reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Jeszcze charakter rodziców ma znaczenie hehheh jak będzie miało po mnie to ojp :-) Już sama sobie współczuję :-)) ADHD po mamusi:p
Hehe moja też się tego bała, ale ja jestem baardzo poukładana wewnętrznie, a siostra... no cóż czysta mamusia ;) Wszystkie 3 jesteśmy cholerykami ale ja przy nich to oaza spokoju .

w57vyx8dubspq12k.png

reklama
Zajaczku spokojnie :) wszystko bedzie dobrze musi byc! Tez mam wizyte w srode i odczuwam taki spokoj wewnetrzny ze jestem w szoku :) takze zadnych czarnych mysli usmiech piers do przodu i czekamy na spotkania z maluszkami:*

oar8s65gmlqg37sx.png

Mi w połowie pierwszej ciąży zmarła mama. Nie muszę chyba opisywać, ze reszta ciąży składała się z permanentnego płaczu i depresji. Mój syn jest radosny, kokieteryjny i uśmiechnięty od rana do wieczora.

Badania byłam robione na kobietach, które żyją w mega stresujących warunkach - typu wojna, wygnanie itd.
Myślę, że smutny film jeszcze nikomu nie zaszkodzi.
Poza tym ciężarne od zawsze wszystkim się zamartwiają. Wiec gdyby tak było mielibyśmy same smutasy wokół.

oar8pg4ngmro558y.png

Ja ostatnio obejrzałam dokument "joanna" o rany ale wylam!
A od dwóch tygodni męczę horrory... obecność, annabele, ouija itd ;)

Nie ogladam horrorów odkąd mąż pracuje również w nocy . Musiałabym wszytkie światła zapalić [emoji2] poza tym ostatni horror mną bardzo wstrząsnął: spotkanie 4 stopnia czy jakoś tak .

f2w3skjoapwrgv7j.png

No nie zgodzę się. Przecież jest coś takiego jak PNMS (Prenatal Maternal Stress) i badaniami udowodniono, że około 10. tygodnia ciąży rozpoczyna się proces tworzenia nowych komórek nerwowych w mózgu dziecka (neurogeneza), a później w okresie od 24. do 30. tygodnia ciąży kształtują się połączenia nerwowe między neuronami (synaptogeneza). W tych krytycznych momentach stres matki może wpłynąć na rozwój zdolności poznawczych dziecka.

Tu cały artykuł:
Link do: Stres w ciąży (PNMS – Prenatal Maternal Stress)

Z PNMS to jak z FAS - u jednych będą objawy a u innych nie:)
Ja jestem sceptycznie nastawiona do takich artykułów , które nie maja pokrycia naukowego.

f2w3skjoapwrgv7j.png

reklama
Ja jestem sceptycznie nastawiona do takich artykułów , które nie maja pokrycia naukowego.

f2w3skjoapwrgv7j.png
Teoretycznie mają , ale nie widziałam tych badań i średnio mi się chce wierzyć , ze przyczyną może być stres , bo na logikę jak można to zbadac ? A przecież przyczyny mogą być różne . Łącznie z przypadkiem. Chyba , że faktycznie badania były prowadzone np. Na kobietach podczas wojny. Nie sądzie aby którąś z nas odczuwała taki stres.

Z drugiej strony jeśli nawet to jaki wpływ na dziecko ma placzliwośc matki? Która nie musi wynikać ze stresu. Np. Ja ogladałam ciągle porodowke na TLC i plakałam kilka razy dziennie.
Ciągle słyszę - nie płacz - urodzisz bekse. Itd. To zabobony, tak samo slyszłam wiele razy , że była leniwa w ciąży urodzi leniwe dziecko. Nie odmawia się kobiecie w ciaży, bo zalegną się myszy. Albo dziecko urodzone w sobotę jest pracowiete a ta moja córka z niedzieli to taki len :D

f2w3skjoapwrgv7j.png

Do góry