reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Ja beszamelowy zawsze robilam z masla,maki mleka i gałki. O tym ze ser mozna dodac to nie słyszalam.
Zaza26 podoba mi sie twój z serkiem topionym, bo ja serowa jestem bardzo. Zdradz mi jak go robisz?
A kaparow i pomidorow suszonych niestety nie lubie.

Wiecie ze po 30 latach zaczeły mi smakowac pomidory:szok: Moze nie kocham ich jeszcze ale na kanapce, rewelacja:-) W szoku jestem. Ciekawe czy po ciazy mi sie znowu odmieni.
 
reklama
Kamila - jak sie idzie np na morfologie czy inne badania kt sie robi na czczo, to nie kaza jesc dopiero od polnocy... To chyba nie trzeba narzucac sobie diety dzien wczesniej???:baffled:;-) Czy z cukrem dłuzej sie pogłodzic????


Carla - kiedy masz urodziny???

Ja moją synule tez coraz czesciej czuje, ale było tak, ze po kilka dni mnie denerwował i siedział cicho:wściekła/y:


edit

Własnie dzwonił moj szanowny małzonek opowiedziec mi dowcip:

Sala rozwodowa, małzonkowie przyszli ostatecznie pozegnac sie ze soba i nagle żona szlochajacym głosem mówi:
"juz nigdy nie znajdziesz drugiej takiej jak ja!!!"
Na co mąż:
"I oto kuurwa chodzi!!!" :happy:

Słodki jest moj P nieprawdaz???

hehe fajny żarcik ;P

Teraz jak sie z nudów wziełam za porzadki to Wy powyłaziłyscie z norek??????? :-p pranie nastawione, teraz musze troche ogarnąc i chyba sniadanie by wypadało a potem spowrotem do łóżka bo nic wczoraj nie mówiłam, ale czasem jak mnie ścisnie z prawej strony bok to az wytrzeszczu dostaje:baffled: nie wiem co to bo jeszcze tak nie miałam, to nie skurcze ani te wiezadła ale chyba musze poodpoczywac:confused:
I jak wróce to wszystkie macie tu byc:-p
Buziak-lepiej nie sprzątaj tyle.

Witajcie dziewczyny.

Byłam wczoraj u mojej gin z NFZu, odebrałam wyniki posiewu moczu i trochę się zmartwiłam. Wynik okazał się dodatni :-(. Mam bakterię E Coli, dostałam antybiotyk, ale czytałam, że to się ciężko leczy, a konsekwencją tego badziewia może być przedwczesny poród :-(. Strasznie się boję o moją córeńkę. A w dodatku brzuch mnie boli, a pani doktor mówi że to normalne i mam brać nospe. Ale ile tego mozna brac? Wiem że mogą to brać kobiety w ciąży, ale w nadmiarze, to chyba wszystko szkodzi, co?

Buuuu, ciężki mam dziś dzień :-(.
Główka do góry! Będzie dobrze. Musi, przede wszystkim muszisz zmienić nastawienie i myśl że bedzie git:tak:to pomaga wtedy tak człowiekowi lepiej na duchu sie robi

kobietki a ja wczoraj dostałam skierowanie na glukozę ale z zastrzeżeniem że mam zrobić po 24 tc :eek: a wy wszystkie już
Ja jeszcze nie dostałam skierowania na glukozę wogóle, może w przyszłym tygodniu dostane, zobaczymy.

Carla-wszystkiego najllepszego ;D, spełnienia marzeń i dużo dużo zdrówka.!
 
ania2004 i masz racje, sos beszamelowy robi sie wlasnie z tych skladnikow :tak:

