reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Natka
niestety z hormonami tarczycy nie pomoge bo nie wiem :( ale nie martw sie, wszystko sie ulozy i bedzie dobrze :) Ja tez na poczatku sie zalamywalam czesto. Ale trzeba sie przyzwyczaic.Ja mam ta cukrzyce ciazowa od 25 tc a jestem juz w 33. i mimo ze najwiekszy wyskok mialam chyba 145 na poczatku ale zjadam ulubione platki kukurydziane na ugotowanym pleku,cala misecze i jeszcze ze dwa razy mi sie zdarzylo po 140 i wiadomo ze sie przejmowalam ale teraz jak mniej o tym mysle i pinuje posilkow,mniej sie stresuje to jest troche lepiej.
Ty masz dopiero poczatki, przyzwyczaisz sie i dasz rade!:tak:

Cornellka
Mi diabetolog tez mowila ze 6 tyg po porodzie bede musiala wykonac ta krzywa cukrowa, ale nie wczesniej,

reklama
Natka tarczyca i te leki, które bierzesz mają chyba wpływ na te poranne cukry, ale to słyszałam od dziewczyny, która ze mną chodziła do poradni więc nie wiem dokładnie jak to jest. Ja dzisiaj po takim samym zestawie jak wczoraj na obiad, tylko surówka z kiszonych ogórków i 112 (wczoraj 99 czy 91) - też w normie, ale weź to człowieku ogarnij :) także widzisz raz zjesz coś i jest ok, a następnym wynik zupełnie inny ;)

Sylwia właśnie mnie też dziwi, że płatki kukurydziane mogę jeść, tak samo lody i ciasto drożdżowe cukru mi nie podnoszą. A taka niepozorna bułka i taki wynik!

Dzudzenka tak próbowałam znaleźć jakieś informacje w necie i piszą, że problemy z tarczycą mogą spowalniać spalanie cukru więc może faktycznie to to? Hmm jak będę u diabetolog to zapytam.

Jeszcze z 10 tygodni i mogę powoli rodzić, jakoś wytrzymam, muszę :)

Aaaa Laaaaaski! Ja mam jeszcze 24tygodnie :D

A tak by the way witam sie z IP. Poszlam do internisty, bo zrobil mi sie okropny obrzek na nodze. Mam go ok.3 tyg.ale od wczoraj wyglada to bardzo zle. Lekarka dala mi natychmiast skierowanie do szpitala aby to zobaczyl chirurg...no i tak siedze i czekam. Przy rejestracji w szpitalu sie nasluchalam,ze do chirurga sie wybralam zamiast do ginekologa i w ogole strasznie foszasta ta pani z rejestracji. Zaczela sie czepiac,ze w uwagach na skierowaniu mam wpisana cukrzyce ciazowa :p i ze na co i po co...ech...chce do domu.

Natka no z tą tarczyca to tak logiczne wychodzi chyba bo jak jest za mało hormonu to metabolizm jest zmniejszony i cukry wtedy tak szybko nie spadają. Jak pytałam o to diabetolog to powiedziała że prawdopodobneie jest to z tym właśnie związane.

Margo kurde, te nasze polskie sytuacje na IP to szkoda gadać... u nas też te babki to zawsze taki ton jakby za karę tam siedziały... mam nadzieję, że szybko Cię przyjmą i nie będziesz musiała spędzić tam dużo czasu!

Jimena może więc to to, że cukier wolniej się spala przez niedobór hormonów! Od jutra mam większą dawkę leków więc mam nadzieję, że i cukry się poprawią :-)

Ja dzisiaj na czczo miałam 74, na próbę zjadłam dziś po obiedzie miseczkę ulubionego musli i po 1h miałam 123, to chyba nie aż tak źle.

Natka też jestem ciekawa jak to jest z tą tarczyca i jakie wyniki teraz będę miała, sama biorę jak narazie euthyrox 50. Ale termin u diabetolog mam dopiero na 19 maja a u mojego gin 22. Muszę wtedy dokładnie popytać

A mnie to koczowanie na IP wyszlo na dobre. Olsnilo mnie,ze moj czarny pasek ketonowy to od szparagow i szpinaku!!! Jak nic sie zapomnialam i ostatnio tego duuuuzo jadlam.

reklama
Ech..juz w domu z niewydolnoscia zylna. Obserwowac, bo moze dojsc do zakrzepicy. Fajnie...a ja dopiero mam bardziej poczatki ciazy jak kpmcowke. W dodatku po powrocie zjadlam kolacje, ktora zazwyczaj moge jesc i wywalilo mi 146...ale jestem prawie pewna, ze to na tle nerwowym..az tak czuje, ze cos ze mna nie halo :p

Do góry