reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

czerwcowe ploteczki :D

U nas dzieci do przedszkola biorą od 3 lat imusi nie robić w pampka już:tak:A jak córka chodziła to cena za przedszkole publiczne była 100 zł ale ja byłam zwolniona bo ona jest niepełnopsrawna i jedynie zxa jedzenie a stawka dzienna była 4 zł. Ale np w innym przedszkolu cena była już 200 zł więc po części zależy to od przedszkola

reklama
no generalnie zasada jest taka że do przedszkola od 3 lat - przynajmniej rocznikowo, ale prywatne rządzą sie swoimi prawami...

a wiec przedszkole bedzie w granicach miedzy 80 a 150 euro...a powiem Wam cos lepszego...Ma wejsc przepis ze przedszkola i zlobki beda za darmo:-)

Jesli chodzi o robienie w pampersy nie ma z tym problemu...jak dziecko robi poprostu trzeba przyniesc papmersy....

My dzisiaj byliśmy na naszej wiejskiej świetlicy:-Dna mikołaju zorganizowanym przez naszych rządzących;-)Ale się wybawiły dzieci i jeszcze paki dostali

Ale wam zazdroszcze przedszkoli w rozsadnych cenach. Tutaj nie dosc, ze ciezko z miejscami to jeszcze koszta kosmiczne bo 120 CHF za dzien /2500CHF za miesiac (w przeliczeniu to 1500 Euro:-0). Wiekowo jest roznie - bo sa niektore ktore przymuja od 4 miesiecy a wiekszosc dopiero od 3 lat. Najgorsze jest to, ze bezplatna i obowiazkowa jest dopero zerowka czyli przedzial 5-6 lat. A do tego okresu to niestety albo placisz albo siedzisz w domu (co naturalnie znaczna czesc kobiet robi zwlaszcza jak sie ma dwojke i taka sobie prace). Pod tym wzgledem to naprawde mi sie tu nie podoba.
Ja mysle, ze po nowym roku sprobuje Julka gdzies chociaz na jeden dzien w tygodniu upchnac, zeby miec choc troche wolnego czasu. Oczywiscie jesli gdzies znajdziemy miejsce.

Ania no prosze tradycja jeszcze sie trzyma:-) Napewno fajnie dla dzieciakow:-)

Cicha a powiedz Ty mi kobieto skoro takieeeeeeee:szok: ceny za przedszkole to ile taki przecietny pracownik zarabia na miesiac w przeliczeniu na euro?

Ania super -jak masz fotki to dawaj :-)

Cicha, rzeczywiście ceny kosmiczne.

W sobotę byliśmy z Wojtkiem na mikołajkach ode mnie z pracy. Najpierw było przedstawienie o Muminkach w teatrze "Baj". To był dla nas eksperyment, bo pierwszy taki spektakl dla Wojciaszka. A poza tym on nie jest przyzwyczajony do oglądania czegokolwiek, bo my nie mamy telewizora. Ale ku naszemu zdziwieniu podobało mu się. Było troszeczkę za długo, bo dwa razy po pół godziny i na drugiej części już Wojciaszkowi się nudziło i biegał po teatrze. Próbował też wchodzić na scenę. :-) Z resztą nie on jeden. A potem tradycyjnie przyszedł Mikołaj i rozdawał dzieciom paczki. A my, niedobrzy rodzice, oczywiście całe słodycze zabraliśmy, a Wojciaszek dostał mandarynki.:-)

reklama
Do góry