reklama
mejdia
czerwcóweczka 2008 ;)
NO dzieciaki są niesamowite pędzą z nowymi umiejętnościami że HEJ:-)
Aniknulka zazdroszczę, że Jaś tańcuje bo Wojtek na razie rytmu nic a nic nie czuje,
a Joasiek77 , że Ola buzi daje - oj to dla mamy super radość.
Głuszku - brawo dla Michasia, że już robi pa,pa mój Mały właśnie zaprzestał pa,pa; kosi kosi,i innych pokazywanych "sztuczek", a już się cieszyłam, że mogę się pochwalić przed dziadkami, a tu czasem tylko piątkę przybije, co do reszty - jakby zapomniał.
Mam nadzieję, że niedługo się odblokuje i zacznie znów swoje popisy. Może za dużo chciałam i się zbuntował:-(.
Z nowych umiejętności to zaczyna wskazywać ręką różne, dalej leżące rzeczy,
powoli siada na podłodze ze stania przy meblu i ryczy jak lew ( hi hi).
Bardzo bym chciała go nauczyć schodzić z łóżka, bo jak na razie to nie czuje niebezpieczeństwa i pędzi do przodu. Liliana80 czy Nadia sama odkryła tą umiejętność, czy jakoś ją uczyłaś?
UrszulaL Twoja córa też pędzi z rozwojem - super!:-)
Aniknulka zazdroszczę, że Jaś tańcuje bo Wojtek na razie rytmu nic a nic nie czuje,
a Joasiek77 , że Ola buzi daje - oj to dla mamy super radość.
Głuszku - brawo dla Michasia, że już robi pa,pa mój Mały właśnie zaprzestał pa,pa; kosi kosi,i innych pokazywanych "sztuczek", a już się cieszyłam, że mogę się pochwalić przed dziadkami, a tu czasem tylko piątkę przybije, co do reszty - jakby zapomniał.
Mam nadzieję, że niedługo się odblokuje i zacznie znów swoje popisy. Może za dużo chciałam i się zbuntował:-(.
Z nowych umiejętności to zaczyna wskazywać ręką różne, dalej leżące rzeczy,
powoli siada na podłodze ze stania przy meblu i ryczy jak lew ( hi hi).
Bardzo bym chciała go nauczyć schodzić z łóżka, bo jak na razie to nie czuje niebezpieczeństwa i pędzi do przodu. Liliana80 czy Nadia sama odkryła tą umiejętność, czy jakoś ją uczyłaś?
UrszulaL Twoja córa też pędzi z rozwojem - super!:-)
mejdia
czerwcóweczka 2008 ;)
A dziewczyny miałam Wam jeszcze napisać co ostatnio wyczytałam w książce "Rozmowy z rodzicami" J. Dobsona. Według badań ludzkie umiejętności znajdują się w krytycznym momencie między 8 a 18 miesiącem życia. Doświadczenia dziecka w tym czasie mają wpływ na przyszłe zdolności intelektualne w większym stopniu niż kiedykolwiek wcześniej czy później.
Najważniejszym czynnikiem i osobą wpływającym na rozwój dziecka jest jego matka.
Wyniki badań:
- rozmowy i mówienie do dziecka, ma wpływ na jego rozwój lingwistyczny, intelektualny i społeczny;
- swobodny dostęp do wielu części mieszkania powoduje lepszy i szybszy rozwój;
- rodzina i stosunki między jej członkami mają ogromny wpływ na nasze dzieci.
Najlepszymi rodzicami są, osoby które :
-umiejętnie organizują czas dzieci i zapewniają dobre środowisko dla ich rozwoju,
- pozwalają swoim dzieciom na własne zdanie i pozwalają być partnerami w dyskusji
- ściśle przestrzegają dyscypliny, są konsekwentni, ale okazują dużo ciepła i miłości swoim dzieciom.
To taka moja parafraza tego co było w tej książce napisane. ;-)
Wybaczcie mogłam to wkleić na wątek o wychowaniu.
Najważniejszym czynnikiem i osobą wpływającym na rozwój dziecka jest jego matka.
Wyniki badań:
- rozmowy i mówienie do dziecka, ma wpływ na jego rozwój lingwistyczny, intelektualny i społeczny;
- swobodny dostęp do wielu części mieszkania powoduje lepszy i szybszy rozwój;
- rodzina i stosunki między jej członkami mają ogromny wpływ na nasze dzieci.
Najlepszymi rodzicami są, osoby które :
-umiejętnie organizują czas dzieci i zapewniają dobre środowisko dla ich rozwoju,
- pozwalają swoim dzieciom na własne zdanie i pozwalają być partnerami w dyskusji
- ściśle przestrzegają dyscypliny, są konsekwentni, ale okazują dużo ciepła i miłości swoim dzieciom.
To taka moja parafraza tego co było w tej książce napisane. ;-)
Wybaczcie mogłam to wkleić na wątek o wychowaniu.
dziasełka sa bardziej twarde i trudniej sie im przebićGratlacje dla Lenki i Majeczki. Mój jeszcze nie umie
A co do ząbków, to nie słyszałam, żeby późniejsze ząbkowanie było trudniejsze dla dzieci. Ale to prawda,że im później ząbki się wyrżną, tym są lepiej zmineralizowane
a czy Joaś i Joanna25 jeszcze pisza???
Joas ma co robic przy swojej czwórce maluchow
joasiek1977
Mamusia Oleńki :)
Maajka - u nas dokładnie to samo dwie kreseczki widać już od tygodnia Oli sprawdzić łyżeczką czy stuka to nielada sztuka ;-) ale mi się zrymowałoA propos zabkow to u Majki w koncu wychodza dolne jedynki-obie:-)Jeszcze sie nie przebily,bo nie stukaja,ale juz niewiele im brakuje-lewa widac prawie cala,a prawej jedna kreseczke:-)
Jak tylko wyjda to sie pochwale:-)
azile29
Czerwcowa mama'08
To ja sie pochwale . Domiś juz ma pierwszy samodzielny kroczek za sobą. Dziś usilnie trenuje tę umiejętność, ale tylko jeden kroczek bez pomocy i pada. Niestety nazbierał już kilka siniaków, bo uwielbia spacery po domu bez mamy.
reklama
mata-kow
mama do kwadratu :)
Dominiś gratulacje ty mały kaskaderze
jej co to się dzieje, dzieciaczki już śmigać na nóżkach zaczynają
Dobrusia jak stoi przy czymś to się zdarzy, że puści się, spojrzy zdiwiona i pada na pupę, a ostatnio ma juz chyba dość lądowania ze stojaka na pupę odrazu i robi przysiad aż do ziemi ;-)
jej co to się dzieje, dzieciaczki już śmigać na nóżkach zaczynają
Dobrusia jak stoi przy czymś to się zdarzy, że puści się, spojrzy zdiwiona i pada na pupę, a ostatnio ma juz chyba dość lądowania ze stojaka na pupę odrazu i robi przysiad aż do ziemi ;-)