reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

reklama
NO dzieciaki są niesamowite pędzą z nowymi umiejętnościami że HEJ:-)

Aniknulka zazdroszczę, że Jaś tańcuje bo Wojtek na razie rytmu nic a nic nie czuje,
a Joasiek77 , że Ola buzi daje - oj to dla mamy super radość.
Głuszku - brawo dla Michasia, że już robi pa,pa mój Mały właśnie zaprzestał pa,pa; kosi kosi,i innych pokazywanych "sztuczek", a już się cieszyłam, że mogę się pochwalić przed dziadkami, a tu czasem tylko piątkę przybije, co do reszty - jakby zapomniał:baffled:.
Mam nadzieję, że niedługo się odblokuje i zacznie znów swoje popisy. Może za dużo chciałam i się zbuntował:-(.

Z nowych umiejętności to zaczyna wskazywać ręką różne, dalej leżące rzeczy,
powoli siada na podłodze ze stania przy meblu i ryczy jak lew ( hi hi).

Bardzo bym chciała go nauczyć schodzić z łóżka, bo jak na razie to nie czuje niebezpieczeństwa i pędzi do przodu. Liliana80 czy Nadia sama odkryła tą umiejętność, czy jakoś ją uczyłaś?
UrszulaL Twoja córa też pędzi z rozwojem - super!:-)

Mejdia trudno to nazwać tańcem i łapaniem rytmu ale dziadek go trzyma Jasiek za paluszek i tak razem dookoła, ale jak leci program jaka to melodia to siupie i podskakuje, a jak przy tym krzyczy :rofl2:

A dziewczyny miałam Wam jeszcze napisać co ostatnio wyczytałam w książce "Rozmowy z rodzicami" J. Dobsona. Według badań ludzkie umiejętności znajdują się w krytycznym momencie między 8 a 18 miesiącem życia. Doświadczenia dziecka w tym czasie mają wpływ na przyszłe zdolności intelektualne w większym stopniu niż kiedykolwiek wcześniej czy później.
Najważniejszym czynnikiem i osobą wpływającym na rozwój dziecka jest jego matka.
Wyniki badań:
- rozmowy i mówienie do dziecka, ma wpływ na jego rozwój lingwistyczny, intelektualny i społeczny;
- swobodny dostęp do wielu części mieszkania powoduje lepszy i szybszy rozwój;
- rodzina i stosunki między jej członkami mają ogromny wpływ na nasze dzieci.
Najlepszymi rodzicami są, osoby które :
-umiejętnie organizują czas dzieci i zapewniają dobre środowisko dla ich rozwoju,
- pozwalają swoim dzieciom na własne zdanie i pozwalają być partnerami w dyskusji
- ściśle przestrzegają dyscypliny, są konsekwentni, ale okazują dużo ciepła i miłości swoim dzieciom.

To taka moja parafraza tego co było w tej książce napisane. ;-)
Wybaczcie mogłam to wkleić na wątek o wychowaniu.:-p

Gratlacje dla Lenki i Majeczki. Mój jeszcze nie umie:no:

A co do ząbków, to nie słyszałam, żeby późniejsze ząbkowanie było trudniejsze dla dzieci. Ale to prawda,że im później ząbki się wyrżną, tym są lepiej zmineralizowane:tak:
dziasełka sa bardziej twarde i trudniej sie im przebić :zawstydzona/y:

a czy Joaś i Joanna25 jeszcze pisza???
Joas ma co robic przy swojej czwórce maluchow:tak::tak:

A propos zabkow to u Majki w koncu wychodza dolne jedynki-obie:-)Jeszcze sie nie przebily,bo nie stukaja,ale juz niewiele im brakuje-lewa widac prawie cala,a prawej jedna kreseczke:-)
Jak tylko wyjda to sie pochwale:-)

A propos zabkow to u Majki w koncu wychodza dolne jedynki-obie:-)Jeszcze sie nie przebily,bo nie stukaja,ale juz niewiele im brakuje-lewa widac prawie cala,a prawej jedna kreseczke:-)
Jak tylko wyjda to sie pochwale:-)
Maajka - u nas dokładnie to samo :tak: dwie kreseczki widać już od tygodnia :sorry2: Oli sprawdzić łyżeczką czy stuka to nielada sztuka ;-) ale mi się zrymowało :-D

To ja sie pochwale . Domiś juz ma pierwszy samodzielny kroczek za sobą. Dziś usilnie trenuje tę umiejętność, ale tylko jeden kroczek bez pomocy i pada. Niestety nazbierał już kilka siniaków, bo uwielbia spacery po domu bez mamy.

reklama
Dominiś gratulacje ty mały kaskaderze :rofl2:
jej co to się dzieje, dzieciaczki już śmigać na nóżkach zaczynają :szok:

Dobrusia jak stoi przy czymś to się zdarzy, że puści się, spojrzy zdiwiona i pada na pupę, a ostatnio ma juz chyba dość lądowania ze stojaka na pupę odrazu i robi przysiad aż do ziemi ;-)

Do góry