, skraca jej szyjkę i pomaga dziecku ułożyć się w odpowiedniej pozycji. Trwa zwykle od 30 sekund do 2-3 minut w dniach poprzedzających poród i dość szybko łagodnieje – by w końcu ustąpić.
[h=3]Jak sobie radzić?[/h] Skurcze nie uprzykrzają kobietom życia, bo wpisują się w katalog dolegliwości związanych z ciążą, jednak śmiało można podjąć działania, które sprawią, że nie będą zbyt dokuczliwe i bolesne, np.:
[h=3]Czy to już?[/h] Bardzo często kobiety mylą skurcze przepowiadające ze skurczami poprzedzającymi poród. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy kurcze Braxtona-Hicksa pojawiają się w ostatnich tygodniach ciąży. Są to jednak inne skurcze, których podstawowa różnica polega na ich ustępowaniu. Skurcze porodowe nasilają się z godziny na godzinę, powodując jednocześnie ból pleców i przynosząc typowe objawy, sygnalizujące bliskie rozwiązanie, takie jak plamienie, biegunka czy odejście wód płodowych. Jeśli więc skurcz ustępuje i nie odczuwasz innych dolegliwości, bądź spokojna – to jeszcze nie czas na porodówkę.
Dzisiaj miałam 5 bardzo silnych skurczy że aż mi się nogi ugięły
Wzięłam 2 tbl nospy forte i przeszło mam nadzieje że to nic poważnego - Milanka czuję dość wyrażnie jak się tam wierci ;p
Hm a może to skurcze przepowiadające? Braxtona Hicksa ( czy jak on sie tam zwał ) .... nie chyba nie bo z Wiktorem kolo 30 tyg. sie zaczęły . . .
znalazłam coś:
Skurcze Braxtona-Hicksa to pojawiające się po 20. tygodniu ciąży przepowiadające kurcze macicy. Nie pojawiają się regularnie, różne jest też ich nasilenie, ale zwykle szybko łagodnieją i całkowicie ustępują. Choć wiele kobiet w ogóle ich nie czuje, są naturalną oznaką zmian zachodzących w układzie rozrodczym – macica powoli przygotowuje się do wypuszczenia dziecka na świat.
[h=3]Skurcze kogo?[/h] Nazwisko, które przylgnęło do określenia skurczy przepowiadających, należy do XIX-wiecznego angielskiego lekarza, uważanego za pioniera brytyjskiego położnictwa. Jako pierwszy zauważył on, że jego pacjentki odczuwają skurcze, które niekoniecznie świadczą o rychłym rozwiązaniu. Były to skurcze przepowiadające poród, rozpoczynające się nawet 15 tygodni przed nim.
[h=3]Skąd ból?[/h] Niektóre kobiety uskarżają się na spowodowany przez skurcze przepowiadające ból, podobny do wyjątkowo dokuczliwej menstruacji, a niekiedy nie pozwalający swobodnie chodzić.
W okresie ciąży kobiety często odczuwają delikatne skurcze lub raczej napięcie brzucha, które może być spowodowane choćby dłuższym spacerem bądź odpoczynkiem. Skurcze przepowiadające nieco się od nich różnią. Bywa, że przyszła mama ich w ogóle nie odczuwa, ale często skurcze są dokuczliwe i przypominają bóle menstruacyjne. Jedyną jednak cechą wspólną skurczy Braxtona-Hicksa i menstruacji jest to, że dzieją się niezależnie od kobiety. Kurcz rozpoczyna się od dna macicy, która na kilka tygodni przed porodem obniża się, by pomóc wyjść dziecku na świat. Choć niezbyt przyjemny, ma bardzo ważną funkcję: przygotowuje przyszłą mamę do faktycznych porodowych skurczów, ale i wzmacnia macicę, skraca jej szyjkę i pomaga dziecku ułożyć się w odpowiedniej pozycji. Trwa zwykle od 30 sekund do 2-3 minut w dniach poprzedzających poród i dość szybko łagodnieje – by w końcu ustąpić.
