Kum
Fanka BB :)
No wlasnie o to mi chodzilo. Nie sa obowiazkowe dodatkowe usg. Usg ktore robi lekarz w tym qieku ciazy nazywa sie genetycznym. Sprawdza parametry itd. Mozna robic dokladniejsze jak ktoa chce. Ja w poprzedniej ciazy mialam wszystko robione na nfz w przychodni przyszpitalnej na nfz i bylo ok. Teraz chodze do luxmedu.moje kolezabki narzekaly.. Ja mam andzieje ze trafie na fajnego lekarza.Ja zrobię jeszcze tzw test podwójny czyli oprocz usg genetycznego badania z krwi czyli papp-a i HCG wolna podjednostka beta. Tak to jest tylko do dodatkowych obliczeń statystycznych podczas usg. Najważniejsze są pomiary usg.
Kum - typowo osobne genetyczne usg nie jest chyba obowiązkowe, co prawda są te 3 terminy zalecane i chyba refundowane przez NFZ 11-14tc 18-22tc i 28-32tc. Z czym podczas tego pierwszego każdy lekarz ginekolog nawet ten bez certyfikatu sprawdza podstawowe parametry czyli przeziernosc karkowa itp. Jeśli stwierdzi nieprawidlowosci wysyła na dodatkowe szczegółowe badanie USG. Przynajmniej tak miałam to wytłumaczone przy pierwszej ciąży kiedy to chodziłam do "zwyklej" że tak brzydko powiem ginekolog swoją drogą świetnej ale nie mającej certyfikatu FMF.
Teraz chodzę do dr n. med i u niej robię wszystko od razu dokładniej.
Polecam poszukać na Facebooku profilu Mamaginekolog tam są różne filmiki wiele wyjaśniające min. o badaniach usg.
Wymiotowaniem krwi bym sie przejela.. Moze tylko z ppdraznienia. Wypij moze kisiel bez nasion z lnu.
Dzis mam mdlosci a wczoraj byl spokoj
Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)