reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Kochane czy sa tu takie, ktore lubia czytac? Mozecie mi polecic cos ciekawego? Gatunek nie istotny.

Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom

Polecam Camillę Lackberg,szczególnie sagę o fjallbace(chyba dobrze napisałam ;)) . Lisę Gardner, Kinga,a ostatnio skończyłam czytać Dziewczynę z pociągu-całkiem fajne,szybko się czyta :)

reklama
Kochane czy sa tu takie, ktore lubia czytac? Mozecie mi polecic cos ciekawego? Gatunek nie istotny.

Drzewo migdałowe - czytałam na początku roku swietna ksiazka dałam od razu do przeczytania babci i mamie tez bardzo im sie podobała, beduinki na instagramie - ostatnio przeczytane, dla zainteresowanych tematem innych kultur i religii.

7v8r9jcg9vxigot5.png

Trafilas ! Pozaram ksiazki :-) a ze lubie sensacje i thillery szczegolnie medyczne to polecam Tess Gerritsen - wszystko :-) Remigiusz Mroz seria z Joanną Chyłką, pozostale tez ok ale juz nie tak wciagające, James Patterson. Robert Galbraith seria z Cormoranem Strikem. A z mniej morderczych a bardziej milosnych ;-) Colleen Hoover, Katarzyna Michalak ( ogrod Kamili, zacisze Gosi, przystanek Julii ). Dziewczyna z pociagu, Gdzie jest Mia :-)
Ja teraz czytam Behawioryste Mroza :-)
[emoji3]

m3sx9jcg8o411yy9.png

Zanim zasne psychologiczna książka z ciekawym i zaskakujacym zakonczeniem, z kryminałów śnieżka musi umrzeć no dosłownie pochlonieta książka, a jak inne religie to rozmowy z dalejlama świetna książka o wszystkim w formie wywiadu :biggrin2:

Cześć dziewczyny, jestem tu nowa calkiem zielona. Ciąża raczej nieplanowana, oswajam sie z myślami. :)

Dowiedzialam sie tydzień temu robiac test... a 2 tyg wcześniej nic nie pokazał. Z daty ostatniej miesiączki wychodzi już 8 tydzień.

Nie wiem jak sie zabrać za badania, lekarzy... moj lekarz do ktorego najczesciej chodziłan mial termin wizyty za 2 miesiące wiec zapisałam sie do pierwszego z wolnym terminem... :/ ( nie wiem czy to dobry wybor)
Moze lepiej zapisac sie gdzies do Medicovera? Od grudnia bede miala karte...tylko to bedzie za 1,5tygodnia

Co przy pierwszej wizycie lekarz powinnien zrobić?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Witaj i gratulacje :)

Co do wizyty u lekarza to pierwsza musi być do 10tyg. aby dostać becikowe po urodzeniu dziecka.

Na pierwszej wizycie lekarz zbada ginekologicznie, wykona usg przezpochwowe i potwierdzi ciąże. Może pobierze wymaz do cytologii jesli uzna za konieczne oraz da skierowanie na rożne badania krwi.

74703e3ksg0ul1uj.png

Cześć dziewczyny, jestem tu nowa calkiem zielona. Ciąża raczej nieplanowana, oswajam sie z myślami. :)

Dowiedzialam sie tydzień temu robiac test... a 2 tyg wcześniej nic nie pokazał. Z daty ostatniej miesiączki wychodzi już 8 tydzień.

Nie wiem jak sie zabrać za badania, lekarzy... moj lekarz do ktorego najczesciej chodziłan mial termin wizyty za 2 miesiące wiec zapisałam sie do pierwszego z wolnym terminem... :/ ( nie wiem czy to dobry wybor)
Moze lepiej zapisac sie gdzies do Medicovera? Od grudnia bede miala karte...tylko to bedzie za 1,5tygodnia

Co przy pierwszej wizycie lekarz powinnien zrobić?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Przede wszystkim gratulacje :) nie martw się,zawsze jest tysiąc myśli,radość i jednocześnie przerażenie,to normalne ;)
Najlepiej,żebyś poszła na wizytę do 10tyg,bo wtedy możesz starać się o becikowe. Na kiedy masz wizytę?
Na pewno na wizycie lekarz przeprowadzi wywiad(np. Data ostatniej miesiączki). Potem powinno być usg,które potwierdzi lub wykluczy ciązę. Jeżeli się potwierdzi to dowiesz się,który to tydz według usg i datę porodu, a także wymiary fasolki ;) wtedy też zakłada się kartę ciąży i dostajesz skierowanie na badania :)

Witaj i gratulacje :)

Co do wizyty u lekarza to pierwsza musi być do 10tyg. aby dostać becikowe po urodzeniu dziecka.

Na pierwszej wizycie lekarz zbada ginekologicznie, wykona usg przezpochwowe i potwierdzi ciąże. Może pobierze wymaz do cytologii jesli uzna za konieczne oraz da skierowanie na rożne badania krwi.

74703e3ksg0ul1uj.png
A to ja o tym becikowym nie wiedzialam [emoji12]

m3sx9jcg8o411yy9.png

Iizzzii spokojnie idz to tego lekarza niech potwierdzi ciaze i zapisz tez sie do swojego jesli masz do niego zaufanie :) lekarza mozesz zmienic w kazdej chwili wiec to nie jest problem :)

Ksiazki uwielbiam :) sparksa mozesz brac bez zastanowienia kazdy tytul ;) uwielbiam wszystkie [emoji3]
Moge polecic tez mozg kennedyedo henning mankel pamietne lato lesley lokko corka konkubiny Pai Kit Fai mimo moich win Tarryn Fisher i wiele wiele innych [emoji3]

oar8s65gmlqg37sx.png

Ja to jeszcze chwilke poleniuchuje i zabieram sie za odkurzanie i mycie podlog. Smaka narobilyscie tymi kopytkami :D ja w poniedzialek ide znow tsh zrobic i ft4 eh dobrze ze do tego nie trzeba byc ma czczo :-)

uwo9dqk323h73wzt.png

Nie chce Cie martwić ale teoretycznie powinnaś byc na czczo- po posiłku następuje wyrzut hormonów tarczycy (dlatego leki przyjmuje sie przed posiłkiem). Moja endo zawsze mi zwraca na to uwagę, zeby byc na czczo i nie brać w tym dniu leków.

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png

reklama
Nie chce Cie martwić ale teoretycznie powinnaś byc na czczo- po posiłku następuje wyrzut hormonów tarczycy (dlatego leki przyjmuje sie przed posiłkiem). Moja endo zawsze mi zwraca na to uwagę, zeby byc na czczo i nie brać w tym dniu leków.

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png

Popieram zdecydowanie. Do TSH i FT4 koniecznie trzeba być na czczo i nie wolno tego dnia rano brać leku na tarczyce, dopiero po badaniu.

Oj, to ja chyba jedyna w tej grupie nie jestem molem książkowym :( zdecydowanie wolę obejrzeć film, choć wiem, ze to nie to samo.

Do góry