reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe kreski ❤️

reklama
Miałam już tu nie pisać ale jest tu dużo dziewczyn mających problem po stronie męskiej więc się z wami podzielę. Oglądałam godzinny live z andrologiem klinicznym odnośnie nasienia. I chłop ciekawie mówił.
Najważniejsze w skrócie :
- jasne, że ma znaczenie to co teraz czyli dieta i ruch ale to nie jest najważniejsze. Płodność męska zaczyna się już w brzuchu. Na płodność męska mają wpływ (wiadomo, że nie u wszystkich, mowa o tych obniżonym nasieniem) przebyte choroby w dziecinstwie (szczególnie świnka), zabiegi, choroby wirusowe. I jak chłop chce się napić piwa po pracy to niech się napije bo to serio nie ma aż tak dużego wpływu na nasienie. Bo przecież dużo pije i pali a zapładnia od tak.
- otyłość. Sama w sobie nie ma wpływu chyba, że wiąże się z cukrzycą, nieleczonymi chorobami, hormonami itp, sama w sobie nie bardzo.
- jeśli jest słabe nasienie to trzeba szukać przyczyny, on zawsze patrzy całościowo na nasienie, usg, przebyte choroby, bakterie. Duże znaczenie ma np wielkość jąder.
- znaczenie mają też geny dlatego w klinikach przy invitro są pytania o rodzeństwo faceta i czy ma braci, a bracia mają problemy z płodności.

Ogólnie to jeśli jest słabe nasienie to jest jakiś głębszy problem często trudny do znalezienia.
No i do tego jeszcze jest kobieta i cały złożony proces zapłodnienia.

Część 🙂
Padające imię Alicja było moim wymarzonym dla córy, tylko mężowi się nie podobało. On chciał Marysię ale tym razem, to mi się nie podobało więc mamy Weronikę 😉 gust do imion u mnie cały czas się zmienia, dlatego nic nie planuję na przyszłość.

@Myszko trzymam kciuki za badania w poniedziałek. Mam nadzieję, że wyniki które teraz dostaliście okażą się błędne 🙏

Życzę wszystkim udanej niedzieli. Moja niestety jest pochmurna i w dalszym ciągu w domu z chorym dzieckiem. Biorę się za gotowanie obiadku. Dziś będzie rosołek i bitki wołowe 😋

Miałam już tu nie pisać ale jest tu dużo dziewczyn mających problem po stronie męskiej więc się z wami podzielę. Oglądałam godzinny live z andrologiem klinicznym odnośnie nasienia. I chłop ciekawie mówił.
Najważniejsze w skrócie :
- jasne, że ma znaczenie to co teraz czyli dieta i ruch ale to nie jest najważniejsze. Płodność męska zaczyna się już w brzuchu. Na płodność męska mają wpływ (wiadomo, że nie u wszystkich, mowa o tych obniżonym nasieniem) przebyte choroby w dziecinstwie (szczególnie świnka), zabiegi, choroby wirusowe. I jak chłop chce się napić piwa po pracy to niech się napije bo to serio nie ma aż tak dużego wpływu na nasienie. Bo przecież dużo pije i pali a zapładnia od tak.
- otyłość. Sama w sobie nie ma wpływu chyba, że wiąże się z cukrzycą, nieleczonymi chorobami, hormonami itp, sama w sobie nie bardzo.
- jeśli jest słabe nasienie to trzeba szukać przyczyny, on zawsze patrzy całościowo na nasienie, usg, przebyte choroby, bakterie. Duże znaczenie ma np wielkość jąder.
- znaczenie mają też geny dlatego w klinikach przy invitro są pytania o rodzeństwo faceta i czy ma braci, a bracia mają problemy z płodności.

Ogólnie to jeśli jest słabe nasienie to jest jakiś głębszy problem często trudny do znalezienia.
No i do tego jeszcze jest kobieta i cały złożony proces zapłodnienia.
No u mojego niestety były zarówno choroby w dzieciństwie i coś tam jeszcze, ale ze nie chce podejmować diagnostyki i był tylko raz na badaniu nasienia i u androologa, to nie dowiemy się więcej.

A kajaki były z przygodami, nie był to leniwy spływ, ale taki, gdzie trzeba się moczyć, przenosić kajaki itp. Wszędzie gałęzie i mielizna. Raz chciałam pójść w krzaki za potrzebami okresowymi i po konarze przechodziłam na ląd i nagle osunela się pode mną ziemia i tyłem wyjebalam się do rzeki. Cud, ze nie walnelam w żadne konary głowa itp.

Z tematami dzieciowymi było ok. poznałam 39-letnia super kobitke, która nie ma dzieci i opowiedziała mi swoją historie. I chociaż sama nie przyznałam się do niepłodności bylo to takie siostrzanskie przytulenie

reklama
Do góry