reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co potrafi Twój 3-latek?

Jak czytam to wszystko, to naprawde brak mi slow. Kazde dziecko jest inne, rozwija sie inaczej, a tu panie tylko sie chwala tym co ich dzieci potrafia.
Nikt nie jest idealny i dzieci tez nie powinny byc.
zgadzam sie!!
super z tymi puzzlami, mój mały niestety nie przepada za puzzlami to sprzeczne z jego natura, usiedzieć 5 min :) za to jest mistrzem we wszystkich ruchowych i sprawnościowych zabawach, poza tym jestem dumna ze jest zdrowy i szczęśliwy a reszta przyjdzie z czasem liczenie pisanie i czytanie nie nie umie i wcale mi to nie przeszkadza!!

reklama
Młodszy potrafi:
- mówić sz, cz, rz. Zostaje "r" do wyszlifowania.
- liczy do 10 po pl i ang (zasługa państwowego przedszkola - poszedł jako 2-latek)
- ubiera się, rozbiera, myje, ja - ogólnie samoobsługowy
- próbuje jeździć na rokach - ale koordynacja jeszcze kiepska
- ładnie trzyma w rączce kredki, pisaki
- zna listery,
- rozróżnia kilka gatunków... dinozaurów - wpływ starszego rodzeństwa ;)
Podsumowując jest lepiej rozwinięty niż Jego Brat w tym wieku.

Dziewczyny, gratuluję wam dzieci.
Moja Amelka od 3 dni jest 3-latką więc i ja dołączam do działu.
Potrafi:
- liczyć do 20
- rozpoznać około 10 liter (A,B,C,E,K,M,T,O,I), czytać z nich złożone wyrazy
- narysować kółko (kanciaste:-))
- jeździć na rowerku 4 koła
- powiedzieć z pamięci kilkanaście krótkich wierszyków z akademii pana kleksa (dzik jest dziki, małpy skaczą niedościgle i inne)
- sama załozyć majtki, skarpetki, spodnie (problemy tylko z bluzką :)
- jeść zupę nie rozlewając jej wszedzie
- rozpoznawać kolory i kształty
- rozmawiać na każdy temat (bardzo duzy zakres słownictwa)

Z rzeczy których nie potrafi a powinna to niestety rozstać się z butelką ze smoczkiem i wołać siku w nocy (na nocki pielucha).

Pozdrawiam, Ewa
FOTOGRAFIA DZIECIĘCA

Moja Majeczka skończyła niedawno 3 latka i jestem z niej bardzo dumna. Potrafi się sama już ubrać ( nie wiem czemu ma tylko czasami problem ze skarpetkami, ale myślę, że to minie), umie liczyć do 10, uwielbia układać puzzle ( nawet takie gdzie jest 100 sztuk!), no i sama już je, ładnie mówi. Ogólnie jestem strasznie podekscytowana wszystkim co robi, każdym nowym rysunkiem, każdym nowym pytaniem. Wy też tak macie, że czasami nie możecie przestać zachwycać sie swoimi dziećmi? :)

Moja Julka ma 3 latka i 4 miesiące i nie stawiam przed nią wielkich wymagań (wymagań ponad jej wiek)
Dużo z nią spędzam czasu. Jestem z tych "kreatywnych" matek, budujemy namioty, malujemy, gramy w piłkę, układamy klocki, puzzle, szyjemy ubranka dla lalek i lalki, czytamy książki itp. Dużo też podróżujemy. Moja rodzina kocha przyrodę. Jednak nie katuję jej klasyczną muzyką, nie mówię do niej w różnych językach, nie posyłam na balet, nie czytam encyklopedii, nie podstawiam puzzli z 1000 elementów :) Na wszystko przyjdzie czas. Pokazuję jej różne drogi, wskazuję różne dziedziny, chcę żeby wybrała sama. Ważne jest dla mnie żeby była szczęśliwym dzieckiem. Ponieważ ja jestem gaduła, moja Julka bardzo szybko zaczęła mówić. Pracowałam w domu, zatem terminologię też podsłuchiwała i czasem zadaje pytania odnośnie tego czym aktualnie się zajmuję. Bywało, że zabierałam ją na spotkania, stąd też jest dosyć odważna. Jest rezolutną małą dziewczynką. Wykonuje wszystkie czynności, które w jej wieku są wskazane np: ubieranie, toaleta, spożywanie posiłków, sprzątanie zabawek, maluje, wycina, klei, potrafi się przedstawić, powiedzieć adres zamieszkania etc. Zależy mi żeby nie była NADambitna, żeby nie cierpiała za każdym razem kiedy ktoś ją urazi, albo nie będzie umiała czegoś wykonać. Ma mieć dystans do siebie i do świata. Ma się cieszyć, uczyć, bawić i broić ... a na dobrego i prawego człowieka wyrośnie - jestem tego pewna :D

