reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Melomanka najprawdopodobniej masz nadczynność tarczycy. Szukaj na cito endokrynologa, albo skontaktuj się ze swoim ginem, jeśli ma dobre pojęcie w tym temacie.

reklama
Suelen super, że już w domku! Naciesz się rodziną :)

Bellax fajnie się czyta takie słowa od takiej młodej osoby :) mam znajomą, która pierwsze dziecko urodziła będąc w gimnazjum - jedna z lepszych mam jakie widziałam :) uczysz się?

74703e3ksg0ul1uj.png

Suelen super, że już w domku! Naciesz się rodziną :)

Bellax fajnie się czyta takie słowa od takiej młodej osoby :) mam znajomą, która pierwsze dziecko urodziła będąc w gimnazjum - jedna z lepszych mam jakie widziałam :) uczysz się?

74703e3ksg0ul1uj.png
no pewnie ;) klasa biol-chem, miały być studia medyczne, a tu bobasek ;) ale naprawdę się cieszę i nie wyobrażam sobie, że mogłoby teraz maluszka z nami nie być. od 3 lat jestem w stałym związku, mój chłopaków jest starszy, pracuje i co najważniejsze szczerze ucieszył się gdy dowiedział się o dzidzi :) Po wczorajszej wizycie jestem już wulkanem pozytywnej energii.

w57vyx8d0y5gtqc5.png

Suelen...dobrze, ze juz w domu. Ale pamiętaj o oszczędzaniu się.

Co do sprzętu i specjalizacji lekarza nie będę się wypowiadać. Myślę, że usg w 12 tc jest na tyle ważne , że warto w takich sytuacjach znaleźć lekarza, ktory to zrobi i niekoniecznie prywatnie. W mniejszych miastach pewnie jest gorzej, ale w dużych jest sporo przychodni gdzie realizują badania w ramach NFZ. A tu termin mamy na tyle stały, ze można umówić się z wyprzedzeniem.

Bellax...jak będziesz w moim wieku, to Twoje dziecko prawie przy maturze będzie. Super! Będziesz mogła znowu szaleć a nie takie matki jak my, że w pieluchy zamierzają się znowu bawić ;)

oar8pg4njr6t44vs.png

Nie prawda wit. C trudno przedawkować. Mi ginekolog kazal kupić 1 kg wit c w sklepie zielarskim i dosypywac do wody salatek itp. Jedynym obiawem przedawkowania jest rozwolnienie :) którego jeszcze nie mialam a pije wody bardzo dużo
Trudno przedwkować jeśli się nie jest w ciąży . Nam nie szkodzi to pewne - ew. Biegunka lub kamienie nerkowe, ale nie było prowadzonych badań jaki ma wpływ na ciążę - były prowadzone na zwierzętach i duże dawki prowadziły do śmierci zarodków i wad rozwojowych. Ok nie jesteśmy zwierzętami - ale skoro nie ma badań ja bym nie ryzykowała.

Co do szczepionek - ja po większości szczepionek zapadałam na chorobę na która byłam szczepiona [emoji23]nawet na głupią grype. Moja córka miała NOP po tej 5w1 tylko drugiej dawce- chyba miała ok 6m , 2 tygodnie nie utulonego płaczu- uwierzcie , że to był koszmar, darła się dzień i noc. Potem zaczeły się problemy ze snem - jak miała 4m przesypiała cale noce , od tamtej pory do dziś budzi się w nocy z płaczem. Od tamtej pory jej nie szczepimy - chociaż planuje dokończyć za jakiś czas te szczepienia. Teraz jesteśmy przed odra, ospa , różyczka myślę żeby zaszczepic- mój brat miał po ospie zapalenie opon mózgowych. A i jeszcze moja córka w szpitalu była zaszczeniona szczepionka , która potem z głośnym hukiem medialnym wycofali z obiegu. Z drugiej strony moja siostra nie szczepiła swojej córki a ta zapadła na krztusiec , naprawdę była w ciężkim stanie.
To jest prawdziwy dylemat szczepić nie szczepić- szczpionki są toksyczne , ale z drugiej strony mieć świadomośc , że dziecko zapadło na ciężką chorobę przez moją własną decyzje... Z drugim dzieckiem zamierzam poczekać parę miesięcy a potem szczepić tylko tymi pojedynczymi.

A co do badań USG w 12tc, tak jest refundowane , ale np. bardzo mało lekarzy ma kwalifikacje ku temu - u mnie w mieście na ok 20-25 ginekologów jest 2. Co z tego, że moja koleżanka miała takie USG zrobione jak dziecko urodziło się z ZD a lekarz zapewniał ją , że dziecko jest zdrowe.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Suelen super ze wyszlas, psychicznie na pewno poczujesz się lepiej. Mam tylko nadzieję że najgorsze zagrożenie minęło i sobie nie zaszkodzisz. Nie oszukujmy się, w domu nie da się plackiem leżeć.

Suelen super, w domu zawsze przyjemniej

Super,
Ja mam wizytę w poniedziałek, stresuje się.
Widzę że mamy dzieci w podobnym wieku, mój synek 2latka i 4m, twój chodzi do żłobka? Ja myślałam swojego dac do przedszokola jak skończy 3, ale teraz tego nie zrobię bo pomyśli że odsyłam bo jest nowe. :/

m3sxyx8dzur8ghzn.png
Nie, nie chodzi do żłobka. Właśnie planuję go wysłać dopiero do przedszkola,ale pewnie nie na cały dzień, właśnie żeby nie czuł się odtrącony, ale żeby się wybawil z dziećmi. Nie ma co ukrywać, że na początku będzie trudno z dwójką, więc żeby się nie nudził to pewnie pójdzie [emoji6]

rjyxq1k.png

ft7rplb.png

Młode mamy też są fajne... :) i naprawde potrafią kochać i dbać o dzieci tak samo jak dorosłe mamusie :* W niedziele mam 18 i myślę że również z chłopakiem damy sobie rade :*
Ja bralam dobrowolnie slub na 18 lat wiec absolutnie nie mam nic przeciw mlodym.mamusiom..lepsze takie niz 50tki ktore ledwo odchowaja i juz ich nie bedzie z dziecmi..miesiac przed 20 urodzinami mialam pierwsze dziecko na swiecie..

reklama
Do góry