reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Zgłosiliśmy szkodę w towarzystwie ubezpieczeniowym sprawczyni wypadku; okazuje się, że rzeczoznawca do środy się z nami skontaktuje, potem mają 1,5 tyg na przedstawienie nam wyceny szkody więc 2 tygodnie nie nasze. a dopiero po tych formalnościach można zacząć naprawiać auto...wrrr...

a nie możecie bezgotówkowo tego naprawić? Jak macie jej oświadczenie i nr polisy to z tego co wiem to możecie. Gdzie ona ma ubezpieczony samochód?

reklama
a nie możecie bezgotówkowo tego naprawić? Jak macie jej oświadczenie i nr polisy to z tego co wiem to możecie. Gdzie ona ma ubezpieczony samochód?
Tak ale wpierw rzeczoznawca musi dotrzeć do auta i je obejrzeć, ocenić; a następnie musi być wykonana wycena oraz kosztorys - a wtedy możemy wybrać wersję odszkodowania bezgotówkową lub gotówkową.. Auto ma w axa ubezpieczone. Mamy jej nr polisy, oświadczenia nie musimy mieć bo była policja i spisała protokół ze zdarzenia.

kpi - w rozporządzeniu jest mowa o tym, że pracownikowi przysługuje 2 dni urlopu z tytułu urodzenia jego dziecka, nie wiem dlaczego niektórzy nie chcą dać kobiecie tych 2 dni, czyżby kobieta to nie pracownik:wściekła/y::wściekła/y:, zyrrafce znowu powiedzieli ze jeden dzień należy się na jedno półrocze a drugi na drugie, co też jest kompletną bzdurą:no:

ja niestety nie dostałam urlopu okolicznościowego :(
w pracy powiedziano mi że matce należy sie wychowawczy, a okolicznościowy musi być w okolicy zdarzenia... a po macierzńskim to za długi okres... ja sie nie zgadzam z tym, w kp nie ma napisane że tylko ojciec dostaje, a jak nie ma to matki tez sie tyczy. ale cóż nie bedę sie klócić od stycznia wracam do pracy i nie chcę niepotrzebnych napięć...
!

Ja Ci dałam w którymś poście linka do tego, tam masz odpowiednie paragrafy, powołaj się na nie i niech spadają - muszą Ci dać te 2 dni

Ani jednak z kodeksu pracy, ani ze wspomnianego wyżej rozporządzenia nie wynika, jakoby urlop taki należał się jedynie ojcu dziecka. Prawo do urlopu ma bowiem według prawa rodzic będący pracownikiem - a zatem zarówno matka, jak i ojciec tak długo, jak długo pozostają oni w stosunku pracy. Fakt, że urlop okolicznościowy wykorzystywany jest głównie, a właściwie nieomal wyłącznie przez ojców, wynika z konieczności wskazania zależności pomiędzy dniem planowanego urlopu, a faktem urodzenia dziecka. W dniu porodu bowiem matka dziecka rozpoczyna, z mocy prawa, trwający kilkanaście tygodni urlop macierzyński.

Jeśli jednak po zakończeniu urlopu macierzyńskiego matka dziecka zechce skorzystać ze swego uprawnienia, pracodawca nie ma podstaw by wniosek ten odrzucić. Jest bowiem wiele spraw związanych bezpośrednio z urodzeniem dziecka (odbiór numeru PESEL dziecka czy choćby złożenie wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka), które wymagają wizyty w urzędzie w typowych godzinach pracy, a nie muszą być załatwione w trakcie urlopu macierzyńskiego.

