reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

mi kazali jeść późnym wieczorem przed snem pół bulki kajzerki z serkiem topionym, żeby nie było właśnie rano ciał ketonowych w moczu...bo jak się pojawiaja to oznacza że w nocy organizm głoduje.

NANCY do mierzenia ciał ketonowych są specjalne paski keto diastix

reklama
Acha, no to pieknie! Nie dosc, ze jem normalnie tylko ograniczylam ilosc zjadanych weglowodanow i zamiast schabowego na caly talerz jem pol talerza a reszta to warzywa, bo ich cala ciaze nie jadlam. Ehhhh.... a na noc zjadlam kanapke z serem bialym i ogorkiem kiszonym, bo zglodnialam przed snem.

nie zadręczaj się tak śladowe ilości to jeszcze nie tragedia ja na początku przygody z cukrzycą też miałam kilka razy takie wyniki :) a teraz jest już dobrze nic nie wychodzi z moczu mimo ze od jakiegoś czasu zrezygnowałam z jedzenia tej bulki (bo chciałam sprawdzić czy znowu wyskoczy coś czy nic)

najlepiej by było zeby nie pojawiały sie wogole ale jak już masz wysokie od 40 mg/dl w zwyż to nie dobrze...ale tak jak ty miałaś 15 to to są niewielkie ilości ale tak jak mówie lepiej żeby ich nie było :)

duże ilości ketonów w moczu mogą oznaczać kwasicę ketonową - a z tym się podobno ląduje w szpitalu nawet, bo groźne. niestety nie powiem Ci ile to "duże ilości", bo mi się akurat udało, że poza jednym wynikiem bardzo wysokim dzięki bułkom jedzonym o 3 w nocy <wg zaleceń lekarza> uniknęłam ketonów. ale dopytaj lekarza ile max możesz mieć tych ketonów. w każdym razie - jak są ketony to znaczy, że a) za mało jesz albo b) za mało pijesz. lekarz mi powiedział, żeby dużo pić, bo one się z organizmu wypłukują. no i jeść tak, żebym nie była głodna, bo jak jesteś głodna, to się tworzą.

Oto moje wyniki hemoglobiny glikowanej: 5,7 (norma 4,8 - 5,9). Czekam na opinie bo sie nie znam.

Co prawda w necie pisza ze wynik u kobiety w ciazy, i jeszcze przy anemii - jest niemiarodajny... Ale jak lekarz zlecil, to widocznie potrzebny.

Tigi, Wronka, dzieki za odpowiedzi.

Wlasnie mierzylam cukier po zjedzeniu paczka i faworkow. Niestety wynik juz nie jest taki wspanialy jak wczoraj, gdyz wyszlo mi 126. Ide w poniedzialek do Poradni. Pewnie tez mnie skieruja na jakies badania a jak na razie zrezygnuje calkiem ze slodyczy, bo tylko po nich mam wyzszy cukier.

to i tak duży wynik ci nie wyszedł bo mi po wstrzyknięciu 6jednostek insuliny i zjedzeniu jednego pączka wyszło 135,nie chce wiedzieć ile by było bez insuliny

reklama
Wronka001 tak jak pisalam mnie diabetolog ostatnio mowil, ze gdybym powtorzyla badanie to wynik bylby negatywny. Myslisz, ze moze to byc prawda?

Do góry