reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2010

Lena -Kozie bobki jeżyka:p:p To jezyki są no nie widać no:):p Co prawda może wygląd nie fajny ale za to smakowite są:)
Kasia - pół kostki masła , od pół do jednej szklanki cukru ( jak ktoś woli słodsze to szklanka ) , 4 łyżki stołowe kakao i 8-10 łyżek stołowych mleka. To podgrzewam (nie gotuję)!
i wrzucam co popadnie teraz jest : 250g mieszanki 4 zboża , 2 szklanki orzeszków nie solonych, 200gr żurawiny i garść wiórków kokosowych i garść siemienia lnianego. To wszystko mieszam , troszkę studzę , jak zaczyna być kleiste to wykładam na tackę i do lodówki do zastygnięcia. Najlepsze są na 2 dzień:)

Ważne by nie zagotowac tego bo cukier lubi się krystalizować więc mały ogienek i mieszać.
Zamiast 4 zbóż można dodać 2 szklanki płatków owsianych tez pycha

Zdec - super Łowczyni królików Cos czuję że pierwsze zdanie Natalki będzie brzmiało: "Ciiii MAMO POŁUJĘ NA KŁÓLIKI"
Ewela - super przystojniak z świetną fryzurką!
A twarde te jeżyki??
ZDEC do Osoli Natalka zajedzie na tym KŁółiku szybciej niż wy autem:)Super!!Szczególnie ta marchewa jakaś odmiana pastewna;)

reklama
a salatke gyros jak sie robi?
I te pomidorki tez brzmia interesujaco
a moze cos na cieplo?

Za pomidory z mozarella to ja zawsze dam sie pokroic, a ze swierza bazylia to juz marzenie

kasia dzieki, ale to cos raczej na ostro ma byc, ty tez ostatnio szalalas kulinarnie na impreze zabkowa, chwal sie przepisami

szaszłyki: Cebulka, papryki, boczek, mięcho

skrzydełka z kfc można zaprawić w majonezie z odrobiną gałki muszkatuowej i wstawić na 24h do lodówy , potem kruszy się corn flaksy obtacza i smaży :)
mozna skrzydełka zrobić na sposób orientalny. potrzebne:
imbir , sos sambal olek , sos sojowy ,sok z 1 cytryny ,sos słodko-kwasny czosnek , troche soli , mąka (najlepiej ryżowa ale nie koniecznie) , woda mineralna gazowana
Skrzydełka zaprawiam startym imbirem , czosnkiem , sosem sojowym , 2 łyzeczki sambal olka sok z cytryny, troszkę soli bo dobry sos sojowy nie jest słony aż tak jak tao tao. do lodówy na kilka h ,
Następnie jak juz poleżą to przygotowac trzeba ciasto. Konsystencja jak na nalesniki lub ciut gęstrza (maka plus woda mineralna) i smarzymy na głębokim ogniu . Dobrze jest nakłuć w kilku miejscach kurczaka , tak by nie spalił się a na zewnatrz a był dosmażony. Jak się usmażą Na patelnie wrzucamy 2 ząbki czosnku , sosu słodko-kwasnego z 8 łyżek i sambal olka z 3-4 (zalezy jaka ostrosc odpowiada) i troszke to podgrzewamy i wrzucamy do tego sosu kurczaki usmazone. Obtaczamy je tak , by każdy były oblepione sosiiem. Smacznego:)

edit imbir - korzeń

Ostatnia edycja:
A twarde te jeżyki??
ZDEC do Osoli Natalka zajedzie na tym KŁółiku szybciej niż wy autem:)Super!!Szczególnie ta marchewa jakaś odmiana pastewna;)
Nie:) bo nasiona i inne nasiąkają masą kakaową

zaraz napisze jeszcze sjgonki i kurczaka w sosie curry ale teraz kąpieli czas....
A jeszcze mi się przypomnaiło Żyrrafffka dawno nie pisała. Mam nadzieję że wszystko u niej ok

Ostatnia edycja:
dziekuje dziewczynki za szybkie odpowiedzi
jednak przygotuje cos innego, maz sie uparl ze musza byc krokiety
wiec beda krokiety z serem i pieczarkami z sosem gorgonzola
to podane na salacie vinegret
a jako przystawka krem brokulowy z czosnkowa bagietka
do tego biale wino, z czego ja pewnie wypije znow dwa lyki

juz widze ile to roboty bedzie

Ale tu dziś o jedzonku:-pkurcze a ja przez to karmienie to cały czas głodna jestem a przydałoby sie schudnąc z 5 kg już wziełam wiaderko kapusty kiszonej przed telewizor żeby sie zapchac tylko ciekawe co na to Zośka:crazy:
gosiagro-gratuluje zębolka u nas nadal nic
zdec-ale mała fajnie na tym króliku wygląda:tak:
klementinka-nie przejmuj sie lekarzami jak moja najstarsza córcia miała miesiąc to lekarka mówi ze trzeba jej badania porobic bo ma małą głowe ja jej wtedy powiedziałam że nie będe robic bdan bo to dziedziczne ojciec ma mała i ona tez i jak przyszłam za miesiąc powiedziała że wszystko ok główka normalnie rosnie i od tamtej pory zdaje sie na swoją intuicje a nie na to co mówią lekarze:happy:

reklama
Witajcie Mikołajki :)
Ale tu dziś świątecznie hohohohohoohho!
A gdzie u Was mikołaj zostawia prezenty? Ja tam od dziecka nauczona byłam, że w butach o ile są czyste, a jak brudne to zamiast prezentów zostawia rózgę, A mój W. za to jest przyzwyczajony do prezentów pod poduszką zostawianych. B ha lepiej miał bo butów czyścić nie musiał :)
Nelka wciąż ma kaszelek i katarek :/ Ale o dziwo nic a nic nie przeszkadza jej to w dobrym humorze i na całe szczęście ładnie śpi, choć czasem się męczy z oddychaniem.
Jutro kontrola u pediatry ciekawe co powie. No i wciąż jesteśmy trzymani w niepewności co do ospy...
A ja mam kilka ostatnich dni zanim do pracy wrócę i chcę je maksymalnie wykorzystać.. Choć dziś to straciłam dobre kilka godzin na badania w przychodni medycyny pracy i jutro znowu muszę tam pojechać bo nie zdołałam jeszcze wszystkiego załatwić :/

Nadrobiłam nieco czytanie Waszych postów ale nie jestem w stanie poodpisywać... wybaczcie!

Do góry