reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcówki w kuchni. Przepisy itp :)

reklama
kochane moje, ostatnio dużo solenizantów/solenizantek było i hmm trochę o tortach była mowa, mój mężulek ma urodziny 7 marca i proszę o przepis na sprawdzoną/prostą masę do tortu. Z góry dziękuję za pomoc :***

Ja z tortami niestety nie pomogę:zawstydzona/y: Raz próbowałm zrobić i skończylo się to fiaskiem, także już się za to nawet nie zabieram. Ale z chęcią zapiszę jakiś sprawdzony przepis:-)

kochane moje, ostatnio dużo solenizantów/solenizantek było i hmm trochę o tortach była mowa, mój mężulek ma urodziny 7 marca i proszę o przepis na sprawdzoną/prostą masę do tortu. Z góry dziękuję za pomoc :***

Zależy jaki tort lubisz/lubicie. Masą może być:
krem maślany
bita śmietana
krem mascarpone
krem z białej czekolady

Chętnie pomogę bo kocham robić słodkości :-D

Do owoców może nie koniecznie mój przepis. On bardziej pod tiramisu albo orzechowe. Ale przepis bardzo chętnie dam. :-D

Krem mascarpone:
- 4 żółtka
- 0,5kg serka mascarpone (to zwykle duże opakowanie i ja używam piątnicy)
- 10 łyżek cukru pudru

A do owoców to bym zrobiła połączenie mascarpone z bitą śmietaną.

Marcysiowa bardzo dziękuję za przepis i za radę:tak: Chodzi za mna tarta z owocami, ale jeszcze nie trafiłam na dobry dla mnie przepis, także ciągle szukam, ostatnio wpadł mi ten w oko:

Truskawkowa tarta z mascarpone – doskonała | Poezja smaku

Ale zanim podam gościom, muszę wypróbować na nas:-D

Przepis na muffinki ( znaleziony w necie)
Wsypać do miski składniki suche:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
Wymieszać. Dodać mokre składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 2/3 szkl. mleka
Nakładać do papilotek. Ja nakładam po dużej łyżce, potem daję marmoladę, albo dżem czy nutellę i przykrywam kolejna łyżką. Piec 30 min w temp 180-190C. Ja zawsze robię z tego przepisu.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry