reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Właśnie dzwoniłam do kliniki, w której robię usg genetyczne, moj lekarz ma certyfikat fmf i bede płaciła 250zl za badanie. Także chyba standardowo

reklama
Po prostu myślałam że coś ma. Chyba mam prawo nie wiedzieć skoro jestem pierwszy raz w ciąży [emoji4]

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
Oczywiscie ze ma. Prowadzi ciaze. Moze ma zamiar sam ci zrobic usg genetyczne.
A test pappa w zaden sposob nie uratuje malenstwa. Pokazuje tylko statystyczne prawdopodoboenstwo czy dziecko ma downa, edwordsa lub jeszcze jakis tam zespol..

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

Ballax123 a nie chciał ci tej nerki wyciąć [emoji23][emoji23][emoji23] masakra tacy lekarze.
Ja na te kursy chodzę, bo zawsze na super sprzęcie lekarka prowadząca (jedna z najlepszych w Krakowie) robi ci dokładne usg. Za darmo :) a u niej w gabinecie ponad 300zl trzeba dać za to :)

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png

Badania przeziernosci karkowej w 12 tygodniu czyli jak my to nazywamy badania genetyczne robi sie obowiazkowo bez wzgledu na wiek. To co mowicie, ze po 35 r.z. to dochodzi test Pappa i cos tam jeszcze.

Polowkowe badanie jest tez badaniem genetycznym i co nie mam 35 lat i nie ide?

Dla wlasnego spokoju, warto aby kazda zrobila badania w okolicach 12 tygodnia.

Badania prenatalne to polaczenoe isg genetycznego w odpowienim wieku ciazy czyli ppmiaedzy 11-13.6tc i testem podwojnym z ktwi ktory mierzy jakies tam bialka. I trzeba to zrobic w jednym czasie.potem laczy sie te wyniki.
Usg jest obowiazkowe nawet na nfz i nie kest do tego potrzebne usg 3d. Mierzy sie przeziernosc karkowa, dlugosc kosci udowej, kosc nosowa i cos jeszcze.

Nastepne obowiazkowe usg to polowkowe ok22tc gdzie ocenia sie rozwoj narzadow wewnetrznych, czy dzialaja, zoladek,nerki itd.

Nastepne po30tc ocebiabsie przyrost dziecka.

To sa 3 obowiazkowe usg w ciazy w opiece ciezarnych w polsce

p19udqk3omu1vzit.png

ukdy3e5e73vk6yxz.png

Kropek i Kamyk 12.2012(**) Przecinek 06.2016(*)

Moja Pani ginekolog podala mi 3 nazwiska lekarzy do ktorych mialam sie umowic na to usg genetyczne. Teraz wiem dlaczego :-) widocznie oni maja te cale uprawnienia :-)

m3sx9jcg8o411yy9.png

Madziarra wizytę mam dopiero 25 u gina, a wcześniej 23 prenatalne. Wiec dużo jeszcze czasu, ale muszę być dobrej myśli [emoji4]

Ja zrobię jeszcze tzw test podwójny czyli oprocz usg genetycznego badania z krwi czyli papp-a i HCG wolna podjednostka beta. Tak to jest tylko do dodatkowych obliczeń statystycznych podczas usg. Najważniejsze są pomiary usg.
Kum - typowo osobne genetyczne usg nie jest chyba obowiązkowe, co prawda są te 3 terminy zalecane i chyba refundowane przez NFZ 11-14tc 18-22tc i 28-32tc. Z czym podczas tego pierwszego każdy lekarz ginekolog nawet ten bez certyfikatu sprawdza podstawowe parametry czyli przeziernosc karkowa itp. Jeśli stwierdzi nieprawidlowosci wysyła na dodatkowe szczegółowe badanie USG. Przynajmniej tak miałam to wytłumaczone przy pierwszej ciąży kiedy to chodziłam do "zwyklej" że tak brzydko powiem ginekolog swoją drogą świetnej ale nie mającej certyfikatu FMF.
Teraz chodzę do dr n. med i u niej robię wszystko od razu dokładniej.
Polecam poszukać na Facebooku profilu Mamaginekolog tam są różne filmiki wiele wyjaśniające min. o badaniach usg.

p19ucsqv6rf79f3c.png

reklama
Do góry