reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Witam się i ja :-D

Wróciłam :) bardzo zadowolona:) z dzidzią ok, lekarka przy badaniu szyjki pokazała mi ją na chwile i mówi, o widzisz mama jak macha ci rączką i mówi wszystko będzie dobrze- a ja łzy w oczach :)
No i trafiłam na super młodą lekarke, więc strach po podaniu ręki miął :) opowiedziała mi co w danym tygodniu mnie czeka itp :) potem na miejscu laboratorium gdze pobrali mi 5 próbuwek krwi :/ ale przy tym traktowali jak dziecko :) a lekarka jeszcze jakies wymazy robiła i od razu pod mikroskopem badała.
I na luty już mi 3 wizyty wyznaczyli :) w tym usg połówkowe :), ale dopiero 29lutego :(
Gratuluję :-D

reklama
cześć dziewuszki!
u mnie poranna słabość nie chce jakoś przejść i snuję się po domu jakoś bez sensu. Zjem grochówę to mi może się polepszy, potem wybywam z domu pozałatwiać trochę spraw urzędowych.
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!!

Ja tez wlasnie wcinam grochówke :-D

Tak, to zupełnie normalne teraz, nie przejmuj się :-)

A ja mam inne pytanie, czy napina Wam się brzuch? Ja mam tak dość często, że jak coś robię w pozycji stojącej, czy dłużej siedzę zgięta, albo po nocy, to potem jak się położę na wznak, to brzuszek jest taki bardziej wysadzony i twardawy i jak poleżę z nogami ugiętymi to wyraźnie się rozluźnia. Nie wiem, czy to normalne czy nie, a wizytę mam dopiero na początku lutego.

Ale Wawę zasypuje!! :-D jest ślicznie!

Mi też się tak napina własnie, a w ciąży z Hanią tak nie miałam, idę jutro do gina to spytam

TŻ się do mnie nie odzywa od wczoraj popłudnia, ja do niego też. To pierwszy raz odkąd jestem w ciąży :-( Źle mi z tym, ale nie dam do siebie mówić "nie wpier...j się". .....

Masz rację kochana:tak: Tylko twoja stanowcza odpowiedz czyt. milczenie/królowa śniegu, może sprawić, że zacznie się zastanawiac nad tym co mówi. Jak usłyszałam jak mąż koleżanki tak do niej powiedział i to w towarzystwie, to myślałam, że mi oczy z orbit wyjdą, mojemu mężowi zresztą też:baffled: A ona już na to nie zwraca uwagi:no: To jest dopiero straszne.

A jezeli o mnie chodzi to w sumie dobrze, ze mnie obudzono bo sniły mi sie takie głupoty, ze masakra.
Miałam własny ślub na 18, padał deszcz jak cholera, wesele miało bys w sklepie SPOŁEM:szok: nie wiem gdzie między półkami??? nie wiem... Po drodze na zakupy /szłam po brokat na dekolt koniecznie zalezało mi by go miec!!! / spotkałam starą koleżankę, która w realu sie skuuurwiła i w tym snie probowałam ja nawracac:szok: Jak wyszłam z jej mieszkania spojrzałam na zegarek a tam 18,47 :szok: Bieeegiem do tego sklepu, P niby czekał ale wyszedł bo uznał ze go olałam. Moj ojciec tez mi powiedział, ze go zawiodłam itp i dałam mu w twarz ;/// Czekałam na P ze ochłonie i wróci, ale po chwili goscie zaczęli wychodzic... Aha slub chyba tez miał byc w sklepie chyba bo ksiadz stał za lada:baffled: //nie wiem, ale moze takie sny sa niebezpieczne???:-(

Cudny sen. Uśmiałam się jak nie wiem :-D Ja ostatnio wstałam podkur...oma bo śniło mi się, że moj syn już nastolatek przyprowadził dziewczynę do domu bez mojej zgody, a mi się ona nie podobała :-D:-D Nawet nie pamiętam który syn ;-)

A ja jestem z góry skazana na samotność przy porodzie :(

Niekoniecznie. W Polsce można chyba rodzić z mamą. Jeżeli miałaby być dla ciebie wsparciem, to może warto ją o to poprosić?

