reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cukier po insulinie nie spada poniżej normy, więc nie wchodzi w grę hipoglikemia.
Wczoraj zaczęłam brać insulinę. Mam brać rano i wieczorem. Wzięłam tylko rano. Jakieś 4 godziny po wzięciu insuliny zaczęło mnie mdlić, zaczęłam się czuć źle. Potem jeszcze z dwie godziny i zaczęła się biegunka. Najpierw niby niewinna, a potem tragedia. Straszne bóle brzucha (układ pokarmowy). Leżałam wieczorem jak zdechły pies. Insuliny wieczorem nie wzięłam. Jadłam już tylko potem odrobinę ryżu.
Dziś wzięłam rano insulinę. Minęły 4 godziny i znowu mdłości, bóle brzucha. Czekam teraz czy wystąpi biegunka.
Czy jest możliwe aby takie objawy wystąpily po insulinie?
Poradźcie coś.

Hania

reklama
Cukier po insulinie nie spada poniżej normy, więc nie wchodzi w grę hipoglikemia.
Wczoraj zaczęłam brać insulinę. Mam brać rano i wieczorem. Wzięłam tylko rano. Jakieś 4 godziny po wzięciu insuliny zaczęło mnie mdlić, zaczęłam się czuć źle. Potem jeszcze z dwie godziny i zaczęła się biegunka. Najpierw niby niewinna, a potem tragedia. Straszne bóle brzucha (układ pokarmowy). Leżałam wieczorem jak zdechły pies. Insuliny wieczorem nie wzięłam. Jadłam już tylko potem odrobinę ryżu.
Dziś wzięłam rano insulinę. Minęły 4 godziny i znowu mdłości, bóle brzucha. Czekam teraz czy wystąpi biegunka.
Poradźcie coś.

Hania
Dziwna sprawa. A jesz normalnie po insulinie czy jak zaczęło Cie mdlić to już nic nie zjadłaś? A jakie miałaś po niej cukry? Może za niskie? Kurcze ja zadzwoniłabym do lekarz mimo wszystko bo przez biegunkę możesz się odwodnić albo dostać skurczy. Pisz jak się czujesz.

Nie wiem Rybko już jak to jest. Sama zaczełam się w tym wszystkim gubić.
Mam nadzieję w każdym razie, że to nie cukrzyca.
Czy był na forum jakiś przypadek, że dziecko słodkiej mamy urodziło się chore przez cukrzycę? Jest tu już tyle stron, że nie chce mi się wszystkiego czytać od początku.

Pozdrawiam i dobrych cukrów życzę:tak::tak::tak:

Poradźcie coś.

Hania

dziwne ale może masz źle dobraną insulinę a masz długo czy krótko działającą??? bo ta krótko działająca na pewno takich objawów nie daje bo działa do 2 godzin
ale moim zdaniem koniecznie powinnaś się skontaktować z diabetologiem AgMich ma racje biegunka w ciązy to nic dobrego tym bardziej że y już na finiszu

Mariola jak przyłączałam się do tego wątku to było jakieś 150 stron i wszystkie przeczytałam. Wszystkie słodkie mamy urodziły zdrowe dzieci. Jak cukrzyca jest pod nadzorem to nie ma większych powodów do tego by dziecko urodziło sie chore. :tak::tak::tak:

Ciekawe jak Monia, mam nadzieję, że wszystko ok.

Cześć dziewczyny
Jestem z powrotem ale nadal w dwupaku.
Napisałam chyba na jedna stronę i skasowałam:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Nadrobię Was i napisze później, ale polecam patologie w Opolu jeżeli chodzi o połóżne. Lekarze...
Jedzenie dobre dla cukrzyków, nie musiałąm nic do kupywać, normy nad czczo do 120, po 2h 120- cukier mierzony z palca do próbowki i oddawany do laboratorium, mierzenie 4 razy dziennie przez położne. Sale dwu osobowe.Cukier u mnie wymarzony.

kobitki za waszymi radami zjadlam slodkie i sie polozylam i czekalam....i sie maly rozbrykal.....:-)
nie przypuszczalabym ze od slodkiego moze sie maly rozbrykac....:szok: bardzo mocno wszystkim dziekuje:-)

A jesz normalnie po insulinie czy jak zaczęło Cie mdlić to już nic nie zjadłaś?

