reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

@Betty2 masz jak ja hipoglikemię reaktywną. Też miałam spadek cukru w ciąży i teraz na niedawno wykonywanej krzywej. Przy niej często trudno unormować cukier na czczo. Podpytać diabetologa o późniejsze podawanie insuliny i w necie poczytaj kiedy występuje jej szczyt. Jeszcze jest taka opcja że dana insulina Ci nie pasuje. Czasami pisały o tym dziewczyny na fb i po zmianie zaskakiwały ładnie z cukrami. Poobserwuj czy po zmianie jednostek nie ma poprawy. Diabetolog co ile zalecił Ci zwiększanie dawki? U mnie było zalecenie 3 dni przekroczeń i zmiana dawki o 2j. W dniu zmiany koniecznie pomiar ok 2-3 rano by wykluczyć hipoglikemię. Powinnaś sobie wyrywkowo zmierzyć choć z 2 razy jeśli tego nie robiłaś jak cukier kształtuje się w nocy by mieć pogląd czy wywala Ci go z rana z głodu czy np insulina nie zbija go.
No to widzę że daleka droga u mnie do normalności i spokoju.... Szkoda bo zamiast myślenia o ciąży ogarniam coś co jest totalnie nie moją bajką.
Dzis bym zapomniała witamin innych bo cały czas mam głowę zablokowaną...
Mąż wraca z pracy i już tylko na mnie spojrzy to już wszystko wie,że jestem niepewna,zamyślona...Ehh nie tak to miało być

reklama
Kazała zmienić dawkę po 3 dniach jak przekraczam to chyba jej zalecenie wystarczy?
Nie dała mi telefonu, teleporade mam 15.04
Skoro masz to w zaleceniach to proste wytyczne. Mi lekarz też zalecał i nie konsultowałam tego w momencie potrzeby tylko na kolejnej wizycie zgłaszałam że zwiększał dawkę z takiego a takiego powodu.

U mnie dziś pyszna kolacja :) jajko faszerowane pastą z tuńczyka, awokado, ogórka kiszonego, żółtek i jogurtu naturalnego z odrobina soku z cytryny, soli i pieprzu, a dodatkowo chrupka wasa pelnoziarnista żytnia. Niebo w gębie :)

U mnie dziś pyszna kolacja :) jajko faszerowane pastą z tuńczyka, awokado, ogórka kiszonego, żółtek i jogurtu naturalnego z odrobina soku z cytryny, soli i pieprzu, a dodatkowo chrupka wasa pelnoziarnista żytnia. Niebo w gębie :)
Fajnie, ja dzis awokado kupiłam i jutro zatestuje.
A juz coś z mozarellą robiłaś? Ja dziś jem z pomidorem, masło i chrupkie żytnie. Zjem trochę słonecznika i orzechów włoskich i zobacze co będzie

Fajnie, ja dzis awokado kupiłam i jutro zatestuje.
A juz coś z mozarellą robiłaś? Ja dziś jem z pomidorem, masło i chrupkie żytnie. Zjem trochę słonecznika i orzechów włoskich i zobacze co będzie
Mozarelle chętnie jadalam do sałatek, ale odkąd nie mogę do salatki zrobić mojego ulubionego sosu (oliwa, ocet jabłkowy, miód) to straciło dla mnie urok :(

Zmieniać można bez końca a jak pokazuje to forum jedne mierzą tak inne siak .... Ta je to i super a inna nie...Ty to już wogole masz haj lajf no i ok ale może masz idealną wagę,mlodszy wiek,lepszą zdrowotną historię...nie wiem
Pytałam niektórych np mojej kuzynki i ona mierzyła po godzinie bo na logikę po zjedzonym wszystko podlega trawieniu,spalaniu itd....tak jej lekarz mówił. Ja też tak robiłam i nie było na ten temat dywagacji. A dziś się tym zablokowalam .
Jutro idę do dietetyka ale na cuda nie liczę.
ja rozmawiałam z dwoma lekarzami i z koleżankami z cukrzyca z naszej grupy lipcowej - wszystkie mierzą po godzinie od pierwszego kęsa śniadania/obiadu/ kolacji.

reklama
Ja dziś o 5.30 miałam glukozę 106, wzięłam letrox i poszłam dalej spać. O 7.30 miałam już glukozę 118. Zaczęłam czytać o co chodzi i sprawdze w weekend czy to nie efekt brzasku. Betty sprawdź sobie czym jest efekt brzasku i efekt somogyi. Bardzo to ciekawe. Postaram się zmienić moje kolację na mniej weglowodanowe i mniej białkowe.

Do góry