magdalena79
Fanka BB :)
Mojej małej też wyszła anemia...jeden pediatra zalecił samo żelazo, a po konsultacji naszego lekarza w rodzinie , z trzema innymi pediatrami, w tym ordynatorem pediatrii , podajemy wita B6 i kw.foliowy. W jakich dawkach podajesz kwas foliowy i jak Twoja dzidzia reaguje ? Żelazo póki co odstawiliśmy, bo wyniki jej morfologii nie wykazują anemii z braku żelaza...MCV i inne te M...są OK.
kwas foliowy 5mg i witamine B6 po pól tabletki mieszam z wodą na łyżeczce a żelazo i wit c po 3 krople i to wszystko dwa razy dziennie. Tylko trzeba to podawać między karmieniami co jest dla mnie bardzo uciążliwe ale wzięłam małego na sposób i zaraz po tych witaminach daje mu herbatke koperkową ale na wodzie ugotowanej z odrobiną cukru. I to wszystko podawać musze przez miesiąc, chociaż powiem Ci że jak dla mnie to te wyniki krwi nie są złe. Wszystko jest w normie oprócz RBC 3,9 a norma jest od 4. Ale tłumaczyli mi że w 2 miesiącu życia dziecka morfologia jest najsłabsza i że jak on z tak niskiego pułapu startuje to trzeba go podciągnąć żelazem.
Ogólnie to przeżywam horror jak musze mu to wszystko podać, żelazo jest ochydne w smaku a przy witaminach trzeba mu trzymać ręce i nogi a on tak strasznie krzyczy że dławi sie tym wszystkim...
co do odbijania to mój michaś przez pierwsze dni chyba nie potrafil tego robić albo ja go źle trzymałam a teraz to już pięknie odbija