reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos innego niz mleczko...

reklama
MOJA TO ODKURZACZ CHYBA PO TATUSIU LUBI JESC:-D

Bierdonka on je tak:
6.00 melko 180ml
9.00 kanapki(z szynka,serem,twarozkiem,ogorkiem)albo jajecznice,omleta,(w srodku z np.serem,szynka,kukurydza),czasami kaszke
12.00 obiad sloicze + puree owoce(babany,mango,mandarynki,jablka,jagody,ananas,sliwki,maliny)
miedzy czasie to chrupka,ciacho,winogron,mozna dostat tutaj bardzo duzo smakolykow organicznyc
17.00 obiad sloiczek + jogurt
19.00-20.00 mleko 180ml

w ciagu dnia pije ok 250ml soku z woda

i oczywiscie cokolwiek ja nie jem ona musi sprobowac, nie chce ja dokarmiac,ale jak tak nademna stoi i tupie nozkami,slicznie sie smieje to jak niedac:-D
 
A no właśnie , bo coś mi się mało zdawało, ale jak jest cyc- to wszystko jasne!!!!:-):-):-)

Jakie różności wasze dzieciaczki jedzą.

U nas niestety znowu krok do tyłu i na razie lecimy na słoiczkach dla alergików, bo strasznie się Poli skóra pogorszyła i kupy ze śluzem robi:sick:

Tak więc poza suchym chlebem nic dorosłego nie dostaje:-( Same słoiki, aż jej się skóra znowu poprawi. Wiecie- mam już tego dość- nawet nie marzę, żeby ona jadła to co my, ale żebym mogła jej ugotować jakieś danie specjalnie dla niej z produktów dostępnych w sklepie. A tu dupa blada- od razu coś jej wylezie!!!!:no: Najgorsze, że teraz to już zupełnie nie wiem od czego!!!!:confused:
 
Kasiunka, wczoraj mi się gdzieś w oczy rzuciło, że można alergikom robić budyń na bebilonie oraz naleśniki na mineralnej gazowanej i sinlacu zamiast jajka :-)
Naleśniki bezglutenowe

* szklanka mąki bezglutenowej
* 2 łyżki kleiku kukurydzianego
* łyżkę mąki kukurydzianej
* 2,5 szklanki wody
* 3 łyżki oleju

Zalej kleik niewielką ilością wody (ok. pół szklanki), dodaj mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem, stopniowo dodaj resztę wody. Ciasto odstaw na 1 - 2 godziny, a następnie smaż na nie przywierającej patelni. Nadzienie to już kwestia wyobraźni, ale świetnie nadają się do tego jeszcze ciepłe, dopiero co usmażone jabłka.

Deser bananowy

Szybki i bardzo prosty przepis na smakowitą przekąskę, do której potrzebujesz tylko:

* 1 małego banana
* 2 łyżki kwaśnego soku owocowego
* 2 - 3 łyżki kleiku kukurydzianego

Umycie i obranie banana powierz komuś, kto akurat najbardziej chce Ci pomóc, a z braku zajęcia najprawdopodobniej tylko przeszkadza. Jednak przetarcie banana przez sitko może okazać się jeszcze za trudne dla malucha, więc lepiej samemu rozdrobnić owoc mikserem. Bananową papkę trzeba teraz połączyć z sokiem i dokładnie wymieszać z kleikiem. Po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę można nim poczęstować małego łakomczuszka.

Budyń bez mleka

* butelka soczku owocowego dla niemowląt
* 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego, czy dziecko woli budyń mniej czy bardziej gęsty)
* 1 - 2 łyżki kleiku kukurydzianego
* 1 łyżka wody

Soczek wlać do garnka i zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut. Wymieszać dokładnie z kleikiem. Podawać na zimno.

Krem owocowy

* 200 ml przegotowanej wody oligoceńskiej lub mineralnej niegazowanej
* 200 ml kleiku kukurydzianego
* 1 łyżka masła (dla dzieci uczulonych na mleko - margaryny bezmlecznej)
* 130 - 160 g przecieru owocowego dla dzieci
* 0,5 szklanki cukru pudru

Do naczynia wlać wodę, dodać tyle kleiku, by otrzymać bardzo gęstą masę. Ucierając (mikserem lub drewnianą łyżką) masło z cukrem, dodawać na zmianę kleik i przecier owocowy. Gotowy krem przechowywać w lodówce.

Puree owocowe

1 duże jabłko
2.5 łyżki stołowej NESTLE SINLAC
do smaku- sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek
przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilosci wody.
Kiedy jabłka udusza sie na papkę wsypać nestle sinlac i zamieszać
Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek

od 7 miesiąca zycia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10 miesiąca bananem

Kluseczki ziemniaczane

Składniki:
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka Nestlé Sinlac
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ryżowej do obtoczenia kuleczek
Sposób przygotowania:
  • Ziemniak starannie rozgnieść (można go utrzeć na tarce o małych otworach).
  • Do małego kubka wlej wodę, dodaj Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj.
  • Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą.
  • Z gotowej masy rób małe kulki ( około 1,5 cm.) Każdą kulke obtocz w mące ryżowej.
  • Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Kluseczki można podawać młodszym dzieciom 8.-10. miesięcznym, ale wtedy lepiej smażyć je bez tłuszczu. Nie podawać dzieciom uczulonym na ziemniaki.


Chrupiące naleśniczki

Składniki:
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ryżowej
  • 5 płaskich łyżeczek Nestlé Sinlac
  • łyżeczka oleju
  • 60 ml wody
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Połącz Nestlé Sinlac z wodą.
  • Dodaj olej, mąkę ryżową, sól. Starannie wymieszaj.
  • Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika. Patelnia powinna być bardzo gorąca.
  • Kolejne naleśniki smaż po obu stronach, nie dodając tłuszczu.
Placuszki ozdób tartym jabłkiem lub owocami ze słoiczka.

 
reklama
Do góry