reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Dziewvzyny zaczynam panikować... :( u srode usg a ja zamiast sie cieszyc to panikuje. Czytam o pappa, o obumarlych plodach, martwych ciazach...:(

m3sx9jcg8o411yy9.png
Tylko po co to czytasz ? Wszytko będzie dobrze:)

f2w3skjoapwrgv7j.png

reklama
Ja w pierwszej ciąży byłam nerwowa i dużo płakałam ( hormony, ślub itd) A Amelia jest bardzo wesoła i praktycznie nigdy nie była płaczliwa, do tego bardzo cierpliwa. Więc jak dla mnie to takie trochę wróżenie z fusów [emoji6]

No nie zgodzę się. Przecież jest coś takiego jak PNMS (Prenatal Maternal Stress) i badaniami udowodniono, że około 10. tygodnia ciąży rozpoczyna się proces tworzenia nowych komórek nerwowych w mózgu dziecka (neurogeneza), a później w okresie od 24. do 30. tygodnia ciąży kształtują się połączenia nerwowe między neuronami (synaptogeneza). W tych krytycznych momentach stres matki może wpłynąć na rozwój zdolności poznawczych dziecka.

Tu cały artykuł:
Link do: Stres w ciąży (PNMS – Prenatal Maternal Stress)

Z PNMS to jak z FAS - u jednych będą objawy a u innych nie:)

Dziewvzyny zaczynam panikować... :( u srode usg a ja zamiast sie cieszyc to panikuje. Czytam o pappa, o obumarlych plodach, martwych ciazach...:(

m3sx9jcg8o411yy9.png

Zając nie panikuj, tylko bądź dobrej myśli. Nie czytaj internetów bo tam głupoty piszą:) Myśl pozytywnie - z każdym tygodnie ryzyko że coś się stanie maleje. A zobacz jak już daleko jesteśmy - my prawie zamykające peleton czerwcówek już szykujemy się na badania prenatalne i już za chwilę drugi trymestr! Juupi :-))

Ja w pierwszej ciąży byłam nerwowa i dużo płakałam ( hormony, ślub itd) A Amelia jest bardzo wesoła i praktycznie nigdy nie była płaczliwa, do tego bardzo cierpliwa. Więc jak dla mnie to takie trochę wróżenie z fusów [emoji6]

f2w3skjoapwrgv7j.png
Mam kolezanki, ktore obie od 11 tyg siedzialy w domu na zwolnieniu lekarskich do konca ciazy. Byly spokojne, wyciszone, spaly do poludnia, byly dobrych mysli. Jedno dziecko jest aniolkiem a drugie to diabel wcielony [emoji12]

m3sx9jcg8o411yy9.png

Mam kolezanki, ktore obie od 11 tyg siedzialy w domu na zwolnieniu lekarskich do konca ciazy. Byly spokojne, wyciszone, spaly do poludnia, byly dobrych mysli. Jedno dziecko jest aniolkiem a drugie to diabel wcielony [emoji12]

m3sx9jcg8o411yy9.png

Jeszcze charakter rodziców ma znaczenie hehheh jak będzie miało po mnie to ojp :-) Już sama sobie współczuję :-)) ADHD po mamusi:p

reklama
Do góry