Co do karmienia piersią....wiem, ze jest nacisk społeczeństwa i wiele kobiet głośno i stanowczo mówi "oczywiście, że piersią", jednak niewiele z nich dodaje, że nie dla zdrowia dziecka, ale ze względu na szybki spadek kilogramów. Dziewczyny nie chcą sie do tego przyznawac, ale często ciepią i cycują, właśnie dla własnego wyglądu:tak:a nie zdrowia dziecka. Znam takie co faktycznie schudły 25-35 kg karmiąc 2 lata dziecko cyckiem, ale to jak te cycki teraz wyglądają to już inna sprawa

Ja karmiłam 3,5 mies, miałam słaby pokarm i nie bolało mnie nic, ale nie sprawiało mi to przyjemności, wręcz wkurzało mnie strasznie. Chciałam karmić 4 mies, ale syn na cycku tylko chudł więc nawet tyle nie dalam rady, a przejscie na butlę powitałam z wielką ulgą :-)

Witam sie :)

Aga
to super z tą wizytą! :)

Ja jak karmiłam piersią nie schodłam bo karmiłam 4 miesiące, w planie miałam 6 miesięcy lecz bylo to dla mnie męczące gdy chodziłam do szkoły bo miałam bardzo dużo pokarmu i ciągle mi wkladki przemakały i bluzki :/ musiałam zmieniać co 15 min wkładki laktaacyjne a wiadomo jak to nauczyciele w szkole często nie chcieli wypuszczac z lekcji do toalety szczegolnie ze na jednej lekcji musialam wyjsc 3 razy... jak nie wypuszczali to ja pozniej cała przemoczona chodzilam :/

Ostatnia edycja:
Mi z tym napinaniem lekarz powiedzial tyko tyle, ze miednica sobie cwiczy, ale takie napinanie powinno byc jednak kazdorazowo zbadane, czy wszystko ok :tak:

Ale fakt, ze ja przy tym mialam bol takie jak przy lekkim okresie i takie szczypanie czasem w pochwie

Masz rację kochana:tak: Tylko twoja stanowcza odpowiedz czyt. milczenie/królowa śniegu, może sprawić, że zacznie się zastanawiac nad tym co mówi. Jak usłyszałam jak mąż koleżanki tak do niej powiedział i to w towarzystwie, to myślałam, że mi oczy z orbit wyjdą, mojemu mężowi zresztą też:baffled: A ona już na to nie zwraca uwagi:no: To jest dopiero straszne.

Cudny sen. Uśmiałam się jak nie wiem :-D Ja ostatnio wstałam podkur...oma bo śniło mi się, że moj syn już nastolatek przyprowadził dziewczynę do domu bez mojej zgody, a mi się ona nie podobała :-D:-D Nawet nie pamiętam który syn ;-)

niewazne który syn!!? jesli synowa nie ta!!!!

Ja mam kolezankę, która nie ukrywa, ze jej mąż pije, wszystko ma w dupie, nie pracuje, pieniadze ciagnie od mamusi ale w niej tez nie ma oparcia tylko wroga. Niestety nic nie chce z tym zrobic. Nic!! Otwarcie mówi, ze wie ze jest głupia ale czuje sie od niego "uzalezniona". Nie rozumiem jak bo ani finansowo ani w jakiejkolwiek codziennej sprawie nie moze na niego liczyc... Jest z nim i jest.
Mieszkaja w innym miescie i kiedys umówiłysmy sie ze przyjedzie i pojdziemy napiwko. Okazało sie ze przyjechała z nim:baffled: Małżonek jak zwykle na****ny i pierwsze co zrobił po wejsciu do baru to awantura o kase na piwo. Wyjęła 20zł i mu daje, a on na to mówi prosto jej w twarz :
"Co to ma ***** byc??? Pocałuj mnie w dupe i jak ***** poczuj sie!!!" :szok::szok::szok:
Wierzcie mi, ze z moich znajomych nawet tych najbardziej smiałych i pyskatych - nikt nie potrafił wydobyc z siebie słowa, zapadła niezręczna nienaturalna ciszaaaaaaaaaa. Dramat:no:

Mnie raczej nie boli, choć szczypanie czasem czuję. Boli mnie trochę jedynie po tym jak mam intensywniejszy dzień i dużo stoję lub jak zdarzy mi się jeszcze zwymiotować. Wtedy czuję, ale taki bardziej ból napięciowy przy dotyku i nie jak przy okresie.

reklama
Pierwsze skurcze macicy mogą pojawić się już od 20 tygodnia ciąży. Nie będziesz ich jednak szczególnie odczuwać, nie można ich wybadać przykładając rękę do brzucha, nawet aparat KTG nie uwidoczni ich w zapisie. Są to tzw. skurcze Alvareza.
Drugi rodzaj skurczy, który pojawić się może od 20 tygodnia ciąży, to tzw. skurcze Braxtona - Hicksa. O nich częściej się słyszy, gdyż są z kolei odczuwalne przez kobietę i przez to mogą wywoływać jej niepokój. Jednak to czysta fizjologia. Odczuwa się je jako bezbolesne twardnienie macicy. Brzuch robi się wtedy bardzo twardy, może to wyczuć nawet przyszły tata przykładając do niego rękę. Możesz czuć w czasie takiego skurczu dyskomfort, ale nie powinnaś czuć bólu.

Do góry