reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Hejka jestem tu po raz pierwszy :d termin mam na 20 czerwca i jak do tej pory przytylam juz 10 kg :/ nie wiem czy to duzo czy nie , jest juz tyle postow ze nie zdarzylam poczytac ile wy przytylyscie :/

Witam nową czerwcóweczkę:).

znalezione w necie:
Ile możesz przytyć? To zależy od BMI przed ciążą...

BMI=waga ciała [kg]/(wzrost [m])2

Indeks masy ciała przed ciążą Najlepiej, jeśli w ciąży przytyjesz
Niski (poniżej 19) - niedowaga 13-16 kg
Normalny (19-26) - prawidłowa waga 11-13 kg
Wysoki (26-29) - nadwaga 10-11 kg
Bardzo wysoki (powyżej 29) - otyłość do 10 kg
Oczywiście te dane dotyczą ciąży pojedynczej. Jeśli spodziewasz się więcej niż jednego dziecka, musisz liczyć się z tym, że przytyjesz więcej. Jednak nawet przyszłe mamy bliźniaków nie powinny przybrać na wadze ponad 20 kg.

Co ile waży pod koniec ciąży

płód - 3,5 kg

macica - 1 kg

łożysko - 0,8 kg

płyn owodniowy - 1,2 kg

piersi - 0,5 kg

woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg

zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg

Razem 10 kg

A ja prasuje i prasuje, resztę chyba mężowi zostawie a sama położę się trochę bo kręgosłup i podbrzusze mnie bolą.

Ostatnia edycja:
reklama
A mi właśnie dostarczyli łóżeczko pochwalę się na odpowiednim wątku:-D

Gosiagro - ja brałam fenoterol od 1,5 tyg, też w dawce 3x1/2 tabl., pierwsze dni były trudne, bo łapy latały i nawet nie mogłam pisac na komputerze, co dopiero ręcznie - totalne bazgroły:-). Potem już organizm się przyzwyczaił do dawki i było OK - tylko koniecznie pamiętaj o odczekaniu 15-30 min. od Isoptinu. Jak weźmiesz naraz to bardzo telepie. U mnie niestety po tygodniu spokoju znów brzuch zaczął fest twardnieć. Wczoraj mnie złapało tak, że nie mogłam iść normalnym "ciążowym" tempem, tylko jeszcze wolniej - i od dzisiaj mam brać 3x1 tabl. + magnez + no-spa doraźnie. Wzięłam dzisiaj całą tabl i znów jak na początku - wewnętrzny i zewnętrzny dygot :-pTrzymam kciuki, żebyś mogła na następnej wizycie zmniejszyć dawkę :)

dzięki za info, a czy Ciebie te skurcze złapały po ostawieniu Feneterolu czy jeszcze jak go zażywałaś? Życzę nam, żeby nas za mocno nie "telepało":no:

gosiagro- moja koleżanka brała te leki co Ty do 36 tyg ciązy jak skonczyl sie ten tydzien odstwili lek i od razu dostała skurcze cała noc sie męczyła pojechała na nastepny dzien do szpitala ale troche jej przeszło po zajeciach w szkole rodzenia znowu ja złapało poszla na ktg a tam skurcz za skurczem zostawili ja na oddziale i lezała tam tydzien jeszcze bo powstrzymywali skurcze bo synek był malutki dali sterydy na wzrost kroplówki i w 37 zrobili jej cersarkę bo maly byl posladkowo ułozony, wierze ze dasz rade tez wytrzymać czego sie nie robi dla maluszka:) i dużo zdówka dla Ciebie i dla męża

Tobie tez dziękuje za info:-D, współczuje koleżance, mam nadzieję, że mnie to nie czeka:no:

[
Wstałam po 10 tej,ale tej nocy nie spałam dobrze. W sumie to jestem wystraszona ,niewiem czydzwonic do gina czy jeszcze poczekac troche .

Brzuch mnie tak bolał cała noc :-( jak na @ i w sumie teraz rano tez troche,ale czuje,ze przechodzi. Czy to moze byc wina mojego wczorajszego goracego prysznica? Kurcze sama juz niewiem.​

Mnie tez brzuch bolał jak na @ tylko, że ja miałam jeszcze napinanie brzucha, wiec pojechałam do lekarza no i u mnie okazało się, że szyjka się skraca, skoro nie masz skurczy to może chwilowe, weź no-spe i odpoczywaj:tak:

witam się brzuchatki!

Ja dziś nie w sosie...mimo insuliny cukry znów wysokie na czczo...mimo iż już zwiększyłam dawkę z 6 do 8 jednostek to nie pomogło...cholera jasna..jakoś mnie to złości...jak nic się nie zmieni to w poniedziałek muszę zadzwonić do ginki i pewnie będzie chciała zwiększyć znów dawkę...ach...lipa...
Na weekend przyjeżdżają moi teściowe- cieszę się bardzo choć z drugiej strony jestem już tak umęczona, wszystko mnie boli, chodzić nie mogę, że jak pomyśle o lataniu wokół wszystkich to mi całą radość odbiera....
Wogóle dziś jakoś markotna jestem...bllleeee...
No ale może mi przejdzie i wszystko wróci do normy;-)

buziaki

my Kobiety/Mamusie to musimy się nacierpieć dla naszych maleństw:-(

Madziaja - mam nadzieje, ze juz Ci lepiej:tak:

No własnie on mi nie sprawdza wogole, tylko usg robi . No i w wyniki patrzy i tyle.

