reklama
ja teżna ten temat słyszałam - ale ja akurat uważam ze nie powinno sie podawać dzieciom glutenu - lepiejnchychać na zimne. Ja sama miałam w dzieciństwei podejrzenie o celiakię a wiecie że za wczesna podanie glutenu włąsnie grozi tą choroba. Lepiej dac później niz wczesnije. Przeciez dostaje dizdiza wszytsko co potrzeba w innym pozywoienieu i wcale jej gluten nie jest potrzebny do szczęścia:-)
heksa
MAJOWA MAMA 06` Mamy lipcowe'08
No moze i są ale skoro małej nic nie jest po tym to czemu jej troszke nie dac??
Mamy nasze podawały nam krowie mleko juz od 3m-ca ateraz piszą jakies bzdury ze po1roku a nawet2latkach szok.
Daje co mam wiadomo nie dam jej zupy mlecznej ale jak zje 50g danonka to jej nie zaszkodzi.Wazne nie za duzo.A to wapno wit D która teraz w zimie sie dardzo przyda.
Owoce jagodowe czy lesne mamy za sobą nie bardzo jezyny to nie daje.
Jutro np szpinak z jajkiem.
Mamy nasze podawały nam krowie mleko juz od 3m-ca ateraz piszą jakies bzdury ze po1roku a nawet2latkach szok.
Daje co mam wiadomo nie dam jej zupy mlecznej ale jak zje 50g danonka to jej nie zaszkodzi.Wazne nie za duzo.A to wapno wit D która teraz w zimie sie dardzo przyda.
Owoce jagodowe czy lesne mamy za sobą nie bardzo jezyny to nie daje.
Jutro np szpinak z jajkiem.
ewe też o tym czytalam,bo pisali,że gdzieś badania robili,ale jeszcze tak nprawdę żadnego sprawozdania nie było na ten temat napisali tylko,że dzieki temu,że glute wprowadza się dosyc późno chyba koło 10 miesiaca to nie ma już typowej celiakii czy jak to się tam zwie,bo była duza grupa ludzi dorosłych,która chorowała na cośtam i stwierdzili,ze to własnie gluten i dlatego zalecali wprowadzacpóźniej,ale ten lekarz który o tym móił powiedział,że nie jest problemem wprowadzanie czegoś zbyt późno tylko zbyt wcześnie i on nie zaleca wcale póki co przyspieszac...
ja pocczekam z dokarmianiem aż skończy 5 miesięcy...
heksa to,ze kiedyś coś robiono przecież nie znaczy,że było dobre,przecież kiedyś wszystko było inne,nie było też tyle alergii co teraz...poza tym nie chodzi o to,że dziecko się uczuli na coś,choc of course może czy biegunki dostanie,chodzi o skutki,które ujawnią się w dużo późniejszym życiu...dzieciaczek nie potrafi dobrze trawic przed 6 miesiącem,więc chyba jednak lepiej oprzec eksperymenty o czyjąś rzetelną wiedzę na temat żywienia niemowląt,a nie tylko na swoim przeczuciu...
ja pocczekam z dokarmianiem aż skończy 5 miesięcy...
heksa to,ze kiedyś coś robiono przecież nie znaczy,że było dobre,przecież kiedyś wszystko było inne,nie było też tyle alergii co teraz...poza tym nie chodzi o to,że dziecko się uczuli na coś,choc of course może czy biegunki dostanie,chodzi o skutki,które ujawnią się w dużo późniejszym życiu...dzieciaczek nie potrafi dobrze trawic przed 6 miesiącem,więc chyba jednak lepiej oprzec eksperymenty o czyjąś rzetelną wiedzę na temat żywienia niemowląt,a nie tylko na swoim przeczuciu...
abryz
MAJOWA MAMA'06
Rzeczywiście, nie zawsze wiadomo, jakie skutki mogą się okazać w przyszłości. A dzieciaczki mają taki niedojrzały układ pokarmowy, że można mu łatwo zaszkodzić.
W mojej rodzinnej miejscowości było takie dzieciątko, które tak pięknie szamało chlebek ze smalcem. Było...
W mojej rodzinnej miejscowości było takie dzieciątko, które tak pięknie szamało chlebek ze smalcem. Było...
heksa
ja zgadzam sie co o wiedzy. ale kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju.
i jezeli zapewnisz dziecku wystarczającą ilosc składników mineralnych nie bedzie problemów i nie trzeba bedzie faszerowac chemią(witaminki itd) nie zageszczam i nie daje słoików poniewaz sa zageszczane a nic bardziej nie tuczy.
mleko samo zdrowie a zalecają wprowadzac po1 roku albo 2 latach?? zastanówmy sie realnie??(tłumaczą ze wywołuje alergie)
Dla mnie to absurd.Jesli dziecko ja ma dostac to dostanie a czy w 6 czy w 10m-cu to nie wiele. I dziwne ze od wieków dzieci od małego 2-3 miesiąca karmione mlekiem krowim rosły silne i zdrowe a te pokolenia chowane na chemi i mlekach modyfikowanych mają wiecznie problemy z alergiami, chorobami itd.. mój dziadek ma 80lat i wszystkie zemby własne (pełna szczęka).wiec cos w tym jest.
ja nikomu nicnie narzucam kazdy robi jak uwaza.
A ja sie ciesze bo mała robi kupki regularnie, kolek nie ma i nie wiem co to rozwolnienie u takiego dziecka.
Wynikirobimy co miesiąc i z miesiąca na miesiąc są lepsze a to chyba oznacza ze nie jest zle.
i jezeli zapewnisz dziecku wystarczającą ilosc składników mineralnych nie bedzie problemów i nie trzeba bedzie faszerowac chemią(witaminki itd) nie zageszczam i nie daje słoików poniewaz sa zageszczane a nic bardziej nie tuczy.
mleko samo zdrowie a zalecają wprowadzac po1 roku albo 2 latach?? zastanówmy sie realnie??(tłumaczą ze wywołuje alergie)
Dla mnie to absurd.Jesli dziecko ja ma dostac to dostanie a czy w 6 czy w 10m-cu to nie wiele. I dziwne ze od wieków dzieci od małego 2-3 miesiąca karmione mlekiem krowim rosły silne i zdrowe a te pokolenia chowane na chemi i mlekach modyfikowanych mają wiecznie problemy z alergiami, chorobami itd.. mój dziadek ma 80lat i wszystkie zemby własne (pełna szczęka).wiec cos w tym jest.
ja nikomu nicnie narzucam kazdy robi jak uwaza.
A ja sie ciesze bo mała robi kupki regularnie, kolek nie ma i nie wiem co to rozwolnienie u takiego dziecka.
Wynikirobimy co miesiąc i z miesiąca na miesiąc są lepsze a to chyba oznacza ze nie jest zle.
heksa
dokładnie dlatego ja nie neguje tych któzy postepują tak jak jest napisane ksiązce czy gazecie.:-)
reklama
heksa - moja mamam i babcia były chowane na mleku krowim ( brak pokarmu u matki)- ale nie na takim zwykłym, tylko tym dla cielaczków - a ono ma inny skład niż zwykły. Co do pozostałych produktów -juz popisały dizewczyny.
Ja tez bym się bała wprowadzac tyle nowości - ale to jest moje zdanie. Tym bardziej, ze ja mam alergika i muszę b. ostrożnie wszystko wprowadzać.
Ja tez bym się bała wprowadzac tyle nowości - ale to jest moje zdanie. Tym bardziej, ze ja mam alergika i muszę b. ostrożnie wszystko wprowadzać.