Jem.

A jakie miałaś po niej cukry? Może za niskie?

Nie, tak jak pisalam nie ma objawów hipoglikemii.
Brałam przez te dwa dni tylko 3 jednostki (lekarz zalecal 6 rano, 5 przed kolacją).
Nie bardzo mogę zrozumieć działanie moich cukrów - tzn. wahania, które trudno skojarzyć czasem z tym co zjem (zapisuję co zjadam). Wczoraj po jednej grzance na śniadanie z malutkim kawałeczkiem sera żółtego i kawałkiem ogórka miałam 158 po godzinie, 90 po dwóch. Wieczorem po czymś takim mam jakieś 105 bez insuliny.
Dziś ze względu na wczorajszą biegunkę na śniadanie tylko 4 łyżki ryżu. Zapomniałam zmierzyć po 60 min., zmierzyłam po 75 - było 88.
Nie dostałam dziś biegunki. Brzuch pobolewa ale jakoś żyję na razie.
Acha te 4 godziny po insulinie przyszło mi takie skołowacenie i złe samopoczucie wczoraj i dziś. Dziś na szczęście w domu, wczoraj bylam w urzędzie miejskim i poszlam nawet do WC, żeby umyć łąpki i zmierzyć cukier ba wszelki wypadek.
Mam insulinę krótkodziałającą, więc dziwne te sensacje.
Wizytę u diabetologa mam we wtorek.
Pozdrawiam Hania

Ostatnia edycja:
HEJ KOBIETKI, JA WCZORAJ MIAŁAM ROBIONĄ KRZYWĄ CUKROWĄ PO 50G GLUKOZY I WYSZŁO PO GODZINIE 145!!!:szok:A DZIŚ MUSIAŁAM SIĘ WSTAWIĆ NA BADANIA DO SZPITALA, GDZIE ROBIONO MI POMIAR NA CZCZO I PO DWÓCH GODZINACH(75G GLUKOZY), DO TEGO HEMOGLOBINA GLIKEMOWA CZY JAKOŚ TAK.PRZEZ TELEFON DOWIEDZIAŁAM SIĘ,ŻE TE Z RANA NA CZCZO WYSZŁY W NORMIE, HEMOGLOBINA TEŻ, A POMIAR PO DWÓCH GODZINACH 136.a NORMA JEST CHYBA DO 140?ALE TO I TAK CHYBA PODWYŻSZONY POZIOM BO BLISKO GRANICY?CO WY NA TO???

reklama
Monia wielkie ufffffff! Na mojego małego tez ten sposób działa. Szkoda, że nie możemy go stosować zbyt często. Już dużo nie zostało do końca i pewnie ma mało miejsca. mój maluch podobnie jak Twój ma określone godziny na brykanie (Twój zdaje się wieczorem?) więc jak ma spokojniejsze dni to włosy z głowy wyrywam.

Północny Wiatr dobrze, ze biegunka ustała. Ja mam insulinę długo działająca i biorę na noc. Ale nie pamiętam żeby któraś z dziewczyn miała podobne objawy do Twoich. A masz możliwość żeby zadzwonić do diabetologa? Warto byłoby to skonsultować bo nie wiadomo co to jest i jaki ma wpływ na maluszka. Życzę zdrówka i napisz jutro jak się czujesz. trzymam kciuki.

demsik ciesz się kobieto!!! Gratuluję dobrych wyników!!! A wysoki wynik po 50g często sie zdarza. Ważniejszy jest ten po 75. A ta hemoglobina to srednia z kilku ostatnich miesięcy. Norma dla ciężarnej jest bodajże do 6. Pozdrawiam.

Niedawno odprawiłam moich chłopaków i są już w drodze pod Warszawę. Mam wieczór tylko dla siebie.:-D:-D:-D To prawie 300 km i denerwuję się żeby dojechali bez problemów więc dopóki nie zadzwonią, że wszystko ok to bedzie schiza ale później luzik do niedzieli.:tak:

Gabrielka WITAJ W DOMKU!

Ostatnia edycja:
Do góry