reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2010

Hejka jestem tu po raz pierwszy :d termin mam na 20 czerwca i jak do tej pory przytylam juz 10 kg :/ nie wiem czy to duzo czy nie , jest juz tyle postow ze nie zdarzylam poczytac ile wy przytylyscie :/

Witam nową czerwcóweczkę:).

znalezione w necie:
Ile możesz przytyć? To zależy od BMI przed ciążą...

BMI=waga ciała [kg]/(wzrost [m])2

Indeks masy ciała przed ciążą Najlepiej, jeśli w ciąży przytyjesz
Niski (poniżej 19) - niedowaga 13-16 kg
Normalny (19-26) - prawidłowa waga 11-13 kg
Wysoki (26-29) - nadwaga 10-11 kg
Bardzo wysoki (powyżej 29) - otyłość do 10 kg
Oczywiście te dane dotyczą ciąży pojedynczej. Jeśli spodziewasz się więcej niż jednego dziecka, musisz liczyć się z tym, że przytyjesz więcej. Jednak nawet przyszłe mamy bliźniaków nie powinny przybrać na wadze ponad 20 kg.

Co ile waży pod koniec ciąży

płód - 3,5 kg

macica - 1 kg

łożysko - 0,8 kg

płyn owodniowy - 1,2 kg

piersi - 0,5 kg

woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg

zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg

Razem 10 kg

A ja prasuje i prasuje, resztę chyba mężowi zostawie a sama położę się trochę bo kręgosłup i podbrzusze mnie bolą.

Ostatnia edycja:
reklama
A mi właśnie dostarczyli łóżeczko pochwalę się na odpowiednim wątku:-D

Gosiagro - ja brałam fenoterol od 1,5 tyg, też w dawce 3x1/2 tabl., pierwsze dni były trudne, bo łapy latały i nawet nie mogłam pisac na komputerze, co dopiero ręcznie - totalne bazgroły:-). Potem już organizm się przyzwyczaił do dawki i było OK - tylko koniecznie pamiętaj o odczekaniu 15-30 min. od Isoptinu. Jak weźmiesz naraz to bardzo telepie. U mnie niestety po tygodniu spokoju znów brzuch zaczął fest twardnieć. Wczoraj mnie złapało tak, że nie mogłam iść normalnym "ciążowym" tempem, tylko jeszcze wolniej - i od dzisiaj mam brać 3x1 tabl. + magnez + no-spa doraźnie. Wzięłam dzisiaj całą tabl i znów jak na początku - wewnętrzny i zewnętrzny dygot :-pTrzymam kciuki, żebyś mogła na następnej wizycie zmniejszyć dawkę :)

dzięki za info, a czy Ciebie te skurcze złapały po ostawieniu Feneterolu czy jeszcze jak go zażywałaś? Życzę nam, żeby nas za mocno nie "telepało":no:

gosiagro- moja koleżanka brała te leki co Ty do 36 tyg ciązy jak skonczyl sie ten tydzien odstwili lek i od razu dostała skurcze cała noc sie męczyła pojechała na nastepny dzien do szpitala ale troche jej przeszło po zajeciach w szkole rodzenia znowu ja złapało poszla na ktg a tam skurcz za skurczem zostawili ja na oddziale i lezała tam tydzien jeszcze bo powstrzymywali skurcze bo synek był malutki dali sterydy na wzrost kroplówki i w 37 zrobili jej cersarkę bo maly byl posladkowo ułozony, wierze ze dasz rade tez wytrzymać czego sie nie robi dla maluszka:) i dużo zdówka dla Ciebie i dla męża

Tobie tez dziękuje za info:-D, współczuje koleżance, mam nadzieję, że mnie to nie czeka:no:

[
Wstałam po 10 tej,ale tej nocy nie spałam dobrze. W sumie to jestem wystraszona ,niewiem czydzwonic do gina czy jeszcze poczekac troche .

Brzuch mnie tak bolał cała noc :-( jak na @ i w sumie teraz rano tez troche,ale czuje,ze przechodzi. Czy to moze byc wina mojego wczorajszego goracego prysznica? Kurcze sama juz niewiem.​

Mnie tez brzuch bolał jak na @ tylko, że ja miałam jeszcze napinanie brzucha, wiec pojechałam do lekarza no i u mnie okazało się, że szyjka się skraca, skoro nie masz skurczy to może chwilowe, weź no-spe i odpoczywaj:tak:

witam się brzuchatki!

Ja dziś nie w sosie...mimo insuliny cukry znów wysokie na czczo...mimo iż już zwiększyłam dawkę z 6 do 8 jednostek to nie pomogło...cholera jasna..jakoś mnie to złości...jak nic się nie zmieni to w poniedziałek muszę zadzwonić do ginki i pewnie będzie chciała zwiększyć znów dawkę...ach...lipa...
Na weekend przyjeżdżają moi teściowe- cieszę się bardzo choć z drugiej strony jestem już tak umęczona, wszystko mnie boli, chodzić nie mogę, że jak pomyśle o lataniu wokół wszystkich to mi całą radość odbiera....
Wogóle dziś jakoś markotna jestem...bllleeee...
No ale może mi przejdzie i wszystko wróci do normy;-)

buziaki

my Kobiety/Mamusie to musimy się nacierpieć dla naszych maleństw:-(

Madziaja - mam nadzieje, ze juz Ci lepiej:tak:

No własnie on mi nie sprawdza wogole, tylko usg robi . No i w wyniki patrzy i tyle.

powiniem chociaz co druga wizyte sparwdzic bo przez miesiac to duzo moze sie zmienic, mi przez miesiac szyjka sie skrocila o 1cm i rozwarła na 1cm wiec pewnie teraz tez mi sprawdzi jak to wszystko wygląda

dziwi mnie, że niektórzy lekarze nie badają od dołu jak w przypadku eweli i Lencji:no: dokładnie paula tak jak mówisz mi szyjka skróciła się w ciągu tygodnia:szok:, ale nie chce siać paniki, jeżeli was podbrzusze nie boli i nie macie napięć, to nie ma co się martwić, ale myślę, ze można by było się upomnieć o badanie na wizycie:tak:

Ja jestem właśnie po wizycie, mały waży 2140, mój lekarz za każdym razem bada szyjkę, ale nic nie mówi, czy się skraca czy nie i żadnym rozwarciu też nic nie wspomniał, więc Lencja nie jesteś sama:) Ale sądzę, że jak nic nie mówi, to znaczy, że wszystko ok.
Pozdrawiam!

Niewiem jak to jest z tymi szyjkami teraz taka moda na ich mierzenie w poprzednich ciążach tylko mi zaglądali czy się nie rozwiera a o skracaniu nic nie mówili teraz mój sieje panike od 20 tyg że szyjka się skraca i robi co jakiś czas usg i ją mierzy ale od tego 20 ma cały czas taką samą długość2.5cm a mam około15-20 skurczy czy tam napięć i na okres też mie czasem boli niewiem czy te pomiary to tylko straszenie i wyciąganie kasy przecierz teraz w tych tygodniach to już naturalnie szyjka powinna się skracać wtedy będzie szybszy poród no ale ja nie jestem lekarzem oni wiedzą swoje:baffled:

A pana Adamskiego mialam przyjemnosc poznac w szpitalu...bo na poczatku ciazy wyladowalam w szpitalu i bylo podejrzenie ciazy poza macicznej:( Ja chodze do doktora Szymoniaka,jestem zadowolona:)
Dokladnie na kiedy masz termin? masz juz jakies skracanie szyjki lub cos? pytam bo niechce mi sie juz wertowac tych wszystkich stron hihi:)

A tego pana też znam ze szpitala, ja tam wylądowałam w połowie stycznia z powodu odwodnienia:( termin na na 3 czerwca OM a 4 czerwca z USG także nie ma dużej różnicy, więc myślę, że jakoś tak uda się urodzić:p u mnie na razie wszystko pozamykane na cztery spusty... rokowania są na dużego dzidziusia ( ok. 4 kg) na razie z 29 tyg. mała miała już 1,5 kg, a następną wizytę mam 5 maja i dowiem się jaka już jest wielka ta moja dzidzia:) jedyne zmartwienie to fakt, że maluda jest ułożona pośladkowo:( mam nadzieje, że da radę jeszcze się przekolebnąć do góry nogami:)

Niewiem jak to jest z tymi szyjkami teraz taka moda na ich mierzenie w poprzednich ciążach tylko mi zaglądali czy się nie rozwiera a o skracaniu nic nie mówili teraz mój sieje panike od 20 tyg że szyjka się skraca i robi co jakiś czas usg i ją mierzy ale od tego 20 ma cały czas taką samą długość2.5cm a mam około15-20 skurczy czy tam napięć i na okres też mie czasem boli niewiem czy te pomiary to tylko straszenie i wyciąganie kasy przecierz teraz w tych tygodniach to już naturalnie szyjka powinna się skracać wtedy będzie szybszy poród no ale ja nie jestem lekarzem oni wiedzą swoje:baffled:

myślę,że to chodzi o to,że teraz technika poszła do przodu i dlatego lekarze zwracają na to uwagę, zresztą kiedyś uważano,że kobieta rodzi i już, a jak się to dzieje za wcześnie to tak musiało być a teraz zawsze się szuka przyczyny,żeby przy następnej ciąży to się nie zdarzyło. Ja jestem wdzięczna mojemu lekarzowi za to sprawdzanie na każdej wizycie, bo kto wie co by było gdybym o tym nie wiedziała.

Kasiu jestem z okolic...bede w Śremie rodzic, moze znasz ta miejscowosc?

Znam :-)

Hejka jestem tu po raz pierwszy :d termin mam na 20 czerwca i jak do tej pory przytylam juz 10 kg :/ nie wiem czy to duzo czy nie , jest juz tyle postow ze nie zdarzylam poczytac ile wy przytylyscie :/

Witaj serdecznie :-)

Waga jak najbardziej prawidowa

A tego pana też znam ze szpitala, ja tam wylądowałam w połowie stycznia z powodu odwodnienia:( termin na na 3 czerwca OM a 4 czerwca z USG także nie ma dużej różnicy, więc myślę, że jakoś tak uda się urodzić:p u mnie na razie wszystko pozamykane na cztery spusty... rokowania są na dużego dzidziusia ( ok. 4 kg) na razie z 29 tyg. mała miała już 1,5 kg, a następną wizytę mam 5 maja i dowiem się jaka już jest wielka ta moja dzidzia:) jedyne zmartwienie to fakt, że maluda jest ułożona pośladkowo:( mam nadzieje, że da radę jeszcze się przekolebnąć do góry nogami:)

NO ja mam wedu OM na 9 czerwca a usg pokazuje na 27 maja heh...:) moja maluda tez jest duza w 30 tyg. miala ponad 1700g:) no a u mnie szyjka sie skraca;/ ale mam leki i narazie mniej jest tych skurczy dzieki bogu, bo jakby niepomogly to do szpitala na pare dni bym poszla;/;/ w poniedzialek mam wizyte i sie dowiem ile wazy:) licze ze jakos kolo 2500g

reklama
Do góry