reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe kreski ❤️

Dziewczyny piękne i waleczne, bardzo Wam dziękuję. Pani embriolog przywróciła mi nadzieję. Powiedziała, że zarodek jest cudny i rozwija się idealnie. I jest nadzieja, że coś z tego będzie. Endo ładne, prog 40. Procedura poszła gładko. My mamy jeszcze nacięcie otoczki zarodka i embrioglue, żeby zmaksymalizować szanse. Jestem obstawiona lekami. Zastrzyki z proga sà niefajne 😂
Teraz “tylko” czekamy 10 dni i beta.
Bardzo mocno pracuję nad pozytywnym myśleniem walczàc z totalnie irracjonalnymi wizjami wypadajàcego z macicy zarodka 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
Matko Naturo teraz w Tobie cała nadzieja.

Trzymam z całego serducha kciuki, aby cudny zarodek cudnie się zagnieździł, a następnie rozwijał. ❤️

reklama
właśnie nie mogę sobie przypomnieć od kiedy tak mam. Ja ogólnie jak byłam młodsza to nie sprzątałam tak jak teraz. Ale lubiłam porządek. A teraz to w piatek po południu musze mieć posprżatne bo chce się wykąpać i czysta usiąć w czystym mieszkaniu i napić się drina. I w niedziele musze mieć posprzątane, bo jak mam bajzel to źle wchodze w nowy tydzień i już sie gorzej czuje :D
mam tak samo 😂

@Myszko a powiedziałabyś mi tylko czy macie jakieś specjalne wskazania do nacięcia otoczki zarodka i EmbrioGlue czy po prostu chcieliście? Bo czytałam o tym i ja w ogóle bym chciała wszystkie te dodatkowe bajery, tylko nie wiem, czy to jest na zasadzie, że idę i mówię "shut up and take my money", czy powinnam mieć jakieś wskazania. Z lekarzem jeszcze o tym nie gadałam, na razie rozmawiałam z nim tylko o badaniu zarodkow, ale on odradza.

@Myszko a powiedziałabyś mi tylko czy macie jakieś specjalne wskazania do nacięcia otoczki zarodka i EmbrioGlue czy po prostu chcieliście? Bo czytałam o tym i ja w ogóle bym chciała wszystkie te dodatkowe bajery, tylko nie wiem, czy to jest na zasadzie, że idę i mówię "shut up and take my money", czy powinnam mieć jakieś wskazania. Z lekarzem jeszcze o tym nie gadałam, na razie rozmawiałam z nim tylko o badaniu zarodkow, ale on odradza.
odradza badanie zarodkow? Czemu?

odradza badanie zarodkow? Czemu?
wiesz co, on nam powiedział, że po to robimy badania genetyczne sobie, żeby znać ryzyka. I jak nasze badania będą ok, to on nie zaleca badania zarodkow, ponieważ wtedy będziemy mieli ryzyka takie, jak reszta populacji. Powiedział, że badania zarodkow i tak nie dają absolutnej pewności, a dodatkowo, że badane są pojedyncze komórki i może być tak, że w badaniu wyjdą nieprawidłowości, które by się naprawiły /wyeliminowały same wraz z rozwojem zarodka. No i że samo badanie nie jest dla zarodka obojętne i z jego doświadczenia tak wygląda, że te nieprzebane się lepiej przyjmują.

Trochę mnie zdziwiło, że nas zniechęca do badań, za które byśmy im zapłacili pewnie grube tysiące. I w sumie nie wiem jaka będzie decyzja jeszcze. Zobaczymy jak będą wyniki badań genetycznych

wiesz co, on nam powiedział, że po to robimy badania genetyczne sobie, żeby znać ryzyka. I jak nasze badania będą ok, to on nie zaleca badania zarodkow, ponieważ wtedy będziemy mieli ryzyka takie, jak reszta populacji. Powiedział, że badania zarodkow i tak nie dają absolutnej pewności, a dodatkowo, że badane są pojedyncze komórki i może być tak, że w badaniu wyjdą nieprawidłowości, które by się naprawiły /wyeliminowały same wraz z rozwojem zarodka. No i że samo badanie nie jest dla zarodka obojętne i z jego doświadczenia tak wygląda, że te nieprzebane się lepiej przyjmują.

Trochę mnie zdziwiło, że nas zniechęca do badań, za które byśmy im zapłacili pewnie grube tysiące. I w sumie nie wiem jaka będzie decyzja jeszcze. Zobaczymy jak będą wyniki badań genetycznych
Rozumiem, to ciekawe podejście, ja tak prostolinijnie uważałam, że to badanie zarodków jest jedną z większych zalet in vitro, bo zdejmuje stres związany z wystąpieniem tych najbardziej ‚popularnych’ zespołów wad, a wychodzi na to, że nie pierwszy i nie ostatni raz kompletnie nie miałam racji xd

reklama
Rozumiem, to ciekawe podejście, ja tak prostolinijnie uważałam, że to badanie zarodków jest jedną z większych zalet in vitro, bo zdejmuje stres związany z wystąpieniem tych najbardziej ‚popularnych’ zespołów wad, a wychodzi na to, że nie pierwszy i nie ostatni raz kompletnie nie miałam racji xd
ja też tak myślałam 🤷‍♀️ jakoś tak od razu przyjęłam, że zbadamy, bo nie po to robimy ivf, żeby później jechać do Czech, a tu klops.

Na razie na szybko tylko przeglądałam Google czy badanie faktycznie może mieć wpływ na skuteczność transferu, ale nie znalazłam żadnego potwierdzenia. Ale on też się na żadne badania w tym zakresie nie powoływał, bardziej mówił o swoich obserwacjach po prostu. A to on to robi od nastu czy dziesięciu lat, to nie mogę się z jego obserwacjami klocic chyba 🤷‍♀️

Do góry