Ja wczoraj np jadłam obiad prawie 30 min, więc zmierzyłam godzinę po rozpoczęciu i po skończeniu. miałam 111 godzine po rozpoczeciu 99 godzine po zakonczeniu obiadu.Czyli znowu inaczej ....No nic...robię już I tak I tak..porównam
reklama
Betty2
Fanka BB :)
To jak u mnie wyżej i niżej potem a bywa że i wyżej...Nadal jednak w normie te 2 pomiary...Czy wiec można uznać ze < 140 jest ok?Ja wczoraj np jadłam obiad prawie 30 min, więc zmierzyłam godzinę po rozpoczęciu i po skończeniu. miałam 111 godzine po rozpoczeciu 99 godzine po zakonczeniu obiadu.
Ostatnia edycja:
Angiee
No i tutaj masz odpowiedź. Mam nadzieję, że przy takich wynikach jesteś pod opieką dobrego diabetologa, bo przy hipoglikemii trzeba pewnie jakoś inaczej działać.Zobacz załącznik 1386505 mam np taki dzień i wtedy jest tak.
Badanie glukozy na czczo 103, po godzinie 141 a po 2 godz 59
A co do posiłków to utrzymuję, że zły cukier masz głównie po tych źle zbilansowanych.
Piszesz o jakiejś bułce pełnoziarnistej - na 99% była niedozwolona, chyba że piekłaś ją sama. W piekarniach kupno bułki dozwolonej dla nas graniczy z cudem
Posiłek o 17:10 w ogóle nie jest zbilansowany - masz tu praktycznie sam cukier, wafle ryżowe zupełnie wyrzuć z diety.
A poza tym zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak to przeżywasz i panikujesz Przecież większość pomiarów w ciągu dnia masz w porządku. Żeby unormować cukier na czczo, potrzeba czasu i często większych dawek insuliny.
Serio znajdź dobrego diabetologa, który Ci pomoże z dobraniem dawki, no i w sumie dietetyk też by się przydał, żeby Ci wytłumaczył wszystkie zasady i rozpisał jadłospis, nie będzie wtedy wątpliwości.
Herbata z jakim sokiem?
@Betty2 A nie jesteś po takich daniach głodna?
Ja w ostatniej rozpisce widzę 3 posiłki na słodko - 2 z dżemem i 1 z owocami. Może zamiast tego dżemu zjedz jakieś jajko na twardo, plasterek wędliny czy pastę rybną. Bo po tym pewnie szybko cukier rośnie i potem pewnie szybko głodna jesteś.
Zamiast jeść pieczywo zrób sobie sałatkę z kaszą lub brązowym ryżem.
Ja w ostatniej rozpisce widzę 3 posiłki na słodko - 2 z dżemem i 1 z owocami. Może zamiast tego dżemu zjedz jakieś jajko na twardo, plasterek wędliny czy pastę rybną. Bo po tym pewnie szybko cukier rośnie i potem pewnie szybko głodna jesteś.
Zamiast jeść pieczywo zrób sobie sałatkę z kaszą lub brązowym ryżem.
Cookie_
Moderator
@Betty2 masz jak ja hipoglikemię reaktywną. Też miałam spadek cukru w ciąży i teraz na niedawno wykonywanej krzywej. Przy niej często trudno unormować cukier na czczo. Podpytać diabetologa o późniejsze podawanie insuliny i w necie poczytaj kiedy występuje jej szczyt. Jeszcze jest taka opcja że dana insulina Ci nie pasuje. Czasami pisały o tym dziewczyny na fb i po zmianie zaskakiwały ładnie z cukrami. Poobserwuj czy po zmianie jednostek nie ma poprawy. Diabetolog co ile zalecił Ci zwiększanie dawki? U mnie było zalecenie 3 dni przekroczeń i zmiana dawki o 2j. W dniu zmiany koniecznie pomiar ok 2-3 rano by wykluczyć hipoglikemię. Powinnaś sobie wyrywkowo zmierzyć choć z 2 razy jeśli tego nie robiłaś jak cukier kształtuje się w nocy by mieć pogląd czy wywala Ci go z rana z głodu czy np insulina nie zbija go.
Betty2
Mam zmieniać po 3 dniach przekroczeń o 2j@Betty2 masz jak ja hipoglikemię reaktywną. Też miałam spadek cukru w ciąży i teraz na niedawno wykonywanej krzywej. Przy niej często trudno unormować cukier na czczo. Podpytać diabetologa o późniejsze podawanie insuliny i w necie poczytaj kiedy występuje jej szczyt. Jeszcze jest taka opcja że dana insulina Ci nie pasuje. Czasami pisały o tym dziewczyny na fb i po zmianie zaskakiwały ładnie z cukrami. Poobserwuj czy po zmianie jednostek nie ma poprawy. Diabetolog co ile zalecił Ci zwiększanie dawki? U mnie było zalecenie 3 dni przekroczeń i zmiana dawki o 2j. W dniu zmiany koniecznie pomiar ok 2-3 rano by wykluczyć hipoglikemię. Powinnaś sobie wyrywkowo zmierzyć choć z 2 razy jeśli tego nie robiłaś jak cukier kształtuje się w nocy by mieć pogląd czy wywala Ci go z rana z głodu czy np insulina nie zbija go.
A ta hipoglikemia o 2-3 rano to jaki będzie miała wynik?
reklama
Betty2
Kazała zmienić dawkę po 3 dniach jak przekraczam to chyba jej zalecenie wystarczy?@Betty2 Ja radzę jednak nic nie zmieniać bez konsultacji z lekarzem.
A w nocy jak najbardziej możesz sobie sprawdzić cukier. Bo może tak być, że o tej godzinie masz bardzo niski cukier, a potem rano wysoki
Nie dała mi telefonu, teleporade mam 15.04