reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Ja zrobię jeszcze tzw test podwójny czyli oprocz usg genetycznego badania z krwi czyli papp-a i HCG wolna podjednostka beta. Tak to jest tylko do dodatkowych obliczeń statystycznych podczas usg. Najważniejsze są pomiary usg.
Kum - typowo osobne genetyczne usg nie jest chyba obowiązkowe, co prawda są te 3 terminy zalecane i chyba refundowane przez NFZ 11-14tc 18-22tc i 28-32tc. Z czym podczas tego pierwszego każdy lekarz ginekolog nawet ten bez certyfikatu sprawdza podstawowe parametry czyli przeziernosc karkowa itp. Jeśli stwierdzi nieprawidlowosci wysyła na dodatkowe szczegółowe badanie USG. Przynajmniej tak miałam to wytłumaczone przy pierwszej ciąży kiedy to chodziłam do "zwyklej" że tak brzydko powiem ginekolog swoją drogą świetnej ale nie mającej certyfikatu FMF.
Teraz chodzę do dr n. med i u niej robię wszystko od razu dokładniej.
Polecam poszukać na Facebooku profilu Mamaginekolog tam są różne filmiki wiele wyjaśniające min. o badaniach usg.

p19ucsqv6rf79f3c.png
No wlasnie o to mi chodzilo. Nie sa obowiazkowe dodatkowe usg. Usg ktore robi lekarz w tym qieku ciazy nazywa sie genetycznym. Sprawdza parametry itd. Mozna robic dokladniejsze jak ktoa chce. Ja w poprzedniej ciazy mialam wszystko robione na nfz w przychodni przyszpitalnej na nfz i bylo ok. Teraz chodze do luxmedu.moje kolezabki narzekaly.. Ja mam andzieje ze trafie na fajnego lekarza.

Wymiotowaniem krwi bym sie przejela.. Moze tylko z ppdraznienia. Wypij moze kisiel bez nasion z lnu.

Dzis mam mdlosci a wczoraj byl spokoj

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

reklama
Kum ja też! Wczoraj martwiłam się brakiem objawów a dziś mi niedobrze a ledwo objechalam do sklepu po mieso bo tak mi się w głowie kręcilo jak wróciłam mąż już czekał na obiad a ja musiałam usiąść i coś zjeść napić się herbaty dopiero mi przeszło i wzięłam się za obiad. No ale brzuch nie boli ale i nie rośnie... Tak źle tak nie dobrze.

p19ucsqv6rf79f3c.png

Nadrobilam :) tyle tematów na raz poruszanych. Co do wizyt ja chodzę tylko prywatnie do Krakowa gabinety Ludwin&Ludwin Dr Inga Ludwin. Tam prawie zawsze place 150zl za konsultacje i 100zl za usg (2D 3D 4D). Usg genetyczne na pewno jest droższe nie pamiętam ile ale wydaje mi się że 250. Ciekawe czy wtedy też zapłacę za konsultacje ale pewnie tak. Tam przyjmują inni lekarze u nich konsultacje są tańsze bo 100zl. Ale sa to jedne z najlepiej wyposazonych gabinetow w Krakowie. Do usg genetycznego lekarz musi mieć tzw certyfikat FMF warto o to zapytać.

Myślę że warto zrobić to badanie pomiędzy 11 a 13tyg nie że względu na siebie ale na to dzieciatko o które się martwicie. Przecież to nie szkodzi a może pomóc.

Co do ruchów dziecka moja kuzynka miała termin na początek sierpnia a w lutym już czuła takie motylki w brzuchu i to było to. Więc według niej to jeśli mam termin na początek czerwca to na początku grudnia mogę już coś czuć. Wiadomo każdy inaczej. Zobaczymy :)

Mnie też zawsze przy kichaniu kaszlu albo jak się zerwałam tak zakulo. Ale to we wcześniejszych tygodniach szczególnie jak byłam chora w 8tc.

Współczuję wymiotów. Moja siostra wymiotowala 3 razy dziennie przez 3 miesiące, schudła 5 kg. Ale krwią się nie zdarzyło. Ale moze to rzeczywiście gdzieś w gardle jakieś podrażnienie jeśli się powtórzy ja bym szukała jednak pomocy kogoś mądrzejszego czyli lekarza. Trzymam kciuki aby przeszło :)

p19ucsqv6rf79f3c.png
Powiedz mi w czym takie usg może pomóc. Skoro ono wyklucza 3 wady genetyczne to czy jak lekarz stwierdzi że są czy można pomóc dziecku z dawnem? Niby jak... Chyba tylko będziesz mieć czas na oswojenie się z tą informacją.

Powiedz mi w czym takie usg może pomóc. Skoro ono wyklucza 3 wady genetyczne to czy jak lekarz stwierdzi że są czy można pomóc dziecku z dawnem? Niby jak... Chyba tylko będziesz mieć czas na oswojenie się z tą informacją.
Wydaje mi się że sprawdza też jakiś przepływ żył nie wiem jak się to fachowo nazywa ale mąż mojej kuzynki ma wadę serca i ja w ciąży właśnie pilnowali z takimi badaniami aby wykryć ta wadę jak najwcześniej. Na szczęście Mała jest zdrowa.

p19ucsqv6rf79f3c.png

To głównie ale te badania bardzo często są na rewelacyjnym sprzęcie i lekarze którzy je przeprowadzają są naprawdę świetnymi ultrasonografistami i często mogą zobaczyć to co inni mogą przeoczyć. Jakąś małą wade nerki, serca itp. Po za tym niektóre kobiety jednak nie chcą rodzic bardzo chorych dzieci.

w57vyx8d0y5gtqc5.png

To głównie ale te badania bardzo często są na rewelacyjnym sprzęcie i lekarze którzy je przeprowadzają są naprawdę świetnymi ultrasonografistami i często mogą zobaczyć to co inni mogą przeoczyć. Jakąś małą wade nerki, serca itp. Po za tym niektóre kobiety jednak nie chcą rodzic bardzo chorych dzieci.

w57vyx8d0y5gtqc5.png
Tak myślę że tu też duża rolę odgrywa dokładność i doświadczenie lekarza. Wiadomo nie wszystko się leczy. Jesli chodzi o te 3 choroby genetyczne ktore się sprawdza to nie wiem czy lepiej wiedzieć czy nie, nie wiem też jak sobie radzić jeśli jednak są. Piszac ze warto badac nie mialam konkretnie na mysli najdrozszego specjalisty z najlepszym usg ale choćby zadbanie o to aby w tym terminie odbyło się usg z oceną podstawowych pomiarów dziecka. Ogolnie to teraz gdybamy większość z nas niedługo przejdzie takie usg i wtedy się podzielimy swoimi doświadczeniami.

p19ucsqv6rf79f3c.png

Ja mam takie szczęście ,że na NFZ wizyty i badania w nowoczesnej przychodni i czekam od 15min do30. Wydaje mi się to normą, bo nawet prywatnie wizyty mogą mieć poślizg. Mam ginekologa świetnego specjalistę od USG z kwalifikacjami i z najlepszym sprzętem w mieście dlatego płacę za USG i w sumie mam cała listę badań dodatkowych, więc trochę i tak to mnie będzie kosztowało.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Ja jestem kłębkiem nerwów
za 1.5h wizyta a ja się mega stresuje. za każdym razem tak bardzo się denerwuje usg - bardzo się boję o tego malucha. A u mnie w rodzinie ostatnio jakaś plaga poronień. Ta w 6 tyg. Ta jeszcze Serca nie widziała, tamta już widziała i przestało. Rok temu ciocia w 5,5 miesiącu straciła ciąże. no dramat jakiś

w57vyx8d0y5gtqc5.png

reklama
Do góry