Zgodnie z zapisem rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. 1996 r. Nr 60, Poz. 281) pracownikowi, któremu urodziło się dziecko, przysługują dwa dni urlopu okolicznościowego.

dzięki dziewczyny, napisałam do kadr i ... cisza od południa ... myślą co zrobić czy co?

ale leje brrr..
Kajdusia - dziękuję za pokazanie kotka :) śliczniutki
kasiajanicka - wczoraj w Toruniu tez padało i zamiast na spacerze spotkałyśmy się na kawce u Ity :)

Ja też dołączam do grona tych co spacerują w deszczu - wczoraj ponad 2,5 godziny na spacerze, wracałam od Ity piechotą to ok 40-50 min drogi, a ponieważ Nlecia ładnie spała to jeszcze spacerowałam w okolicach domu aż 2,5 godziny spaceru wyszło,a ona spała w najlepsze, obudziła się dopiero po kilku minutach w domu (a zwykle budzi się jak tylko do bloku wejdę) Miała wczoraj prawie 5 godzinną przerwę w jedzeniu!
!

witamy;)

czesc.zostalam przywolana i oto jestem.

u mnie ostatnio jest ciezko,gdyby nie moja mama,jedlibysmy liscie,bo kasy nawet na jedzenie nie ma.
przynajmniej schudlismy po 5kg :)

cobra, przykro mi, życzę aby szybko los sie odmienił ...
daj znać co do ciuszków

cześć dziewczyny, wpadam na chwilę w czasie krótkiej drzemki Oskara bo pewnie później znowu marudzenie będzie.U nas o ile noc jako-tako (wstawałam tylko 4 razy a u nas to sukces) to w dzień to masakra póki co. Najgorsze że widze jak cierpi i nie moge mu pomóc:-(
U mnie urlopy wygladają tak
macierzyński - zaległu urlop za 2009 (3dni) - opieka - cały za 2010 rok i generalnie 17 grudnia do pracy. Z tym że po 29 listopada wezmę zwolnienie 11 dni i wtedy wrócę 02.01 do pracy.

Mi pracodawca nie dał urlopu okolicznościowego a zdawac by się mogło że ta firma to już z prawem pracy nie ma problemów ( pracuje w urzędzie skarbowym) - ale jak widac myliłam się. Nie bedę toczyć wojny o te 2 dni bo mogloby się to dla mnie źle skończyć:-Da póki co praca mi potrzebana bo moze od stycznia będę miała męża na utrzymaniu:-(

Najlepsze zyczenia dla Poli

Więcej nie dam rady napisać bo obowiązki domowe wzywają:-)

miłego dnia

ach, ten urząd ... jak ja go lubię ...

kpi- na nic się tak naprawdę nie powołasz. Bo to dobra wola pracodawcy czy Ci uwzględni okolicznościówkę. Niestety przyznawanie tych dni matce nie jest powszechną praktyką, a KP nie reguluje tej sprawy szczegółowo;-( także jest pole do interpretacji

Pamiętajcie dziewczyny, że niestety tam gdzie nie ma sztywnej regulacji pracodawca zawsze będzie ciągną na swoje. I co zrobimy? pójdziemy do sądu pracy? Przecież wiadomo, że nie. Tak to już jest, że jeden pracodawca wam da a większość nie. I nie zmusicie go do tego.

no nie pójdziemy, ale zawsze możemy na zwolnienie ...
mnie już wkurzyli dwoma sprawami ostatnio więc trochę jestem na nich cięta ...

eee dla mnie juz prezentu nie starczyło
Witam wszystkich!