Witam. Tez jestem mamą 3 -latka.
Jak czytam niektóre posty mam 3-latków to wydaje mi się ze piszą o swoich 6 -latkach.
Wydrukowłam sobie posty niektórych mam i spytałam i psychologa i neurologa w CZD czy jest mozliwe aby to wszystko robiły 3-latki.
Odpowiedz była prosta nie jest mozliwe aby to wszystko co piszą niektóre mamy robiły - 3 latki a szczególnie układanie puzzli ze 100 czy nawet 50 elementów.

A jeśli robią to warto takie dziecko wysłac do szkoły bo w domu sie marnuje.
To co niektóre mamy piszą o swoich 3-latkach to jest nawet więcej niz załozenia programowe dla 5-latka .

Skoro jest tak wiele uzdolnionych 3-latków to dlaczego tak wiele mam buntuje sie przed szkoła dla 6-latków?
Przychylam sie do JA MAMA dziecko ma być szczesliwe i kochane .

Uspakajam mamy które wchodzą na ta stronę i czytaja normalnt 3-latekj tego co wiekszosc pisze nie robi . Moge wkleic opinie specjalistów z CZD.

Co potrafi trzylatek? | Rozwój i pielęgnacja | Dziecko- PoradnikMamy.pl

Agamir zgadzam się z Tobą w 100% :-)

Ja też się pochwalę swoją przecudowną córeczką ;-)
Ola lubi:
*układać puzzle (max 15 elementów i muszą być w dużym rozmiarze),
*grać w Kubuś Puchatek na grzybobraniu i spadające małpki (chociaż nie potrafi zrozumieć dlaczego wygrywa ten, komu spadnie mniej małpek)
*liczy do 10
*zna kolory ale myli czarny z brązowym
*uwielbia jak jej czytamy lub puszczamy bajki z 20-letniego rzutnika a potem opowiada bajki w wersji jaka jej pasuje :)

Rozwija się prawidłowo i ja po przeczytaniu co potrafią inne trzylatki jakoś nie przejmuję się, ze moje dziecko nie zna 2 języków nie liczy do 100 i nie zna alfabetu...

reklama
Odkąd Julka chodzi do piaskownicy i do przedszkola mam możliwość przypatrywania się dzieciakom :) i nie zauważyłam jakiś wybitnie uzdolnionych, większość trzylatków robi te same czynności. Oczywiście jeżli matka czy ojciec nie zadbają o rozwój dziecka to trudno to będzie nadrobić. Mieliśmy zebranie w przedszkolu, Pani powiedziała, że sporo dzieci nie umie trzymać nawet kredki a kartkę rwie w drobny mak bo nie wie co z nią się robi ... Dzieci w wieku w wieku przedszkolnym mają doskonałą pamięć i słuch i nie ma nic niezwykłego w tym, że liczą do dziesięciu czy potrafią powiedzieć kilka zdań po angielsku - zasłyszanych w jednym z programów dla dzieci na mini min ... co nie czyni z nich wybitnie zdolnych. To kim będą i jak będa funkcjonowac w przyszłości pokaże czas. Najbardziej śmieszą mnie matki, które mówią do dziecka "no powiedz, powiedz coś po angielsku, zaśpiewaj piosenkę" i dzieciak jak maszynka śpiewa, recytuje i liczy ... i co z tego jak po zakończeniu rozkosznego wierszyka walnie matkę w twarz albo urządzi dziką scenę w sklepie ... lub nie umie trzymać kredki albo załatwia się pod siebie. O tym już matki nie wspominają ;P Przykład z dzisiejszego dnia, spotkałam kolezankę, nachylam się nad jej dzieckiem, zeby sięprzywitać, a matka do dziecka: zaśpiewaj po angielsku :D myślałam, że padnę! Dziecko śpiewa, po czym zaczęło żucać się w wózku ... pytam jak mała się chowa a matka mówi, że niestety nie je, że przyznaje że zaniedbała ta czynność i dziecko które lada chwila skończy 3 lata je słoiczki dla niemowlaków! No, ale śpiewa w języku angielskim jedną piosenkę, jest się czym chwalić :D :D Wiele matek pomija żenujące zachowanie swoich pociech przechwalając się czynnościami, które dzieciak wykonują niemal mechanicznie ...

Do góry