reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2025

Witajcie.
Proszę Was o opinię w mojej sprawie.
Ostatnia miesiączka 6.09. 22.10 byłam na usg (wg miesiączki 7+4). Cykle mam regularne 28 dni, ostatnimi czasy nawet 27. Lekarz zobaczył spłaszczony pęcherzyk, nie było widać serduszka. Kazał powtórzyć badanie za 2 tygodnie, dał skierowanie na badania z krwi i mocz, i tyle… Burknął coś dodatkowo, że słaba aparatura i może nie widać. To moja pierwsza ciąża i nie do końca się orientuję w tych tematach. Nie wiedziałam, o co dopytać itd. Od tygodnia wertuję internet i czytając przypadki podobne do mojego nie wiem, czy rzeczywiście może to być takie „normalne”.
Chodzę do tego ginekologa na NFZ od kilku lat na badania cytologii. Zapytał mnie, czy już wiem kto będzie prowadził ciąże itd, a ja nie myślałam jeszcze wówczas o tym. Zapytał również czy ciąża była planowana, na co zgodnie z prawda odparłam, że nie. Nie wiem, czy ta olewcza postawa lekarza wynika z wizyty NFZ, czy z racji tego, że nie planowałam dziecka, czy może ciąża jest ostatecznie spisana na straty, ale nie chciał jeszcze robić szumu?
Wyczytałam, że już w 5/6 tyg powinno bić serduszko…
Dodatkowo leczę się na niedoczynność tarczycy (od lat wyniki w normie przy letroxie) i musiałam ciągnąć go za język… pytam o tę niedoczynność w obecnym stanie - „No, będzie trzeba iść później do endokrynologa”, pytam o jakieś suplementy „kupi pani jakiś kwas foliowy, najlepiej z jodem”.
Wczoraj robiłam badania krwi, dodatkowo sama (nie wiem czy potrzebnie, czy nie) zrobiłam betę, bo lekarz nie uwzględnił tego badania. Jutro odbieram wyniki.
Jestem zapisana na czwartek 31.10 na wizytę do innego lekarza, prywatnie.
Może któraś z Was miała podobnie? Na co powinnam być przygotowana? Czy rzeczywiście istnieją tak słabe aparatury, które w połowie 8 tc nie uwidocznią serduszka???

Hej @Klaudia.aa , ja mam praktycznie identyczną sytuację.
Ostatnia miesiączka 11.09, na USG byłam 26.10. Lekarz nie widział nic poza pęcherzykiem ciążowym o wymiarach 12x10 mm. Powiedział mi właśnie, że albo jest za wcześnie (młoda ciąża), albo właśnie coś jest nie tak. Powiedział, żebym sprawdziła przyrost Bety. Byłam wczoraj na pierwszych badaniach i mój wynik to 21826 mIU/ml (czyli według normy, którą tam mam podaną to by był 6 tydzień: 158 mIU/ml - 31795 mIU/ml). Jutro idę na kolejną Betę, żeby porównać ten przyrost.
Ogólnie nic mnie nie boli, nie mam żadnych plamień, żadnych objawów ciąży wręcz. Nie wiem też czy to dobrze czy nie... Przestałam już czytać internet dla zdrowia psychicznego :) Czekam cierpliwie na jutrzejszy wynik, a wizytę kolejną mam 4.11 no i może wtedy coś się dowiem więcej. Widzę, że Ty masz wizytę w czwartek 31.10 także daj znać jak to u Ciebie będzie wyglądać :)

Ale tak, no sytuacja wręcz identyczna do twojej także wspieram mocno i będzie dobrze! Dla mnie i dla Ciebie :) Musi być ❤️

reklama
Ostatnia miesiączka 11.09, na USG byłam 26.10. Lekarz nie widział nic poza pęcherzykiem ciążowym o wymiarach 12x10 mm. Powiedział mi właśnie, że albo jest za wcześnie (młoda ciąża), albo właśnie coś jest nie tak. Powiedział, żebym sprawdziła przyrost Bety. Byłam wczoraj na pierwszych badaniach i mój wynik to 21826 mIU/ml (czyli według normy, którą tam mam podaną to by był 6 tydzień: 158 mIU/ml - 31795 mIU/ml). Jutro idę na kolejną Betę, żeby porównać ten przyrost.
Ogólnie nic mnie nie boli, nie mam żadnych plamień, żadnych objawów ciąży wręcz. Nie wiem też czy to dobrze czy nie... Przestałam już czytać internet dla zdrowia psychicznego :) Czekam cierpliwie na jutrzejszy wynik, a wizytę kolejną mam 4.11 no i może wtedy coś się dowiem więcej. Widzę, że Ty masz wizytę w czwartek 31.10 także daj znać jak to u Ciebie będzie wyglądać :)

Ale tak, no sytuacja wręcz identyczna do twojej także wspieram mocno i będzie dobrze! Dla mnie i dla Ciebie :) Musi być ❤️
Ja jutro odbieram betę, a dodatkowo udało mi się zapisać do innej doktor na środę, więc szybciej będę miała jakąś wiedzę.
Twój lekarz przynajmniej dał Ci jakąś wskazówkę, co można sprawdzić, powiedział, jakie są możliwości… tak być powinno. U mnie to jakaś porażka. Po wizycie więcej pytań niż przed…. Jutro na 19:00 mam usg, dam znać.

Trzymaj się 🥰

U mnie też nie ma żadnych plamień, krwawień, jedynie czasami bóle jak przed/podczas miesiączki. Poza tym rano czuję się super, ale od południa zaczyna się dramat, który trwa do wieczora…. Nudności (bez wymiotów), okropne bóle głowy, zmęczenie, senność, a dodatkowo od kilku dni po pierwszym posiłku pojawia się taki mocny, kwaśny posmak w ustach, który strasznie ciężko zniwelować… z każdym posiłkiem się nasila i potęguje mdłości.

reklama
Do góry