reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Asia dla Ciebie też dużo zdrówka i aby w tym pięknym dniu wszystko poszło po Twojej myśli!! :)
Aanjaa gratuluje córci :)
Madireiro ma rację sól himalajska/lub kłodawska koniecznie i zamiast cukru to ksylitol lub erytrytol -nie powodują skoku cukru we krwi. Koszt 1kg takiej soli,czy zdrowego cukru to ok 20-25 zl,ale waaaarto! :)

reklama
Zwolnienia dostaje się z wizyty na wizytę, jakbyś poszła do innego to musiałabys do niego dalej chodzić ew. Jak się będzie kończyło to prosić swojego ginekologa o l4. Trzeba też dostarczyć do pracy zaświadczenie, że jesteś w ciąży. Wtedy liczy Ci się l4 na 100%.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Mi jedna gin wytłumaczyła że w tych zwolnieniach chodzi o to że lekarza nie interesuje zbytnio jaką wykonujesz pracę bo pracodawca jest zobowiązany zapewnić dobre warunki pracy dla ciężarnej a ZUS rozlicza lekarza z wydanego zwolnienia. I dlatego nie mógł mnie lekarz dopuścić z kolei do pracy bo się bał.

Sent from my E2303 using Forum BabyBoom mobile app

Zgadza się, ale nie zawsze da się zastosować te zasady. Jestem kierownikiem budowy, moja praca polega na tym, że przebywam w niesprzyjających warunkach, czasem pracuję w nadgodzinach. Pracodawca miałby tutaj duży problem, aby zapewnić mi inne warunki pracy adekwatne do mojego wykształcenia i zakresu obowiązków. Mogłabym co najwyżej składać dokumentację... za pensję kierowniczą heheh:) Mojego szefa pewnie szlag by trafił;)))

W pracy wiedzą, że jestem w ciąży, nie przynosilam żadnego zaświadczenia, bo umówiłam się ze dopóki czuję się dobrze będę kontynuować moją budowę. Jak tylko coś nie halo idę na zwolnienie lekarskie. Szefowie wiedzą i nie oponują... w tym zawodzie jest taki deficyt inzynierów że cieszą się, że w ogóle dalej pracuję:)

Lekarz wysyłał mnie już na L-4 ze trzy razy, tak dla świętego spokoju. Uspokoiłam goo ze nie będę łazić po rusztowaniach i pracuję dalej. Planuję do marca/kwietnia bo wtedy końćzy się moja budowa.

A jak nie dostarcze zzaswiadczenia a na zwolnieniu jest symbol, ze jestem w ciąży to to nie wystarczy aby było 100%?

Zasiadczenie to jedna sprawa. Ono jest po to, aby pracodawca wiedział że jesteś w ciąży i nie mozesz np. robić nadgodzin:)

Na l-4 będzie symbol "ciąży" i to już jest podstawa to 100% płatności:)

Zgadza się, ale nie zawsze da się zastosować te zasady. Jestem kierownikiem budowy, moja praca polega na tym, że przebywam w niesprzyjających warunkach, czasem pracuję w nadgodzinach. Pracodawca miałby tutaj duży problem, aby zapewnić mi inne warunki pracy adekwatne do mojego wykształcenia i zakresu obowiązków. Mogłabym co najwyżej składać dokumentację... za pensję kierowniczą heheh:) Mojego szefa pewnie szlag by trafił;)))

W pracy wiedzą, że jestem w ciąży, nie przynosilam żadnego zaświadczenia, bo umówiłam się ze dopóki czuję się dobrze będę kontynuować moją budowę. Jak tylko coś nie halo idę na zwolnienie lekarskie. Szefowie wiedzą i nie oponują... w tym zawodzie jest taki deficyt inzynierów że cieszą się, że w ogóle dalej pracuję:)

Lekarz wysyłał mnie już na L-4 ze trzy razy, tak dla świętego spokoju. Uspokoiłam goo ze nie będę łazić po rusztowaniach i pracuję dalej. Planuję do marca/kwietnia bo wtedy końćzy się moja budowa.
No tak ja mówię tylko o tym że lekarza nie interesuje czy pracodawca ma problem czy nie. Moja kierowniczka powiedziała że nie chce żebym w ciąży pracowała ale to od lekarza zależy czy da czy nie.

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Nfz za to 3 usg już miałam u niego dlatego do niego chodzę a tą morfologie sobie zrobię.

Wiesz co moze mimo to warto zastanowić sie nad zmianą lekarza.... Morfologia morfologią ale jak ktoś ma odpowiedź "no co ty nie powiesz...." Na rożne dolegliwości ciążowe to moze przeoczyć coś poważnego.

Hej kochane. W ktorym tygodniu bada sie poziom glukozy z obciazeniem? Bo nie pamietam a juz sie stresuje bo cos czuje ze to chyba coraz blizej. Zmieniajac temat,biore od trzech tygodni okolo ten euthyrox i wiem ze musze powtorzyc kontrolnie poziom tsh,to musze isc na czczo przed braniem tabletki tak?? Pytam kobitek,ktore tez maja chora tarczyce(mi wyszla niedoczynnosc tarczycy teraz w drugiej ciazy).

uwo9dqk323h73wzt.png

Na czczo przed tabletką!
Wyrzut hormonów następuje po posiłku, a odpowiedz przysadki (wyrzut TSH) jest bardzo szybka.

A ja dziś rozmawiałam z położna na temat zwolnienia- od stycznia chce iść. dojeżdżam codziennie godzinę rano i godzinę wieczorem, plus w pracy dostawy, wchodzenie na drabinę i praca po 10h a Ona do mnie, ze musze sie zapisac w tej sprawie do gin ale Ona mi nie obiecuje bo z historii ciazy nie wynika żeby zwolnienie było konieczne!
No paranoja! chyba tylko krwawienie to gwarantuje :O śmiech na sali. dodam, ze chodzi o Luxmed

Ja tez prowadzę w Lux med. Polecam poszukać, popytać koleżanki o lekarza który bez problemu daje L4.
Mój kiedyś był chory i byłam u innego lekarza na zastępstwo. Od początku na L4 (po poronieniu, plamienia przez pierwszy trymestr, plus z zawodu jestem chemikiem, wiec pracodawca wymaga od nas zwolnienia od samego początku) a ten mi mówi że mi nie da, bo nie mam podstaw- dobrze sie czuje, badanie ok, a warunki pracy nie sa jego tylko pracodawcy problemem [emoji35][emoji35][emoji35] Byłam na L4 juz 4 mce mowie że powrót do pracy to dla mnie teraz badania medycyny pracy itd. Koleś sie uparł i nie dał!!!!! Musiałam iść do innego lekarza!!!!!! Serio. Wiec tak jak mowie poczytaj opinie i popytaj wsród znajomych.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Wiem:) Każdy chce mieć problem "z głowy" i przerzuca na drugiego heheh:)
Nasze prawo do logicznych nie należy. Ja i tak chciałam pracować a lekarz mnie udupił i też nie miałam wyjścia. Teraz Bogu dziękuję że lekarz tak postawił sprawę bo pewnie byłoby dawno po dzidzi.

reklama
A jak nie dostarcze zzaswiadczenia a na zwolnieniu jest symbol, ze jestem w ciąży to to nie wystarczy aby było 100%?

Jeśli dostaniesz zwolnienie jest na nim symbol ciąży i masz płatne 100%. Nie potrzebujesz juz zaświadczenia (zaświadczenie jak np nie chcesz robić nadgodzin itd)

No tak ja mówię tylko o tym że lekarza nie interesuje czy pracodawca ma problem czy nie. Moja kierowniczka powiedziała że nie chce żebym w ciąży pracowała ale to od lekarza zależy czy da czy nie.

To jest prawda.
Niestety ja w ciąży nie mogę wykonywać swojego zawodu (niebezpieczne substancje) ale w sumie to nie problem lekarza. Jeśli nie ma podstaw do zwolnienia, to lekarz moze mieć problemy. To pracodawca powinien zadbać o bezpieczne warunki pracy. Ale to tylko tak w teorii, u mnie duża firma 380 osób, dużo kobiet z czego cześć co chwile zachodzi w ciąże. Nie ma tylu "bezpiecznych" miejsc pracy, no i wlasnie problem z tym że stwarzają dla ciebie stanowisko pracy, składasz np dokumenty i płacą jak naukowcowi, wiec firma traci.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry