reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam słodkie.

Majka ja wytrwałam na samej diecie bez insuliny.Normy miałam do 1h do 120.

Było ciężko bo moja diabetolog powiedziała że jak 3X w tyg.przekroczę to dostanę insulinę:szok::szok:,

więc robiłam wszystko aby tak nie było.

Skoki się zdarzały ale do 140.Jak zgrzeszyłam to szłam na spacer po sklepach:tak:...albo przed spacerem celowo grzeszyłam.

Na końcówce było tak(przed 38 tyg)że jadłam na śniadanie z tej połówki jeszcze pół chlebka na śniadanko:baffled::baffled: za 1h drugi kwadracik.......więc zrobiło się ostro ale głodna chodziłam tylko do południa.

Majka o to przepis:

-3 jajka

-łyżka mąki ZIEMNIACZANEJ - taka okopiasta

-ser na serniki-- 500g (kupowałam waniliowy-SŁODKI- ale nie podnosił cukru)

Jak kupisz zwykły to 1 łyżka cukru

-mniej niż pół kostki margaryny-taki grubszy plaster

-cukier waniliowy(jak ser waniliowy to tylko łyżeczka)--ja dawałam na oko:-p

Nie wychodzi baaardzo słodki ale jak coś to następnym razem dodacie więcej cukru.

A najlepiej kupić FRUKTOZĘ- nią mozna słodzić w ciąży !!bo to cukier owocowy i nie powoduje tego "piku"glukozy.

Białka ubijasz.
Mieszasz margarynę ,żółtka , mąkę(+ewent.cukier), dodajesz ser.Do wymieszanego dodajesz ubite białka.Wychodzi dosyć płynna masa-podkładałam do tortownicy papier do pieczenia.

Na przygotowaną formę dajesz wszystko i do piekarnika na jakieś 45-55 min na około 180 stopni.
Zależy od piekarnika.

No i smacznego:-):-)

Spróbujcie dziewczyny ja mogłam zjeść na raz ćwiartkę, baaa nawet połówkę na raz i było ok.
Tyle że polecam ten waniliowy ser w kubełkach.
Jeśli 1kg to wiadomo więcej składników.

Emka jak tam u Ciebie???
moja wczoraj znowu od południa do wieczora nie spała:baffled::baffled::baffled:
No to już nie wiem czy takie małe dziecko nie powinno spać więcej:confused::confused::confused:

reklama
aasica jestes wielka :)jak tylko stane na nogi to sobie zrobie taki smakolyk, a mozna tam wrzucic jakies owocki? juz nie mowie rodzynki ale moze morele... :) ale nie powiem ta insulina to mnie wystraszylas :( buuu... ja normy przekraczam kilka razy w tygodniu ale w sumie moja nauka pod okiem diabetologa trwa dwa tygodnie - no teraz zaczelam trzeci wiec mam nadzieje ze lekarz bierze to pod uwage...
niestety dopadlo mnie przeziebienie - poszlam do lekarza (niestety mojej lekarki nie bylo) i dostalam rutinoscorbin i hascosept do pryskania... no i ewentualnie paracetamol jakby sie cos dzialo wiecej - porazka i stwierdzenie ze prosze sie zapytac farmaceuty co poleca bo oni wiedza lepiej co ma cukier a co nie :( paranoja jakas.... wszystko mnie boli a goraczki nie mam wiec nie wiem czy prac ten paracetamol czy nie.... a do tego cukry ... masakra.... po jednej kromce pumpernikla z szynka i pomidorem prawie 140 :/ ... czy cos wiecie na ten temat zeby przeziebienie mialo taki wplyw na poziom cukru?

Ostatnia edycja:
a tak czytam o wagach waszych dzieci... i znowu mnie strach ogarnia - moja ginekolog od polowy ciąży mowi ze ciąża jest duza.... strach sie bac ostatnie usg mialam w 23 tyg. a teraz to sie normalnie boje ze uslysze ze wazy 5 kg:/ a ta wiedza chyba duzo nie zmieni wiec wole nie wiedziec - dzidzia daje znac o sobie wiec czekam grzecznie do ostatniego usg

Witam Słodkie!

Aasica - ja sobie też skopiowałam ten przepis - uwielbiam sernik, tylko mi się zawsze kojarzył z bardzo słodkim ciastem - może w święta się skuszę:tak:

Majka - mnie lekarz po 2 tygodniach też straszył insuliną i dał mi jeszcze 2 na "naukę" - to pomogło, bo chociaż zdarzają się czasami skoki, to już rzadziej i ja jestem zadowolona. Natomiast lęku, że coś zaszkodzę dziecku przy skoku się nie pozbyłam i potem mam wyrzuty sumienia - to chyba najlepsza motywacja;-)
Niestety nie wiem, co na przeziębienie, by skoków nie było - wydaje mi się, że w większości tabletek dodają glukozę do masy tabletkowej - a jak te homeopatyczne oscillococcinum - podobno je można w ciąży na przeziębienie - tylko nie wiem jak z cukrem
Aaaaa i miałam Cię zapytać - w którym tygodniu Ty jesteś?

pozdrawiam gorąco - u mnie od 2 dni nie pada śnieg, więc zaczynam wierzyć w to co mówią w prognozach, że ten weekend to już zapowiedź wiosny

Dziewczyny jak dawałyście do ZUS'U skrócony odpis aktu urodzenia(do macierzyńskiego) to

dostałyście go z powrotem???

Dodzwoniłam się ...CUD!!!....zostaje u nich

Majka na ból gardła tantum Verde w sprayu , czosnek, ja też wypiłam calcium z wit . C i nawet nie mierzyłam cukru bo sił było brak....tak mnie dopadło grypsko....apap tez można.

Wit C tez brałam samą bez przeziębienia bo mam kamicę nerkową i musiałam mocz zakwaszać.

Ostatnia edycja:
:-)Cześć dziewczyny

Majka ja dostałam insulinę jak przez kilka dni miałam wysokie cukry nad czczo. U mnie po posiłakch cukry były w porządku, miałam bardzo ścisłą dietę 10ww na dzień, niestety na cykry poranne nie miałam wpływu. Insuliny bałam się bardzo, ale dzięki dziewczynom przeżyłam też to. ;-)

Assica co dop spania dzieci to mój ma nute do spania. Natan wstaje koło 6.30 to sobie pogada sam do diebie i jak jest 7 to zaczyna do mnie krzyczeć, więc koło 7.30 je i o 9 idzie spać tak jakąś godzinkę. Później gdzieś od 11 - 11.30 śpi jakieś maksymalnie 3 godzinki (jak nie spaceruje to wystawiam go na taras) i koło 14 - 14.30 wstaje, to najczęściej daje go na leżaczek i koło 16 znowu się kładzie na jakieś pół godziny. A wieczorem to biegiem 0 19.20 idę go kąpać bo później je i do spania. W nocy teraz budzi mnie o 2.30 średnio. Te godizny które podaje są w przybliżeniu.:-)

Agga86 ja morfologie robiłam od ginekologa co drugi miesiąc, a przy porodzie miałam robione na cito ze względu na małopłytkowość. :baffled:
Mocz robiłam częściej sprawdzałąm czy są ketony.

Miłego popołudnia życzę

aasica :) po tym paracetamolu to mi troche lepiej :) siedze pod kolderka i licze ze do soboty przejdzie bo zajecia ze szkoly rodzenia mam:) a co do mierzenia .... ja wiem ze mierzy sie cukier w sumie 4 razy dziennie... ale czy to ja popadam w paranoje czy wszystkie tak mialyscie przynajmniej na poczatku ze praktycznie po wszystkim sprawdzalyscie ten cukier....? nie wiem jakos nie potrafie sie do tego zdystansowac :)

gabrielka.... ty mnie prosze nie stresuj :) zasady zywienia oparte na tych wymiennikach sa dla mnie czarna magia.... jak dla mnie prostsze w obliczeniach sa indeksy i ladunki glikemiczne :) przy wymiennikach pogubilabym sie juz calkiem :D:D:D

Ostatnia edycja:
reklama
Gabrielka no to ładnie śpi.

A jak nie śpi to płacze????

Bo moja płacze:/.....chyba że pobujam , dam cyca wtedy jest szczęście.
Czy to możliwe że do bujania już się przyzwyczaiła????? Tak szybko???!

A i jeszcze jedno ....takie głupie....

czy jak zacznię wychodzić na spacery to też tak będzie płakać co 30min-1h że chce cyca albo na ręce???

czy na spacerach dzieci nie płaczą???

Mała na razie werandowana.

Do góry