reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Ja biorę femibion 2. Dodatkowo nie zażywam juz witaminy d. W tamtym tygodniu robiłam badania krwi, miedzy innymi poziom wit. D. Wszystko jest w normie! Nie musze jej suplementować. Kilka osób strasznie krytykowała Femibion ale w moim przypadku jest ok. Wyniki krwi mam lepsze niz przed ciążą. Od początku nie mam żadnych niedoborów, w poprzedniej ciąży miałam dużą anemię, a teraz wszystko jest na idealnym poziomie.

reklama
Ja biorę co prawda prenatal duo, ale tam jest 2000j D3, A mimo to biorę jeszcze osobno D3 w dawce 2000j. Na pewno nie zaszkodzi, zwłaszcza że generalnie w naszej szerokości geograficznej mamy ogromny niedobór witaminy D3 ;) poprzednia ciążę też tak brałam i wszytko było okej :)
Ok. Super. Dziękuję Ci bardzo. Lekarz mi powiedział że dawka 2000j jest wystrczajaca.. Ale ja dokładnie nie mogę znaleźć info ile jest w tym femibion 2 bo to 1dawka to w sumie tabletka+kapsułka

4000 j D3 to wydaje się dość dużo, dla kobiet w ciąży zalecana jest 2000. Mnie wychodziło przy braniu 2000j trochę poniżej optimum, wiec lekarz dodał mi jeszcze 500, w sumie 2500 jednostek. A IMHO najlepiej sobie zbadać poziom i dopasować ilość wit. D u lekarza

4000 j D3 to wydaje się dość dużo, dla kobiet w ciąży zalecana jest 2000. Mnie wychodziło przy braniu 2000j trochę poniżej optimum, wiec lekarz dodał mi jeszcze 500, w sumie 2500 jednostek. A IMHO najlepiej sobie zbadać poziom i dopasować ilość wit. D u lekarza
Na pewno zależy od organizmu. Ale ja jak kiedyś gadałam po poronieniu, to miałam 18.5, A norma od 30. Przy czym optymalnie mieć koło 60 tak na prawdę.... brałam przez miesiąc po 10000j i urosło do 28.5 więc 4000 na pewno nie będzie toksyczna i nie zaszkodzi. Poza tym, witamina D się nie odkłada w nadmiarze w organizmie. Tyle ile się przyswoi to zostaje A reszta jest wydalana z moczem :)

Na pewno zależy od organizmu. Ale ja jak kiedyś gadałam po poronieniu, to miałam 18.5, A norma od 30. Przy czym optymalnie mieć koło 60 tak na prawdę.... brałam przez miesiąc po 10000j i urosło do 28.5 więc 4000 na pewno nie będzie toksyczna i nie zaszkodzi. Poza tym, witamina D się nie odkłada w nadmiarze w organizmie. Tyle ile się przyswoi to zostaje A reszta jest wydalana z moczem :)
wg tego co mam podane na wynikach 50 to max optimum, ale nie jestem specjalistką, a faktycznie chyba niełatwo przedawkować jeśli nie ma się nadwrażliwości na wit. D :)
Choc znalazłam tez takie info: "Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzić do deformacji płodu, a także chorób kości u noworodka. Bardzo ważne jest zatem stosowanie się do zaleceń lekarza dotyczących dawkowania witaminy D." Link do: Witamina D – objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D
Nie wiem ile w tym prawdy.
Wiem, że moj endokrynolog bardzo ostrożnie dobierał mi te dodatkowe 500 jednostek.
Szkoda, że badanie poziomu wit. D to jedno z tych droższych :/

Ja po wizycie. Dzidzi rośnie super. No i dziewczyna... Mąż trochę zawiedziony, ja chyba też. Chociaż też po ciuchu się cieszę, bo w jego rodzinie są schorzenia genetyczne u chłopców... Nigdy nie wiadomo..
Jeden problem tylko jest, że ciągnie chudne, fakt jem zdrowiej, od początku ciąży 5 kg na minus.
Czy ktoś też tak ma?

wg tego co mam podane na wynikach 50 to max optimum, ale nie jestem specjalistką, a faktycznie chyba niełatwo przedawkować jeśli nie ma się nadwrażliwości na wit. D :)
Choc znalazłam tez takie info: "Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzić do deformacji płodu, a także chorób kości u noworodka. Bardzo ważne jest zatem stosowanie się do zaleceń lekarza dotyczących dawkowania witaminy D." Link do: Witamina D – objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D
Nie wiem ile w tym prawdy.
Wiem, że moj endokrynolog bardzo ostrożnie dobierał mi te dodatkowe 500 jednostek.
Szkoda, że badanie poziomu wit. D to jedno z tych droższych :/
Normy w labie dla Wit D to 30-100 , powyżej 100 jest toksyczne. Jak kiedyś gadałam z koleżanka co mieszka w niemczech to tam lelarze chcą minimum mieć te 60. Nie wiem od czego to zależy 🤷‍♀️

Hehe, tak poza tematem, przekopywałam tez internet (za dużo wolnego czasu) w temacie podnoszenia w ciąży, bo czasem opiekuje się 8 kg, 9 miesięczną bratanicą i wiadomo, czasem chce na rączki. I taka ciekawostka, w USA w zaleceniach jest ze można podnosić do 23kg na raz 😁😂

reklama
Normy w labie dla Wit D to 30-100 , powyżej 100 jest toksyczne. Jak kiedyś gadałam z koleżanka co mieszka w niemczech to tam lelarze chcą minimum mieć te 60. Nie wiem od czego to zależy 🤷‍♀️
Dziewczyny a jak Wy talkie rzeczy badacie? Z krwi?
Z ciekawostki, ja np. mam genetyczne zaburzenia przyswajania wapnia które witamina D wzmaga (objawia się to kamieniami nerwowymi), dlatego nie biorę nic, ale chętnie bym zbadała..

Do góry