[h=3]Jak sobie radzić?[/h] Skurcze nie uprzykrzają kobietom życia, bo wpisują się w katalog dolegliwości związanych z ciążą, jednak śmiało można podjąć działania, które sprawią, że nie będą zbyt dokuczliwe i bolesne, np.:
- poprosić partnera lub inną chętną do pomocy osobę o masaż części lędźwiowej kręgosłupa,
- zmienić pozycję ciała (np. usiądź, gdy skurcz złapał podczas chodu lub stania i odwrotnie),
- wziąć ciepłą kąpiel, która rozluźnia mięśnie i łagodzi tym samym ból,
- ćwiczyć oddychanie (przyda się również podczas porodu),
- w wypadku wyjątkowego bólu, nie ustępującego w trakcie ćwiczeń, porozmawiać z lekarzem i po konsultacji z nim zażyć środek rozkurczający (np. no-spa).
[h=3]Czy to już?[/h] Bardzo często kobiety mylą skurcze przepowiadające ze skurczami poprzedzającymi poród. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy kurcze Braxtona-Hicksa pojawiają się w ostatnich tygodniach ciąży. Są to jednak inne skurcze, których podstawowa różnica polega na ich ustępowaniu. Skurcze porodowe nasilają się z godziny na godzinę, powodując jednocześnie ból pleców i przynosząc typowe objawy, sygnalizujące bliskie rozwiązanie, takie jak plamienie, biegunka czy odejście wód płodowych. Jeśli więc skurcz ustępuje i nie odczuwasz innych dolegliwości, bądź spokojna – to jeszcze nie czas na porodówkę.
Ostatnia edycja:
buziak
Tajemnica Raju
Pewnego dnia w rajskim ogrodzie, Ewa zwróciła się do Boga:
- Mam problem Boże.
- O co chodzi Ewo?
- Ja wiem że dzięki Tobie istnieję i mam ten przepiękny ogród, wszystkie zwierzęta, tego zabawnego węża, ale ja po prostu nie jestem tu juz szczęśliwa.
- Dlaczego Ewo?
- Jestem samotna i rzygać mi się juz chce tymi jabłkami.
- Aha Ewo, w takim wypadku może stworzę ci mężczyznę???
- Co to jest "mężczyzna"? - pyta zaciekawiona Ewa
- Mężczyzna będzie wadliwym stworzeniem, mającym wiele złych cech; bedzie niezdolny do słuchania i empatii, za to z przerośniętym ego. Bedzie agresywny i próżny, będzie kłamał, oszukiwał, tak czy inaczej będziesz miała z nim ciężkie życie. Ale... będzie większy, szybszy i silniejszy, dobry do walki i polowania. Będzie wyglądał śmiesznie, kiedy się pobudzi, ale odtąd nie będziesz narzekać. Stworzę go w taki sposób aby dostarczał Ci fizycznej satysfakcji. Bedzie trochę jak dziecko: będzie biegał za piłką, będzie nierozsądny i niezbyt sprytny, więc będzie również potrzebował twojej rady aby nie wyjść na głupka.
- Brzmi wspaniale - powiedziała Ewa -..... ale w czym tkwi pułapka?
- Hm... możesz go mieć pod pewnym warunkiem.
- Jakim?
- Będzie on dumny i arogancki,bedzie egocentryczny, więc musisz wmówić mu, że został stworzony pierwszy. Pamiętaj, to nasz sekret... Tak między nami kobietami... ;-)
Ruda1979
sicil - juz Ci skarżę i publicznie donoszę, ze za bananowe zachcianki odpowiedzialne są te co sobie potasy na forum mierzyły!!!!
M.in Avo chyba An.ka i Alijenka
Ponadto Ruda ma 3kg bananów w domu i sie przechwala
buziak wcale się nie przechwalam,a poza tym zostały tylko 4;-)
Tajemnica Raju
Pewnego dnia w rajskim ogrodzie, Ewa zwróciła się do Boga:
- Mam problem Boże.
- O co chodzi Ewo?
- Ja wiem że dzięki Tobie istnieję i mam ten przepiękny ogród, wszystkie zwierzęta, tego zabawnego węża, ale ja po prostu nie jestem tu juz szczęśliwa.
- Dlaczego Ewo?
- Jestem samotna i rzygać mi się juz chce tymi jabłkami.
- Aha Ewo, w takim wypadku może stworzę ci mężczyznę???
