reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

reklama
Zanetaa nie do konca roku w ktorym sie urodzilo bo co kiedy rodzi sie na koniec grudnia???:-Ddo ukonczenia przez dziecko roku:tak:na 100%

Dziewczyny - bo tak widzę, że każda coś tam gdzieś tam słyszała. Info od mojej psiapsiółki kadrowej - pytałam o to ją wcześniej - więc nie ma nic takiego jak "zwolnienie dla męża po porodzie żony" - to nie jest należne jak psu zupa, decyduje lekarz, poród jest jedną z sytuacji kiedy można skorzystać z zasiłku opiekuńczego. Poza tym jest on płatny 80%, jest tego 14 dni. Oczywiście zwrot mąż i żona to nie przypadek - to świadczenie na członka rodziny, a wedle naszych ustawodawców rodzinę tworzy akt małżeństwa, więc wolne związki mogą zapomnieć.

Poza tym podała mi jeszcze pięćset innych sytuacji kiedy można takie coś wykorzystać. Ja to wykorzystałam dwa lata temu jak umierał mój Tata - to była własnie ta opieka nad członkiem rodziny - w sumie jest chyba roczny limit 60 dni.

Czasem można usłyszeć od kogoś, że on miał płatne 100% - oczywiście, jeśli pracuje w firmie w której obowiązuje Układ Zbiorowy Pracy, który akurat to gwarantuje pracownikom - pracodawca zawsze może dorzucić coś z własnej kieszeni, ZUS gwarantuje 80%. U mnie jeszcze niedawno mieliśmy zwolnienia płatne 100%, odkąd jest standard 80% nie mam problemu z wydaniem wszystkich urlopów a dziewczyny przestały chorować;))

tez tak mi sie wydawało ze jest płatne 80% przynajmniej w firmie meza wiec dlatego nie warto mu prosic lekarza nawet o wypisanie tego swiastka bo to sie nam nie kalkuluje i pewnie wybierze ten tacierzynski albo urlop...zobaczymy jak samopoczucie, tak samo na narodziny dziecka przysługuje 2 dni okolicznosciowego wiec tez nie bedzie brał od razu tylko jak bedziemy wychodzic do domu z malenstwem bo po co ma brac okolicznosciowy jak bede w szpitalu, szkoda dni

Olisiaa no wiadomo ze jak matka czuje sie dobrze a w domu nie ma starszaka to maz moze chodzic do pracy w czasie kiedy mama lezy jeszcze w szpitalu. Gorzej kiedy potrzebna pomoc w szpitalu, przy glupim myciu, chodzeniu czy opiece nad dzieckiem, ale wszystko wyjdzie w praniu:tak:U nas w gre wejdzie oprocz zawozenia do przedszkola rano jeszcze odebranie o 15 a maz wraca z pracy o 19 wiec musi byc w domu:tak:pewnie bedzie tak ze rano w szpitalu, pozniej z mlodym w domu:tak:
U nas w gre odwiedziny po pracy by nawet nie wchodzily bo maz by dojechal o 19.30 do szpitala a odwiedziny do 20.

To ja tak szybko poszpitalnie. Mały waży 3,5kg już, wszystko w porządku, chociaż łożysko na III stopniu już, ale daje radę jeszcze. Cukrzycy nie mam, za to jest problem z nerkami, cały czas wychodzi mi cukier w moczu. Za to w krwi, cały czas wychodził za niski cukier, dostałam więc glukometr i mam mierzyć i dużo jeść ;)

reklama
Do góry