nie mam ostatnio na nic czasu i w ogóle ochoty na cokolwiek tak wiec nic nie pisze i mało was czytam zeby nie smecic. Jestem ostatnio strasznie niewyspana, Klara odkad jest zmiana czasu budzi sie codziennie o 4 rano i koniec spania, placze jak nikt sie nią nie interesuje, nie podaje zabawek i nie gada do niej... próbowałam wieczorem ja przetrzymac dłuzej ale o 18 to ona jest juz strasznie spiaca i usypia w kazdej pozycji w sumie kłade ja spac tak samo jak przed zmiana czasu ahhh w dzien tez za bardzo nie ma ochoty spac jeju co za dziecko mi sie trafilo:angry: dodatkowo kaszki nie chce jesc w ogóle butli tez nie i cyca nie, pasuja jej tylko soczki i deserki. A ja sie odchudzam! bo humor mam zły przez swój wygląd !!!! ten wstretny obwisły po ciązy brzuch !!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:i te obrzydliwe cycki przez to mleko!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: tak wiec dzis 4 dzien jak cwicze a6w. nie jest zle....daje to jakies efekty? agast chyba i emalia??? pamietam ze cwiczyłyście. I co???
Dziś mam dzien pracowity, ciagle sprzatam i coś robie oczywiscie w ramach odchudzania:-D wykąpałam nawet rano psa:-)
Przez weekend pewnie nic nie uda mi się napisać bo mój mąż ma wolny weekend i jeszcze na poniedziałek wziął sobie urlop...ahh

Dobra miłego popołudnia!

dla mnie też prezentu niet!
Olu, a cóż to za humorek? na zdjęciach śliczna mama z córeczką a tu takie słowa?

chyba Ci się Mała do słodkiego przyzwyczaiła? przetrwaj, miejmy nadzieję, ze to chwilowe ...

koriander - wrzuć przepis do wątku gotujących, potem go będzie ciężko znaleźć a wygląda na smakowity, tylko gdzie ja w bloku chłodne miejsce znajdę, chyba tylko lodówka mi zostaje..
madziak - ja jestem przeciwna chodzikom, kiedyś znalazłam faja stronę, która mnie tylko w tym utwierdziła: Chodzikom mówimy NIE! - Bartoszek Rehabilitacja - Onet.pl Blog

Mieliśmy fajne plany na długi nadchodzący weekend,, mój W. miał wziąć kilka dni wolnego z pracy i na prawie tydzień mieliśmy wybyć do teściów. We wtroek rano mielismy wyjeżdżać ale nie pojedziemy bo W. mia stłuczę w drodzę powrotnej z pray. Jakaś pipipi za kierownicą tuż przed skrzyżowaniem postanowia zmienić pas i nawet nei spojrzała na to czy ma pas obok wolny i wjechała mu centralnie pod koła.. Na szczęście nie było zbyt dużej prędkości i nikomu nic się nie stało ale nasze auto wylądowało na lawecie i możemy o podróży w najbliższym czasie pomyśleć. A dziś rano odebraliśmy auto po konserwacji podwozia, po prostu brak słów...

A moja Nelcia to chyba jest meteopatką, jak jest taka pogoda jak dziś, wczoraj ona przesypia nawet i po 3-4 godziny jednym ciągiem na spacerze... .

jakby coś z odszkodowaniem to pisz ... pomogę;) a jak mąż sie czuje?

PS. pożarłam sie właśnie z moim małżem :angry:, idę coś zjeść ...

Tak zadko tu zagladam ostatnio.. :( wieczorem troche przewaznie podczytam,ale juz nie mam siły,zeby pisac. Dzis kilka razy w dzien do Was zajrzałam. w domu harmider, moja siostra wróciła do pracy i zostawia u nas swoja 6miesieczna córeczkę... do spokojnych ona nie należy.Trzeba sie nachodzic i nastarać zeby Juleczka była zadowolona. Uff i mały nagle z pobudek ok 9.30 przerzucił sie na 5-6... oszaleje.
a ja jestem z rocznika '83,czyli mniej wiecej posrodku Was :)
... czy to ząbki czy może rozpieszczony? też tak macie? już padam ze zmęczenia... '(
tez tak czasem mam.nie wiadomo o co chodzi, tylko piszczy :/Mój zebów nie ma i podobno dziąsła normalne,wiec sie nie zapowiada,wiec humorki takie...
stosujecie herbatke uspokajającą Hippa?
ja tylko koper włoski z hippa i od wczoraj 'jabłko z melisą',wczoraj ladnie wypil,dzis juz nie chcial,ale za to ladnie wypił sok jakbłkowy z bobovity-pierwszy raz :tak:

Perfecta - niesmaowite te Twoje chatki z piernika. Tez chyba cos wyczaruje na swieta..pierwszy raz:)

Agi78 - duuużooo zdrówkaaaa dla Poli i coraz więcej sukcesów w przewracaniu, chwytaniu itp... :)

cobra18 - współczuje sytuacji... ale trzbe szukac plusów, fajnie,ze waga leci w dół ;-)

" małżowiny uszne osiągaja swoje max wymiary w wieku ok. 6 lat" ...w dodatku wymiana uzębienia, wiec dzieciaki wygladaja śmiesznie i przez to okres ten nazwano okresem brzydkiego kaczatka :)
pozdrawiam serdecznie
no niezła ciekawostka,hehe

... dodatkowo kaszki nie chce jesc w ogóle butli tez nie i cyca nie, pasuja jej tylko soczki i deserki. A ja sie odchudzam! bo humor mam zły przez swój wygląd !!!! ten wstretny obwisły po ciązy brzuch !!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:i te obrzydliwe cycki przez to mleko!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: tak wiec dzis 4 dzien jak cwicze a6w. nie jest zle....daje to jakies efekty?
mój tez nie chce za bardzo pic mleka,ale wciskam mu jakos,raz jest lepiej raz gorzej.ale kleik na kolacje wcina az mu sie uszy trzesa.Tez planuje zaczac a6w,ale jakos nie dam rady,. Tez mam dosc swego wstretnego brzucha i cycek. Wagowo doszlam do tego z przed ciazy,ale to jak wygladam..ehh Depreche przez to mam.

magdziak - tez mówie chodzikom NIE.
Fajnego pchacza szukam mojej siostrzenicy na gwiazdke.a poźniej moze 'na zajaczka' Filpek dostanie jakiegos od chrzestnego :)
Poza tym dla swojego małego tez preznetów nie kupujemy, tylko zamówienia składam u rodzinki :)

koriander - fajne te 'joewjki';-),ale chyba dla ciut starszych dzieci. Aaa i suwaczek fajny... Czesto pisz,zeby go bylo czesto widac ;-)

J też bo żadna larwa nie chce pisać;)
hahaha:-)
katarzynajanicka - nooo 500zl na ulicy nie leży. Mój tez by pewnie powiedział 'bo tak'.Dobrze,ze w Twojej pracy dobrze.

Fajny ten jeździk,lubie jak cos wielufuncyjne, przynajmniej wieksze prawdopodobieństwo,ze sie przyda.
Suuper ta bryłka. Chyba tez ja u kogoś zamówię...

o rany a ja wlasnie przebrnelam przez internetowe strony przedszkoli z naszej okolicy
znalazlam ich az 22 wiec mam nadzieje ze ktores bedzie miec jeszcze wolne miejsca od czerwca
tylko ze zazwyczaj jak fajne przedszkole to czynne od 8, no dla kogo one sa, chyba dla bezrobotnych
a te od 6 to takie molochy
2 znalazlam takie fajne i od 6 wiec od poniedzialku chodze zapisywac

kpi - W. czuje się dobrze, na szczęscie nie było to nic aż tak poważnego i nikomu nic się nie stało. Jeżeli pojawiły by się jakieś problemy z ubezpieczeniem na pewno skorzystam z pomocy! :)
Klementinka - czy te przedszkola u Was przyjmują już roczne dzieci?

Lencja - jakby coś to pisz;)

Klementinka - myślałam, że zapisy są na 2-3 lata do przodu ... u nas kiedyś tak było do niektórych przedszkoli prywatnych, teraz miejsca są,
kurczę, ale grupy mieszane 1-6 to trochę duża różnica wieku, ale pewnie wiedzą co robią;)

reklama
Do góry