reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Perfekta-zmarł mój teśc (raz go na oczy widziałam przez 5 lat) i okazało sie ,że na niego stał dom i działka w którym mieszkał. Jeżeli nie ma testamentu to gdzie mamy się udac i jakie dokumentu trza :) Do podziału jest na mame i w sumie pięcioro rodzeństwa.

reklama
Dobry wieczór.

Gosiagro przytulam mocno. Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze, że te guzki to nic groźnego.Trzymam kciuki.

Emalia mój mąż jest adwokatem i jak co to pisz na priv postara się pomóc.

Perfekta-zmarł mój teśc (raz go na oczy widziałam przez 5 lat) i okazało sie ,że na niego stał dom i działka w którym mieszkał. Jeżeli nie ma testamentu to gdzie mamy się udac i jakie dokumentu trza :) Do podziału jest na mame i w sumie pięcioro rodzeństwa.

Co prawda ja nie jestem Perfekta ale wygląda to tak że: są dwie mozliwości - akt poswiadczenia dziedziczenia u notariusza (potrzebny jest akt zgonu spadkodawcy, akt małżeństwa i akty urodzenia dzieci). Skoro nie było testamentu to dochodzi do dziedziczenia na podstawie ustawy. Jeżeli przez rodzeństwo rozumiesz dzieci teścia to podział bedzie wygladał następująco: żona 1/4 a dzieci pozostała część podzielona na pięć. Oświadczenie o przyjęciu bądź odrzuceniu spadku nalezy złozyć przed upływem 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy (wraz z jego upływem wszyscy spadkobiercą traktowani są jako Ci, którzy przyjęli spadek wprost tj. razem z ewentualnymi długami. Jeżeli są długi to najlepiej przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza). Wszyscy spadkobiercy powinni przed upływem tego terminu oświadczyć przed notariuszem czy przyjmują spadek czy go odrzucają. Notariusz wyjaśni wszystkie zagadnienia.
Drugi sposób - wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Dokumenty takie same. Oświadczenie również musi byc złożone w powyższym terminie. Krąg spadkobierców będzie taki sam.

Jeżeli w skład spadku wchodzi gospodarstwo rolne będzie potrzebny wypis z księgi wieczystej.

druga :-)
u nas nocka znowu średnia, kurcze Kacperek spał tak ładnie a teraz nie wiem co sie dzieje pośpi do 24 i potem budzi sie co dwie godziny i sie kręci, wierci, płacze :-( a ja nie wiem co robić. Dzisiaj wziełam go o 3 do siebie do łóżka bo myślałam ze to coś da , ale i tak sie budził.

Co prawda ja nie jestem Perfekta ale wygląda to tak że: są dwie mozliwości - akt poswiadczenia dziedziczenia u notariusza (potrzebny jest akt zgonu spadkodawcy, akt małżeństwa i akty urodzenia dzieci). Skoro nie było testamentu to dochodzi do dziedziczenia na podstawie ustawy. Jeżeli przez rodzeństwo rozumiesz dzieci teścia to podział bedzie wygladał następująco: żona 1/4 a dzieci pozostała część podzielona na pięć. Oświadczenie o przyjęciu bądź odrzuceniu spadku nalezy złozyć przed upływem 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy (wraz z jego upływem wszyscy spadkobiercą traktowani są jako Ci, którzy przyjęli spadek wprost tj. razem z ewentualnymi długami. Jeżeli są długi to najlepiej przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza). Wszyscy spadkobiercy powinni przed upływem tego terminu oświadczyć przed notariuszem czy przyjmują spadek czy go odrzucają. Notariusz wyjaśni wszystkie zagadnienia.
Drugi sposób - wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Dokumenty takie same. Oświadczenie również musi byc złożone w powyższym terminie. Krąg spadkobierców będzie taki sam.

Jeżeli w skład spadku wchodzi gospodarstwo rolne będzie potrzebny wypis z księgi wieczystej.

Jak wyżej ja jeszcze bym do dokumentów dodała "podstawę nabycia" nieruchomości. Ponadto musisz wiedzieć że:
otrzymamy spadek musisz zgłosić do urzędu skarbowego. Obowiązuje nas to także wtedy, gdy zgodnie z prawem jesteśmy zwolnieni z płacenia podatku od spadku. Wy jako osoby najbliższe z pierwszej grupy dziedziczenia jesteście zwolnieni z podatku od spadku. Warunkiem jest zgłoszenie spadku w US Zgłaszasz go na druku SD-Z2 ( otrzymasz go w każdym urzędzie skarbowym).
Spadek powinien być zgłoszony w ciągu miesiąca od daty zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia w elektronicznym rejestrze.
Musisz o tym pamiętać !, bo jeżeli tego nie zrobisz w terminie, to spadek zostanie opodatkowany ( zgodnie z zasadami, które są określone dla pierwszej grupy podatkowej

Nie wiem czy to jakieś pocieszenie ale ja nigdzie nie wyjeżdżałam i mam tak od conajmniej miesiąca. :( czasem Lukasz budzi się częściej

Napewno Lenka się przestawi

mój chodzi spać około 21, pobudka 23:30 potem około 2, potem 4 potem 5:30 lub 6 i koniec spania

reklama
:-) zpomniałam Ci napisać, ze jedyną rzeczą na która pozwalam teściowi to spacery z Łukaszkiem, ale miałam chwilę kryzysową kiedy wstawałam do Łukasza jakieś 10 razy i tak z dwie czy 3 noce i się złamałam i powiedziałam mężowi że jak jego ojciec chce to moze chodzić z Łukaszkiem na spacery. W sumie to dobrze bo mam 2-3 godzinki czasu żeby odpocząć lub porobić coś w domu.

A dziś teść nie pójdzie bo sobie piętę obtarł biedaczek i wczoraj mi wieczorem się tłumaczył i nawet chciał pokazać obtarcie tak jakby mnie jego ochyde stopy interesowały fuj

Ostatnia edycja:
Do góry