reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2025

Ja dziś od rana z klucha w gardle 😶 poza tym znośnie.
Ja mam swoją działalność także odchodzi mi problem mówienia pracodawcy.
Ponawiam pytanie o test panorama, to chyba coś takiego jak Nifty? Ktoś coś wie na ten temat? Ja chyba zdecyduje się jeśli w prenatalnych coś będzie jie tak. Jest w ogóle jeszcze ktoś kto nie robi tych testów genetycznych? Bo czuje się trochę odosobniona w tym temacie.

@Peaulea super że zrobiłaś liste 🥰
Ja robię NIPT, głównie dlatego, że jest to nieinwazyjne badania i wyklucza wady genetyczne. O Panoramie nigdy nie słyszałam.

reklama
Niekoniecznie. Ostatnio byłam w ciąży w wieku 34 lat i nie wyszło mi duże ryzyko z Pappa
Ja nie za bardzo chce to robić, mam na temat tego badania negatywne zdanie. No ale wiem, że to się składa z USG w całość i raczej gin mi powie, że mam to robic. Moja bratowa będąc
w ciazy miała 24 lata i ryzyko 1:55, oczywiście wszystko jest ok, znajoma 26 lat, ryzyko 1:100 i też ok, ja tam w to nie wierzę na 100%

Dziewczyny, ja od kilku dni czuję się fatalnie… Poranki są ok, ale ok.12-14 dopada mnie straszny ból głowy i trzyma do samego wieczora… Strasznie to uciążliwe, we wtorek nie mogłam funkcjonować, przeleżałam cały dzień i dopiero o 21 udało mi się zasnąć. To normalne? Dodam, że pracuję w szkole i może to zmęczenie po pracy?
Dodatkowo mdli mnie również dopiero po południu, a nie wymiotowałam ani razu od początku ciąży. Ból piersi ustąpił no i chodzę spać o 21, czasami po drodze zaliczając drzemkę 🙉
Czasami boli podbrzusze, tak okresowo…
Ale najgorsze to, że praktycznie bez przerwy czuję straszny, kwaśny smak w ustach… niewazne co zjem, czy wypiję. W trakcie jedzenia tego nie czuję, a skończę i znowu.. zęby na pewno mam zdrowe, bo chwilę po pozytywny teście ciążowym akurat miałam przeglad i czyszczenie kamienia. Nieprzyjemnego zapachu tez nie czuję, ale ten kwas mnie doprowadza do szału… mam wrażenie, że tez przyczynia się do mdłości. Ktoś tak ma/miał? Jakieś sposoby? Ja prawie bez przerwy żuję gumę, żeby trochę minęło…

Ja nie za bardzo chce to robić, mam na temat tego badania negatywne zdanie. No ale wiem, że to się składa z USG w całość i raczej gin mi powie, że mam to robic. Moja bratowa będąc
w ciazy miała 24 lata i ryzyko 1:55, oczywiście wszystko jest ok, znajoma 26 lat, ryzyko 1:100 i też ok, ja tam w to nie wierzę na 100%
Ja na pewno nie będę robić dodatkowych badań jeśli USG prenatalne wyjdzie dobrze.
Co do Pappa to znalazłam w necie tylko jeden przypadek kiedy USG było ok, a Pappa złe i dziecko okazało się chore.

Ja raczej zdecyduję się robić NIFTY – stuknęło mi 35 w tym roku, a ciąża w czerwcu zatrzymała się przez wadę genetyczną. Ale będę to omawiać z moją gin na kolejnej wizycie :)

reklama
Ja dziś od rana z klucha w gardle 😶 poza tym znośnie.
Ja mam swoją działalność także odchodzi mi problem mówienia pracodawcy.
Ponawiam pytanie o test panorama, to chyba coś takiego jak Nifty? Ktoś coś wie na ten temat? Ja chyba zdecyduje się jeśli w prenatalnych coś będzie jie tak. Jest w ogóle jeszcze ktoś kto nie robi tych testów genetycznych? Bo czuje się trochę odosobniona w tym temacie.

@Peaulea super że zrobiłaś liste 🥰
Nie znam nikogo kto by robił panorame ale widzę, że to jest to co wszystkie testy "genetyczne". Ważne też żeby robiąc to pierwsze usg prenatalne zapoznać się z opiniami o lekarzu, który będzie wykonywał, o jakości sprzętu w danej placówce. To naprawdę robi różnicę, w jednej placówce są te usg gdzie obraz "jak z kalkulatora" a gdzie indziej jakość jak w 4k, można najdrobnoejszy szczegół dostrzec. Mieć ze sobą słodki soczek, batonika, bo czasami trzeba trochę "obudzić" małego człowieka 😉

Do góry