powiniem chociaz co druga wizyte sparwdzic bo przez miesiac to duzo moze sie zmienic, mi przez miesiac szyjka sie skrocila o 1cm i rozwarła na 1cm wiec pewnie teraz tez mi sprawdzi jak to wszystko wygląda

dziwi mnie, że niektórzy lekarze nie badają od dołu jak w przypadku eweli i Lencji:no: dokładnie paula tak jak mówisz mi szyjka skróciła się w ciągu tygodnia:szok:, ale nie chce siać paniki, jeżeli was podbrzusze nie boli i nie macie napięć, to nie ma co się martwić, ale myślę, ze można by było się upomnieć o badanie na wizycie:tak:

Ja jestem właśnie po wizycie, mały waży 2140, mój lekarz za każdym razem bada szyjkę, ale nic nie mówi, czy się skraca czy nie i żadnym rozwarciu też nic nie wspomniał, więc Lencja nie jesteś sama:) Ale sądzę, że jak nic nie mówi, to znaczy, że wszystko ok.
Pozdrawiam!

Niewiem jak to jest z tymi szyjkami teraz taka moda na ich mierzenie w poprzednich ciążach tylko mi zaglądali czy się nie rozwiera a o skracaniu nic nie mówili teraz mój sieje panike od 20 tyg że szyjka się skraca i robi co jakiś czas usg i ją mierzy ale od tego 20 ma cały czas taką samą długość2.5cm a mam około15-20 skurczy czy tam napięć i na okres też mie czasem boli niewiem czy te pomiary to tylko straszenie i wyciąganie kasy przecierz teraz w tych tygodniach to już naturalnie szyjka powinna się skracać wtedy będzie szybszy poród no ale ja nie jestem lekarzem oni wiedzą swoje:baffled:

A pana Adamskiego mialam przyjemnosc poznac w szpitalu...bo na poczatku ciazy wyladowalam w szpitalu i bylo podejrzenie ciazy poza macicznej:( Ja chodze do doktora Szymoniaka,jestem zadowolona:)
Dokladnie na kiedy masz termin? masz juz jakies skracanie szyjki lub cos? pytam bo niechce mi sie juz wertowac tych wszystkich stron hihi:)

A tego pana też znam ze szpitala, ja tam wylądowałam w połowie stycznia z powodu odwodnienia:( termin na na 3 czerwca OM a 4 czerwca z USG także nie ma dużej różnicy, więc myślę, że jakoś tak uda się urodzić:p u mnie na razie wszystko pozamykane na cztery spusty... rokowania są na dużego dzidziusia ( ok. 4 kg) na razie z 29 tyg. mała miała już 1,5 kg, a następną wizytę mam 5 maja i dowiem się jaka już jest wielka ta moja dzidzia:) jedyne zmartwienie to fakt, że maluda jest ułożona pośladkowo:( mam nadzieje, że da radę jeszcze się przekolebnąć do góry nogami:)

Niewiem jak to jest z tymi szyjkami teraz taka moda na ich mierzenie w poprzednich ciążach tylko mi zaglądali czy się nie rozwiera a o skracaniu nic nie mówili teraz mój sieje panike od 20 tyg że szyjka się skraca i robi co jakiś czas usg i ją mierzy ale od tego 20 ma cały czas taką samą długość2.5cm a mam około15-20 skurczy czy tam napięć i na okres też mie czasem boli niewiem czy te pomiary to tylko straszenie i wyciąganie kasy przecierz teraz w tych tygodniach to już naturalnie szyjka powinna się skracać wtedy będzie szybszy poród no ale ja nie jestem lekarzem oni wiedzą swoje:baffled:

myślę,że to chodzi o to,że teraz technika poszła do przodu i dlatego lekarze zwracają na to uwagę, zresztą kiedyś uważano,że kobieta rodzi i już, a jak się to dzieje za wcześnie to tak musiało być a teraz zawsze się szuka przyczyny,żeby przy następnej ciąży to się nie zdarzyło. Ja jestem wdzięczna mojemu lekarzowi za to sprawdzanie na każdej wizycie, bo kto wie co by było gdybym o tym nie wiedziała.

Kasiu jestem z okolic...bede w Śremie rodzic, moze znasz ta miejscowosc?

Znam :-)

Hejka jestem tu po raz pierwszy :d termin mam na 20 czerwca i jak do tej pory przytylam juz 10 kg :/ nie wiem czy to duzo czy nie , jest juz tyle postow ze nie zdarzylam poczytac ile wy przytylyscie :/

Witaj serdecznie :-)

Waga jak najbardziej prawidowa

A tego pana też znam ze szpitala, ja tam wylądowałam w połowie stycznia z powodu odwodnienia:( termin na na 3 czerwca OM a 4 czerwca z USG także nie ma dużej różnicy, więc myślę, że jakoś tak uda się urodzić:p u mnie na razie wszystko pozamykane na cztery spusty... rokowania są na dużego dzidziusia ( ok. 4 kg) na razie z 29 tyg. mała miała już 1,5 kg, a następną wizytę mam 5 maja i dowiem się jaka już jest wielka ta moja dzidzia:) jedyne zmartwienie to fakt, że maluda jest ułożona pośladkowo:( mam nadzieje, że da radę jeszcze się przekolebnąć do góry nogami:)

NO ja mam wedu OM na 9 czerwca a usg pokazuje na 27 maja heh...:) moja maluda tez jest duza w 30 tyg. miala ponad 1700g:) no a u mnie szyjka sie skraca;/ ale mam leki i narazie mniej jest tych skurczy dzieki bogu, bo jakby niepomogly to do szpitala na pare dni bym poszla;/;/ w poniedzialek mam wizyte i sie dowiem ile wazy:) licze ze jakos kolo 2500g

reklama
Do góry