- Co to jest "mężczyzna"? - pyta zaciekawiona Ewa
- Mężczyzna będzie wadliwym stworzeniem, mającym wiele złych cech; bedzie niezdolny do słuchania i empatii, za to z przerośniętym ego. Bedzie agresywny i próżny, będzie kłamał, oszukiwał, tak czy inaczej będziesz miała z nim ciężkie życie. Ale... będzie większy, szybszy i silniejszy, dobry do walki i polowania. Będzie wyglądał śmiesznie, kiedy się pobudzi, ale odtąd nie będziesz narzekać. Stworzę go w taki sposób aby dostarczał Ci fizycznej satysfakcji. Bedzie trochę jak dziecko: będzie biegał za piłką, będzie nierozsądny i niezbyt sprytny, więc będzie również potrzebował twojej rady aby nie wyjść na głupka.
- Brzmi wspaniale - powiedziała Ewa -..... ale w czym tkwi pułapka?
- Hm... możesz go mieć pod pewnym warunkiem.
- Jakim?
- Będzie on dumny i arogancki,bedzie egocentryczny, więc musisz wmówić mu, że został stworzony pierwszy. Pamiętaj, to nasz sekret... Tak między nami kobietami... ;-)
zawsze mówiłam,że facet to tylko nieudany prototyp:-)
reklama
zaza26
a coooooooooooooooo Ty czytasz????
nie czytam - piszę,a raczej próbuję pisać pracę magisterską
Kochane ja tylko na chwilę. Wczoraj się nie odzywałam bo potwornie przeżywałam badanie glukozy. Całą noc prawie nie spałam, rano poszłam na pobranie to myślałam, że zasnę już w kolejce przed badaniem.
Wieczorem w miejscu pobrania krwi wyskoczył mi mega krwiak, normalnie aż napuchło i do tej pory nie mogę do końca rozprostować ani zgiąć ręki. I o dziwo zrobilo się to na tej ręcę co miałam tylko jeden raz kłute, no bo łącznie 3 razy miałam pobierane.... jak potem znajdę chwilę to wkleję zdjęcie tego czegoś bo zrobiłam na dowód. Zamierzam iść do tej pielęgniarki i jej zwrocić uwagę, że jeśli nie potrafi czegoś robić to może niech zawód zmieni.
A teraz najważniejsze. Glukoza wyszła mi niemal IDEALNA!!!!
Na czczo troszkę za mało 66 (ale ja ostatni posiłek jadam ok. 18:15 i dobrze mi z tym, więc nie chciałam nic celowo zmieniać)
po 1 godz. 140
po 2 godzinach 129
I niby się cieszę, ale się w końcu zastanawiam skąd ten poprzedni wynik po 50g 149????
Edit: ale będę miała nadrabiania - ostatnią przeczytaną stroną przeze mnie jest 1405, wczoraj w labolatorium z komórki i nic odpisać nie mogłam bo hasła nie pamiętałam
super, że wyniki są w porządku!! czyli koniec z dietą?:-)
dziewczyny, widzialyscie, ze kwietniowki zaczely sie rozpakowywac?
poczulam zimny oddech na karku
ja teraz też
Gratuluję!!!!nioo wróciłam z usg, opis w odpowiednim wątku
cieszę się bo był przy tym badaniu też lekarz mi obcy aż z Krakowa, który szkolił mojego gina jak obsługiwać usg 4d.
teraz mogę robić zakupki dziewczynka potwierdzona na 100%
Mój syneczek był dziś u lekarza na bilansie 3 latka. Nie chcę się przechwalać ale pękam z dumy i skaczę z radości. Mój mały Polaczek u niemieckiego lekarza został wychwalony pod niebiosa. Lekarz powiedział, że jest tak inteligentny i tak dobrze rozwinięty, że takich dzieci ze świeczką szukać. Stwierdził, że chyba wciąż czytamy mu książki i że mamy nie zmarnować tego co osiągnął do tej pory. Jeju jaka to radość wielka dla mnie! Dobra, dość przechwałek, tak się cieszę, że musiałam wam napisać.
też bym była dumna! gratuluję takiego bystrego synka!:-)
a ja robię bigosik
jutro jadę po siostrę, siostrzeńca i przyrodniego brata, mają po 6 i 5 lat:-) a w niedzielę przyjedzie jeszcze trochę rodzinki i wyprawiamy u mnie urodziny siostrzeńca, także dla mnie zapowiada się wariatkowo-kulinarny weekend