reklama
buziak
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 1 Listopad 2011
- Postów
- 2 833
Nie sprawdzą mi po godzinie bo na skierowaniu mam napisane na czczo i po 2 godź, a za badania płacę więc nie mogą zrobić więcej niż na skierowaniu
w poprzedniej ciazy robiłam po godzinie a teraz wydawało mi sie, ze po godzinie tez sie kłuje ale moze pochrzaniłam ;-)
Ja beszamel robie bez sera, ale próbowałam i z
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Jak byłam we włoszech pizze mi smakowały niesamowicie a lasagne...
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Ta we włoszech moze mi sie trafiła taka wyjątkowa a w innym miejscu bym sie zajadała ze smakiem, ale nic specjalnego nie zobaczyłam. Własnie duuuuzo beszamelu i ciasta a mięsa tyle o ile. W smaku była mdła...
Ja robie tak:
Podsmazam mięsko /nie załuje miesa/ i dodaje przyprawy, zeby juz na wstepie przechodziło - bazylia oregano pieprz sol cebula czosnek odrobina papryki. Smaze tak smaze i na koniec odlewam tłuszcz ktory pusciło a dodaje pomidory i sos pomidorowy. Jeszcze raz doprawiam bazylia i oregana, Gotuje gotuje i odstawiam. Robie beszamel i przekładam. Lasagne lubie swieze, ale musi postac zeby zrobiła sie bardziej zwarta
![Happy :happy: :happy:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/happy.gif)
Ostatnia edycja:
widze ze wy tu znowu o jedzeniu, ja dziś kurczaczek po chińsku z ryżem mmm pychotka ;D
teraz lece troche pposprzatac odezwe sie pozniej ;D milego dnia kobitki:-)
U mnie też dziś kurczak,ale z warzywami na słodko kwaśno
dzieki avo ja mam 11.39 tych krwinek bialych, PCT 0,37%. pije chyba za malo, chociaz staram sie wiecej, ale do tych 2l to na pewno nie dobijam
no to Ty zmień gina jak on Ci mówie,że w 6 miesiacu ciazy takie biale krwinki to infekcja w organizmie.....a norme masz do ile? Do 10 czy 11 tys?
agaundpestka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Październik 2011
- Postów
- 2 808
Ja zawsze przy nietolerancji glukozy robiłam po godzinie i dwóch.w poprzedniej ciazy robiłam po godzinie a teraz wydawało mi sie, ze po godzinie tez sie kłuje ale moze pochrzaniłam ;-)
Niespodzianka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Październik 2011
- Postów
- 1 413
A u nas znow o jedzeniu :-) U mnie na obiadek wczorajsze golabki.
Widze, ze juz coraz wiecej mamusiek zna plec. Gratuluje coreczek i synkow (tych z mniejszymi i wiekszymi... stopami ;-) )
Matmaks nie daj sie bakterii - antybiotyk ja zwalczy.
Co do zabawek, to tez robilam zastrzyki z wody mojemu kaczorkowi i karmilam go pasta bhp. Nic dziwnego, ze byl zielony
Dzisiaj pospalam jak szalona. Przed dwunasta otworzylam oko. Teraz sie nudze w domu. Wszystko posprzatane, obiad z wczoraj, zakupy zrobione. Normalnie to bym jakies przemeblowanie zrobila, ale teraz wole nie ryzykowac. Co tuuu robic? Chyba tylko zostalo mi trzymac kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty &&&&&&&&&&&
Widze, ze juz coraz wiecej mamusiek zna plec. Gratuluje coreczek i synkow (tych z mniejszymi i wiekszymi... stopami ;-) )
Matmaks nie daj sie bakterii - antybiotyk ja zwalczy.
Co do zabawek, to tez robilam zastrzyki z wody mojemu kaczorkowi i karmilam go pasta bhp. Nic dziwnego, ze byl zielony
![Zaskoczona(y) :baffled: :baffled:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/baffled5wh.gif)
Dzisiaj pospalam jak szalona. Przed dwunasta otworzylam oko. Teraz sie nudze w domu. Wszystko posprzatane, obiad z wczoraj, zakupy zrobione. Normalnie to bym jakies przemeblowanie zrobila, ale teraz wole nie ryzykowac. Co tuuu robic? Chyba tylko zostalo mi trzymac kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty &&&&&&&&&&&
sicilpol
Ma-Ma!
