Ryz z bialym sosem, marchewka gotowana i mięskiem
Patent polega na tym, że robie to jako drugie danie do rosolu.
bialy sos:
jak rosół jest już gotowy, to odlewam szklankę rosołu (czekam az wystygnie), na patelni rozpuszczam 1,5 lyzki masla, do tego dodaje mąki przennej, tez około 1,5 lyzki, tak aby maka ladnie sie posmazyla na masle, doslownie chwile, trzeba mieszac zeby sie nie przypalilo. Potem zalewa sie zimna szklanka rosolu i dalej miesza. Czekamy chwilke az sie zagotuje i zgestnieje. Do tego wciskamy troszke cytryny, odrobinke soli do smaku (ale rosól powinien byc doprawiony wiec z reguly nie ma potrzeby doprawiac) i wlewamy z 1/3 szklanki slodkiej smietany 12% lub 18%, mieszamy i sos gotowy
miesko:
wyjmujemy z rosołu i gotowe
marchewka:
wyjmujemy z rosolu i kroimy w kosteczke
Podaje to jako drugie danie do rosolu. Ryz gotuje sie oddzielnie,polewam ryz bialym sosem, obok marcheweczka i miesko (mniam).Mlodemu mieszkam ryz z marchewka i sosem i miesem i on to uwielbia Taka mamałyga ale dobra
Patent polega na tym, że robie to jako drugie danie do rosolu.
bialy sos:
jak rosół jest już gotowy, to odlewam szklankę rosołu (czekam az wystygnie), na patelni rozpuszczam 1,5 lyzki masla, do tego dodaje mąki przennej, tez około 1,5 lyzki, tak aby maka ladnie sie posmazyla na masle, doslownie chwile, trzeba mieszac zeby sie nie przypalilo. Potem zalewa sie zimna szklanka rosolu i dalej miesza. Czekamy chwilke az sie zagotuje i zgestnieje. Do tego wciskamy troszke cytryny, odrobinke soli do smaku (ale rosól powinien byc doprawiony wiec z reguly nie ma potrzeby doprawiac) i wlewamy z 1/3 szklanki slodkiej smietany 12% lub 18%, mieszamy i sos gotowy
miesko:
wyjmujemy z rosołu i gotowe
marchewka:
wyjmujemy z rosolu i kroimy w kosteczke
Podaje to jako drugie danie do rosolu. Ryz gotuje sie oddzielnie,polewam ryz bialym sosem, obok marcheweczka i miesko (mniam).Mlodemu mieszkam ryz z marchewka i sosem i miesem i on to uwielbia Taka mamałyga ale dobra
Ostatnia edycja: