reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Nie dzwoniłam do lekarza, krwi nie było tak dużo, pierwszy raz tak miałam, jeśli się powtórzy to zadzwonię. Dziwne jest tylko to, że nie wymiotowałam kilka dni, a ta krew to jakby z podrażnienia gardła? Bo tak w przełyku dziwnie czuję

74703e3ksg0ul1uj.png

reklama
Nie dzwoniłam do lekarza, krwi nie było tak dużo, pierwszy raz tak miałam, jeśli się powtórzy to zadzwonię. Dziwne jest tylko to, że nie wymiotowałam kilka dni, a ta krew to jakby z podrażnienia gardła? Bo tak w przełyku dziwnie czuję

74703e3ksg0ul1uj.png

Nie lekceważ takich rzeczy.
Co do badań ja płace 250 zł plus papa 200 zł ale u nas niestety tak się ceny kształtują pewnie za płytkę każda zapłacić osobno .

Napisane na iPhone w aplikacji
Forum BabyBoom
f2w33e3k3rxv2l9n.png

Cześć dziewczyny, ja jak zawsze z doskoku.
Dzis byłam na badaniach krwi- na czco, 7 probówek wzięli. Wróciłam ledwo żywa :( i ciagle nie doszłam do siebie :(

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png

Co do usg genetycznego, to można robić miedzy 11-13 tc pózniej juz nie widać dobrze przezierności karkowej. I tak jak jedna z Was pisała- usg moze zrobić każdy lekarz, ale nie wszyscy mają do tego odpowiednie uprawnienia. Po badaniu na podstawie wyników, twojego wieku i wywiadu lekarz określa prawdopodobieństwo wystąpienia trzech wad genetycznych podpisuje sie pod wynikiem i podbija pieczątkę z nr uprawnień do tych badań.
Ważne jest zeby badanie wykonywał dobry lekarz, ja kilka razy byłam na takich kursach dla lekarzy (organizują je super specjaliści z Krakowa i zawsze szukają "obiektów" do badań) i na jednym z tych kursów lekarz ginekolog spec usg bada mnie i ocenia organy wewnętrzne dziecka i okazało sie ze polowe pomylił- zamiast nerki mierzył wątrobę itd. Lekarka nadzorująca robiła wielkie oczy i była przerażona co ten koleś wyprawiał (a nie był młodym lekarzem) pózniej mu wszystko pokazywała a ten zaskoczony. [emoji52][emoji52][emoji52][emoji52] nie wyobrażam siebie trafić na takiego lekarza i jeszcze zapłacić za badanie [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png

Nadrobilam :) tyle tematów na raz poruszanych. Co do wizyt ja chodzę tylko prywatnie do Krakowa gabinety Ludwin&Ludwin Dr Inga Ludwin. Tam prawie zawsze place 150zl za konsultacje i 100zl za usg (2D 3D 4D). Usg genetyczne na pewno jest droższe nie pamiętam ile ale wydaje mi się że 250. Ciekawe czy wtedy też zapłacę za konsultacje ale pewnie tak. Tam przyjmują inni lekarze u nich konsultacje są tańsze bo 100zl. Ale sa to jedne z najlepiej wyposazonych gabinetow w Krakowie. Do usg genetycznego lekarz musi mieć tzw certyfikat FMF warto o to zapytać.

Myślę że warto zrobić to badanie pomiędzy 11 a 13tyg nie że względu na siebie ale na to dzieciatko o które się martwicie. Przecież to nie szkodzi a może pomóc.

Co do ruchów dziecka moja kuzynka miała termin na początek sierpnia a w lutym już czuła takie motylki w brzuchu i to było to. Więc według niej to jeśli mam termin na początek czerwca to na początku grudnia mogę już coś czuć. Wiadomo każdy inaczej. Zobaczymy :)

Mnie też zawsze przy kichaniu kaszlu albo jak się zerwałam tak zakulo. Ale to we wcześniejszych tygodniach szczególnie jak byłam chora w 8tc.

Współczuję wymiotów. Moja siostra wymiotowala 3 razy dziennie przez 3 miesiące, schudła 5 kg. Ale krwią się nie zdarzyło. Ale moze to rzeczywiście gdzieś w gardle jakieś podrażnienie jeśli się powtórzy ja bym szukała jednak pomocy kogoś mądrzejszego czyli lekarza. Trzymam kciuki aby przeszło :)

p19ucsqv6rf79f3c.png

Arya88 ja bardzo dużo wymiotuje (właściwie ciagle wszystko zwracam) ale nie zdażyło mi sie jeszcze nigdy wymiotować krwią [emoji17] moze lepiej zadzwonić do lekarza i zapytać?

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png

Co do usg genetycznego, to można robić miedzy 11-13 tc pózniej juz nie widać dobrze przezierności karkowej. I tak jak jedna z Was pisała- usg moze zrobić każdy lekarz, ale nie wszyscy mają do tego odpowiednie uprawnienia. Po badaniu na podstawie wyników, twojego wieku i wywiadu lekarz określa prawdopodobieństwo wystąpienia trzech wad genetycznych podpisuje sie pod wynikiem i podbija pieczątkę z nr uprawnień do tych badań.
Ważne jest zeby badanie wykonywał dobry lekarz, ja kilka razy byłam na takich kursach dla lekarzy (organizują je super specjaliści z Krakowa i zawsze szukają "obiektów" do badań) i na jednym z tych kursów lekarz ginekolog spec usg bada mnie i ocenia organy wewnętrzne dziecka i okazało sie ze polowe pomylił- zamiast nerki mierzył wątrobę itd. Lekarka nadzorująca robiła wielkie oczy i była przerażona co ten koleś wyprawiał (a nie był młodym lekarzem) pózniej mu wszystko pokazywała a ten zaskoczony. [emoji52][emoji52][emoji52][emoji52] nie wyobrażam siebie trafić na takiego lekarza i jeszcze zapłacić za badanie [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]

svch3e3kmlns0urx.png

er3m3e5e8iqnaksz.png

82doanlisuo8ommh.png
ja też kiedyś byłam na takim "kursie" chcieli pacjenta z chora nerka, ja się leczyłam, zadzwonili zaprosili spoko. Poszłam wszystko fajnie robią mi usg nerek i jeden z kursantów też nie stary " no widzicie tu jest ostra nie wydolność nerki lewej. Ja tak na niego patrzę i śmiejąc się " ale ja mam kamice nerkowa prawej nerki" [emoji23][emoji23][emoji23] mina tego gościa bez cenna. Jak tacy ludzie mogą nas leczyć?

w57vyx8d0y5gtqc5.png

reklama
Do góry