- Dołączył(a)
- 9 Luty 2010
- Postów
- 1 734
buziak- duzo beszamelu to wlasnie oznaka zle zrobionej lasagne, bo oczywiscie taniej jest w knajpach wladowac beszamel, niz ragout z miesa ![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
raczej nie dodaje sie zadnych przypraw, procz soli i pieprzu- warzywa ladnie same przyprawiaja miesko
dlateog wazny jest czas gotowania- im dluzej tym lepiej (odwieczny spor miedzy mna a M)
a jesli chodzi o miesko i tluszczyk- sprobouj kupic mielone ze swiezego kawalka mieska, ktore tluszczu nie ma![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
ogolnie mielone na lasagne to mielone z wolowiny, ale jak robie w domku z mieszanego to nie zauwazam roznicy![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
no ale to jest ta wersja wloska- ktora robia gospodynie domowe i spotyka sie w miejscach, gdzie nadal kroluje domowe jedzonko.
szczerze mowiac nie jadlam nigdy lasagne w knajpkach, jesli nie w takich tavernach domowych![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
ponoc boskie jest lasagne z dzika- ale sama nigdy nie probowalam
ania- ja tez na poczatku bylam zakrecona i nie wiedzialam co i jak, warstwy mialam zapisane... ale po 3razach robilam juz z glowy![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
jesli moge dodac trik, bowiem niektore podgotowywuja platy- co nie jest potrzebne, jesli sam spod posmarujesz sosem bolognese- wtedy nie ma bata- platy powinny zmieknac.
a w 180stopniach to w sumie 20minut i juz jest![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
co sie zas tyczy tiramisu- to jedno z 4potraw tabu, ktorych nigdy sama nie robilam
moja tesciowa slynie wlasnie min. takze z tiramisu (w calej rodzinie i nawet dalej...) wiec gdzie ja tam z nia bede wspolzawodniczyc....
Ale kiedys mi podawala mi swoj przepis, musze poszukac![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Aylin- tak to juz ze mna jest, uderz w stol a nozyce sie odezwa
jedzonko to moj ulubiony temat ![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
raczej nie dodaje sie zadnych przypraw, procz soli i pieprzu- warzywa ladnie same przyprawiaja miesko
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
a jesli chodzi o miesko i tluszczyk- sprobouj kupic mielone ze swiezego kawalka mieska, ktore tluszczu nie ma
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
ogolnie mielone na lasagne to mielone z wolowiny, ale jak robie w domku z mieszanego to nie zauwazam roznicy
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
no ale to jest ta wersja wloska- ktora robia gospodynie domowe i spotyka sie w miejscach, gdzie nadal kroluje domowe jedzonko.
szczerze mowiac nie jadlam nigdy lasagne w knajpkach, jesli nie w takich tavernach domowych
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
ponoc boskie jest lasagne z dzika- ale sama nigdy nie probowalam
ania- ja tez na poczatku bylam zakrecona i nie wiedzialam co i jak, warstwy mialam zapisane... ale po 3razach robilam juz z glowy
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
jesli moge dodac trik, bowiem niektore podgotowywuja platy- co nie jest potrzebne, jesli sam spod posmarujesz sosem bolognese- wtedy nie ma bata- platy powinny zmieknac.
a w 180stopniach to w sumie 20minut i juz jest
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
co sie zas tyczy tiramisu- to jedno z 4potraw tabu, ktorych nigdy sama nie robilam
![zawstydzony :zawstydzona/y: :zawstydzona/y:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/embarrassed.gif)
Ale kiedys mi podawala mi swoj przepis, musze poszukac
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Aylin- tak to juz ze mna jest, uderz w stol a nozyce sie odezwa
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Ostatnia edycja:
zaza26
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Styczeń 2012
- Postów
- 2 260
to nie jest sos z dodatkiem serka tylko serek zamiast sosu ;-) po prostu topisz serek w rondelku i doprawiasz ewentualnie pieprzem bądź chilli jak lubisz ostreJa beszamelowy zawsze robilam z masla,maki mleka i gałki. O tym ze ser mozna dodac to nie słyszalam.
Zaza26 podoba mi sie twój z serkiem topionym, bo ja serowa jestem bardzo. Zdradz mi jak go robisz?
Co do laasgne to sa dwie szkoly.
ta nowa wersja, ktora aktualnei kroluje w domach, to beszamel, ragout z miesa, plasterki szynki (cieniutkie i nie za duzo), parmezan (czasem dodaja tez mozzarelle na wierzch)
Stara tradycyjna wersja jest troche ciezsza, bowiem miedz warstwami posypuja takzeni e za duzo, ale gotowanym i pokrojonym w kostke jajkiem, plus groszkiem- tak rozsiane gdzie nie gdzie- takze, by nie zawazylo na smaku.
dawny włoski narzeczony mojej mamy robił lasagne w ten sposób, że przekładał makaron startą mozzarellą i mięsem w sosie pomidorowym, tak jakby bolognese, ale w wersji do lasagne'i to było prawie samo mięso, do tego dochodziła jedna warstwa sosu beszamelowego i na wierzch parmezan
takiej z jajkiem nie jadłam... ale jadłam z groszkiem , i jadłam też serową
co do płatów, to ja wlewam do zlewu gorącej wody i wrzucam na chwilę te płaty, wtedy miękną i się lepiej układają ;-)
Ostatnia edycja:
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 18 tys
- Wyświetleń
- 1M
- Odpowiedzi
- 3 tys
- Wyświetleń
- 222 tys
Podziel się: