reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

A ja dziś rozmawiałam z położna na temat zwolnienia- od stycznia chce iść. dojeżdżam codziennie godzinę rano i godzinę wieczorem, plus w pracy dostawy, wchodzenie na drabinę i praca po 10h a Ona do mnie, ze musze sie zapisac w tej sprawie do gin ale Ona mi nie obiecuje bo z historii ciazy nie wynika żeby zwolnienie było konieczne!
No paranoja! chyba tylko krwawienie to gwarantuje :O śmiech na sali. dodam, ze chodzi o Luxmed

To są jakieś jaja.... Emkamat Ty natychmiast zanieś zaświadczenie do pracy od gina i wtedy pracodawca nie moze Ci kazać pracować w godzinach nadliczbowych. W ciąży jest absolutny zakaz. Podobnie z pracą w warunkach niebezpiecznych a praca na wysokości czyli pow. 1 m jest taką pracą.

Jeśli lekarz będzie robił Ci problemy z wydaniem zwolnienia powiedz, że masz zawroty głowy, często Ci słabo a charakter Twojej pracy wymaga wchodzania na drabinę... ciekawe czy zaryzykuje odpowiedzialność za Ciebie w takiej sytuacji.

Ech łapy opadają czasem.. szlag mnie trafia jak widzę jak pracownicy w mojej firmie czasem bumelują na paluszek przez 5 miesięcy l-4 a kobiecie w ciązy odmawia się zwolnienia bo przecież "ciąża to nie choroba"...

Ostatnia edycja:
reklama
Położna poradziła nie mierzyć ciśnienie by się nie stresować[emoji3] [emoji3] [emoji3]. Poczekam na dokładne wyniki po to badanie moczu paseczkiem to jakieś takie naciągane jak dla mnie.

Co do soli to używam tylko himalajskiej już od dawna. I cukru też jakiegoś dziwnego... palmowego.

Heheh dobre :-) Ja tak sobie tkwiłam w błogiej nieświadomości do ciśnienia 160 hahahah:) A potem jak mnie gin wystraszył to kilka dni chodziłam nakręcona jak torpeda :p
Nie ma się co stresować, tylko mierzyć ze świadomością że im szybciej wiesz tym szybciej reagujesz i jest dobrze:) Nieleczone nadciśnienie jest trudne do opanowania niestety...

Ech... jutro o 10.00 mam badania prenetalne z testem pappa... zaczynam się stresować :(

Heheh dobre :-) Ja tak sobie tkwiłam w błogiej nieświadomości do ciśnienia 160 hahahah:) A potem jak mnie gin wystraszył to kilka dni chodziłam nakręcona jak torpeda [emoji14]
Nie ma się co stresować, tylko mierzyć ze świadomością że im szybciej wiesz tym szybciej reagujesz i jest dobrze:) Nieleczone nadciśnienie jest trudne do opanowania niestety...

Ech... jutro o 10.00 mam badania prenetalne z testem pappa... zaczynam się stresować :(
Póki co też mnie to bawi ale za jakieś 4tyg przestanie.
Nie martw się o prenatalne napewno będzie dobrze. Będziemy kciukasy trzymać.[emoji110][emoji110]

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

A ja dziś rozmawiałam z położna na temat zwolnienia- od stycznia chce iść. dojeżdżam codziennie godzinę rano i godzinę wieczorem, plus w pracy dostawy, wchodzenie na drabinę i praca po 10h a Ona do mnie, ze musze sie zapisac w tej sprawie do gin ale Ona mi nie obiecuje bo z historii ciazy nie wynika żeby zwolnienie było konieczne!
No paranoja! chyba tylko krwawienie to gwarantuje :O śmiech na sali. dodam, ze chodzi o Luxmed

Normalnie rece opadaja!Co sie dzieje w tym kraju:/

Mi jedna gin wytłumaczyła że w tych zwolnieniach chodzi o to że lekarza nie interesuje zbytnio jaką wykonujesz pracę bo pracodawca jest zobowiązany zapewnić dobre warunki pracy dla ciężarnej a ZUS rozlicza lekarza z wydanego zwolnienia. I dlatego nie mógł mnie lekarz dopuścić z kolei do pracy bo się bał.

Sent from my E2303 using Forum BabyBoom mobile app

Dziewczyny które teraz beda leciec samolotem czy bierzecie juz zaswiadczenie od lekarza ze mozecie leciec czy jeszcze nie? Wiem ze np ryanair wymaga takiego zaswiadczenia od 28tyg.ciazy ale nie wiem czy jest konieczne wczesniej. U mnie brzuch jeszcze malo widoczny ale po swietach to sie chyba zmieni:)

Dziękuję za rady :*

Z karty nie wynika.... a rwe to sobie sama wpisalam tam w ta kartę... wrrrr.....

Właśnie wezmę to zaświadczenie ale mój szef jest z tych co powiedzą "jak nie pasuje praca po 10h to niech Pani idzie na zwolnienie" i kółko się zamyka.

Zle mi strasznie :/

W razie w poszulam jakiegoś lekarza, który za kasę mi wystawi :/

Dziękuję za rady :*

Z karty nie wynika.... a rwe to sobie sama wpisalam tam w ta kartę... wrrrr.....

Właśnie wezmę to zaświadczenie ale mój szef jest z tych co powiedzą "jak nie pasuje praca po 10h to niech Pani idzie na zwolnienie" i kółko się zamyka.

Zle mi strasznie :/

W razie w poszulam jakiegoś lekarza, który za kasę mi wystawi :/
Może nie będzie tak źle i ta położna jakąś dziwna a lekarz nie będzie robił problemów. Głowa do góry i nie martw się na zapas ;)

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja nie potrzebuje zwolnienia a moj gin co wizyte pyta czy chce zwolnienie z pracy..wiec nie wiem czemu niektorzy lekarze czy pracodawcy robia takie halo..przede wszysktim sa osobne wytyczne dla kobiet w ciazy i matek karmiacych ktore MUSZA byc przestrzegane

Do góry