Roztapiasz maslo, dodajesz make, czekasz az sie lekko zrumieni i wtedy dodajesz mleko. Na koniec przyprawiasz sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Jednak do lasagne beszamelu nie dodaje sie wiele.
A sekret jest w dobrym sosie bolognese.
Podsmazasz mielone miesko, z pokrojonym w kostke selerem naciowym, marchewka i cebulka (nie za duzo cebulki, by nie przeszkadzala w smaku) to po krotkim podsmazeniu podlewasz winem czerwonym (najlepiej wino, ale mozesz dodac kazdy inny wytrawny alkohol- nawet wodke :tak:) jak alkohol wyparuje, dopiero wtedy dodajesz albo pomidorki z puszki, albo wlasny sos pomidorowy, albo dojrzale pomidory pokrojone w kostke (jak kto woli, moga byc bez skorki).
To wszystko powinno gotowac sie bagatela 1,5godziny.
Wlosi mowila, iz im wiecej sos sie gotuje, tym lepszego smaku nabiera i cos w tym jest.
ja z reguly gotuje 1,5godziny, choc moj kreci nosem, ze to nie tak jak robi mama ;-)
To jest sos przewodni, beszamelu dodajesz 1lyzke, 1,5maksymalnie ma warstwe :tak: mozesz go troche wymieszac lyzka z ragout- jak juz nalozysz go na warstwe.
Co do laasgne to sa dwie szkoly.
ta nowa wersja, ktora aktualnei kroluje w domach, to beszamel, ragout z miesa, plasterki szynki (cieniutkie i nie za duzo), parmezan (czasem dodaja tez mozzarelle na wierzch)
Stara tradycyjna wersja jest troche ciezsza, bowiem miedz warstwami posypuja takzeni e za duzo, ale gotowanym i pokrojonym w kostke jajkiem, plus groszkiem- tak rozsiane gdzie nie gdzie- takze, by nie zawazylo na smaku.
Taka wersja jest naprawde pyszna- ale to juz tylko gdzie niegdzie mozna spotkac :tak:
Ja wlasnie dzis na obiadek zamowilam sobie taka lasagne (w restauracji gdzie stoluje sie maz, taka wlasnie jeszcze robia) to zrobie fotki :tak:

Aha, wloszki czasem, jak sos pomidorowy jest gorzki (zdarza sie) to maja zwyczaj dodawac odborine cukru, ale osobiscie mi to nie odpowiada, bo jednak czuc te dziwna slodycz :baffled:

Aaaa i jeszcze jedna sprawa, neiktore robia juz prawdziwa bombe, zastepujac mleko w beszamelu- smietana- ale to juz calkowicie nie polecam :baffled:

anka- jak jestes serowa, to po ciazy polecam sos quattro formaggi :tak:
dziecinnie prosty, bierzesz 4rodzaje sera (plesniowy, typu nasz lazur, parmezan, plus zolty- lub topiony) wzystko delikatnie roztapiasz i masz sosik- bez soli, pieprzu czy innych rzeczy :tak:
Tez bomba, ale raz na jakis czas- niebo w gebie :tak:
 
Ostatnia edycja:
violapop - Ty nie idx do domu bo oni po godz spr a po dwóch drugi raz :happy::rofl2:


aylin - biały ser do beszamelu????? w sensie twaróg????:szok:

ja daje masło, mąke, potem mleko. mozna sypnac pieprzu soli i jak ktos chce to ser zółty dla smaku, ale beszamel to raczej mdły jest... a smak lasagne zalezy od tego jak sie zrobi mieso i sos:happy:

Tak twaróg. Przepis od wieków u nas praktykowany specjalnie do lasagne.
A Lasagne u mnie robi sie tak. Przepis na duża blache:

1 sos - 4 cebule pokroić i zeszklić, dodac kg miesa mielonego (wieprzowe najlepsze ale moze być mieszanka, byle nie kurzęce) 4 ząbki czosnku (ja daje więcej bo lubie) dodać passaty pomidorowej (w lecie świerze pomidory sliwkowe) lub koncentrat pomidorowy. przyprawić bazylia oregano pieprzem i solą. Sos nie moze byc lejący. Jak za duzo wody to odparować.

2 beszamelowy z serem miałym. lyzka masła, 3 łyzki mąki jak zgęstnieje powoli wlewac mleko - około litra ale czasem wchodzi niecałe 3/4 na zmiane ze zmieloną kostka twarogu białego półtłustego bądz tłustego. doprawić gałką muszkatułową białym pieprzem i solą.

Blache wysmarowac maslem i wykładać:
płaty ciasta
sos czerwony - 1/2
płaty ciasta
sos biały 2/3
płaty ciasta
sos czerwony
płaty ciasta
sos biały

i do piekarnika. na 1/5 godziny temp 180 stopni
Na 15 minut przed końcem pieczenia posypać serem zółtym.

Lasagne najsmaczniejsza jest po podgrzaniu :) wiec czasem robie na wieczór, zapiekam przez godzine i zostawiam w piekarniku. Na 2 dzien podgrzewam pół godziny z dodatkiem seka zółtego.


Ale powiem wam że czekam na Sicil bo Lasagne to w końcu włoskie jedzonko :) i ona moze miec fajne przeppisy :)


Ściagnełam cię myslami :)
 
Ostatnia edycja:
mi też dziąsła krwawia i to juz od dawna.Hematokryt ma każda cięzarna obnizony. Płytki krwi dziwne,ze Ci wzrosły... w ciazy raczej spadają, bo krwi jest więcej i bardziej rzadka....A dużo pijesz?

Jakie amsz te krwinki białe? podaj normy. Ja wczoraj byłam ze swoimi wynikami u lekarza mam białe krwinki 12, 76( norma do 10)i mi powiedział,ze do 16 u cięzarnej to norma wg nowych podręczników, wg starych to do 20 tysięcy.....

dzieki avo ja mam 11.39 tych krwinek bialych, PCT 0,37%. pije chyba za malo, chociaz staram sie wiecej, ale do tych 2l to na pewno nie dobijam
 
Ja dziś postanowiłam sobie obiad zrobić, a ostatni to się rzadko zdarza i co mięsko z fasolką do tego soczewica i dupa wszystko przesoliłam :baffled::baffled:dobrze, ze miałam buraczki czerwone w słoiczku to z nimi dało się zjeść.
 
Moge jeszcze podac przepis na lasagne grzybowa.
Nalezy do nowalijek kuchni wloskiej, ja pierwszy raz do prawda jadlam "krolewska" wersje na bazie borowikow, ale z przyczyn ekonomicznych przerobilam na pieczarki i tej jest super.
Moja rodzina jest od niej uzalezniona, a moj maz, naprawde wybredna kulinarnie osoba (jak kazdy wloch na swira na punkcie kuchni) takze ja lubi :tak:
Ale to jak chcecie, to pwrzuce na watek kulinarny.
Ja lubie gotowac wloskie potrawy a moj maz jest naprawde surowym sedzia ;-)
Zwlaszcza jesli chodzi o przeczy powielone po jego mamie- wysoko postawiona poprzeczka ;-)
Ale kolacje dla znajomych tez z reguly podaje wloskie :tak:

Agaundpestka- i jakkkkkk wyspana???
 
Moge jeszcze podac przepis na lasagne grzybowa.
Nalezy do nowalijek kuchni wloskiej, ja pierwszy raz do prawda jadlam "krolewska" wersje na bazie borowikow, ale z przyczyn ekonomicznych przerobilam na pieczarki i tej jest super.
Moja rodzina jest od niej uzalezniona, a moj maz, naprawde wybredna kulinarnie osoba (jak kazdy wloch na swira na punkcie kuchni) takze ja lubi :tak:
Ale to jak chcecie, to pwrzuce na watek kulinarny.
Ja lubie gotowac wloskie potrawy a moj maz jest naprawde surowym sedzia ;-)
Zwlaszcza jesli chodzi o przeczy powielone po jego mamie- wysoko postawiona poprzeczka ;-)
Ale kolacje dla znajomych tez z reguly podaje wloskie :tak:

Agaundpestka- i jakkkkkk wyspana???

Sicil ja chce, i lasagne tez wrzuć. A jeszcze przepis na tiramisu poproszę :)
A w ogóle to uwielbiam kuchnie włoską.
 
reklama
widze ze wy tu znowu o jedzeniu, ja dziś kurczaczek po chińsku z ryżem mmm pychotka ;D

teraz lece troche pposprzatac odezwe sie pozniej ;D milego dnia kobitki:-)
 
Do góry