reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Czesia jedna moja koleżanka urodziła córeczkę w 30tc druga w 32tc synka i oboje oddychali samodzielnie. Owszem dziewczynka miała podane sterydy na płuca ale chłopcu nie zdążyli bo juz się rodził ale na szczęście oddychał zaraz po urodzeniu. Teraz ma 3 latka i nie wyglaa6na wczesniaka. Znam też przypadek dziecka urodzonego w 24t i chyba 5 dzień i żyje
A ja jedno maleństwo z 24 tc odwiedzam, na cmentarzu, drugie dziecko z 6 mca jest wyraźnie upośledzone, a sama jak w 30 tc wylądowałam na patologii to zaszyłam głębokie przerażenie na oddziale, w szpitalu, który miał 2 stopień referencyjności i pierwsze co do dostałam sterydy, bo dzieci nie umiałyby same oddychac.

reklama
Nadrobiłam Was :)

A mnie dziś tak głowa napiernicza, że już nie daje rady. Na dodatek plomba mi wyleciała i dziś sie na szczęście umówiłam na wizytę, bo nie iwem czy do pon dałabym rade

A głodna jestem masakrycznie, zaraz gruszke zjem może to pomoże :)

Nadrobiłam Was :)

A mnie dziś tak głowa napiernicza, że już nie daje rady. Na dodatek plomba mi wyleciała i dziś sie na szczęście umówiłam na wizytę, bo nie iwem czy do pon dałabym rade

A głodna jestem masakrycznie, zaraz gruszke zjem może to pomoże :)

Już się zastanawiałam co z Tobą...
JA jestem w trakcie szamania arbuza :D jakby co to wapdaj :D

A ja jedno maleństwo z 24 tc odwiedzam, na cmentarzu, drugie dziecko z 6 mca jest wyraźnie upośledzone, a sama jak w 30 tc wylądowałam na patologii to zaszyłam głębokie przerażenie na oddziale, w szpitalu, który miał 2 stopień referencyjności i pierwsze co do dostałam sterydy, bo dzieci nie umiałyby same oddychac.
Racja, z 24 tyg co cud ze przeżyło ale tez cud podwójny jak jest zdrowe, choć nie sądzę. Mój najmniejszy pacjent był z 26 tygodnia- dziewczynka. Mama dostała zakażenia dróg moczowych, pękł pęcherz i po zawodach. Miała porażenie, małogłowie, mukowiscydozę, niedowidziała, znaczne upośledzenie umysłowe. Przyszli na rehabilitacje jak mała miała 4 miesiące bo tyle co opuściła szpital i miała wtedy 1,5 kg. Masakra.Powiem Wam ze będę trąbić o profilaktyce ruchowej niemowlaków. Od pierwszych dni ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

Widocznie dużo zależy od dziecka, jak silne jest. Nie wiem. W styczniu koleżanki koleżanka urodziła córeczkę w 26 tc i po 3 miesiącach wyszła ze szpitala. Przeszła sepse ale teraz ma 5 miesięcy i waży 5kg. Wczoraj dosyalam jej zdjęcie - taki pucuś :-) i zupełnie zdrowa póki co. Także różnie bywa z tymi maluszkami. My wytrzymam do końca!!!

Co do wózków to na sierpniowkach jest wątek wózki... (i chyba ciuszkowe szaleństwo ) i tam dziewczyna daje opisy różnych wózków które sprawdza - wady i zalety. Warto poczytać

Osobiście polecam
- c&a ubranka są bardzo ładne i nie są drogie
- Smyka ( teraz są mega promocje w sklepie internetowym warto zajrzeć!!!!)
- Myślę że skorzystamy też z Pepco bo są ładne tanie ubranka-wada nie ma sklepu internetowego.
- Txm24- textil market też są tanie można coś kupić jest sklep internetowy. Na pierwsze miesiące myślę że warto bo cena nie odstrasza i nir szkoda jak się spiorą.
- Sklep Pinokio z ubraniami dla dzieci polska firma dobra jakościowo bawełna. Link do: Sklep PINOKIO - ubranka dla dzieci - Sklep Pinokio
- Next też super ale dla mnie już drogie na całą wyprawkę kilka rzeczy myślę że kupię
- Wyprawkowy.pl są tanie normalne ubranka
- 5-10-15 w sklepach stacjonarnych u mnie widzialam promocje nie wuem jak w innych. W sklepie internetowym duże obniżki

To chyba tyle z.tego co w.necie oglądałam dodam.jeszcze coś jak mi się przypomni.

To ja teraz od siebie dołoże do tego co napisałaś tak z praktyki ze z c&a sa jakościowo bardzo dobre ubranka (tylko trzeba w wielopakach bodów popatrzeć bo zależy z czego sa zrobione i mi jedne sie rozciągneły jak flaki w praniu) a poza tym mam 90% ubranek z C%A i naprawde polecam.
Co do 5.10.15 to trochę się rozczarowałam bo spierają sie i rozciągają. A w rajstopkach bardzo szybko na paluszkach sie przetarły. Ale na pierwsze miesiące jak najbardziej.
Reszty nie znam ale przejże i przetestuje:)

Ja pierniczę, szukam i szukam i trafi mnie:realmad:robię już któryś raz podejście żeby kupic passe partout do bociana chłopaków i dooopa :( wiecznie mi wymiar nie pasi. A jak już gdzieś ktoś zrobi na wymiar to cena passe, a potem jego przesyłki powala :( bezsensu :frown:

Widocznie dużo zależy od dziecka, jak silne jest. Nie wiem. W styczniu koleżanki koleżanka urodziła córeczkę w 26 tc i po 3 miesiącach wyszła ze szpitala. Przeszła sepse ale teraz ma 5 miesięcy i waży 5kg. Wczoraj dosyalam jej zdjęcie - taki pucuś :-) i zupełnie zdrowa póki co. Także różnie bywa z tymi maluszkami. My wytrzymam do końca!!!

Co do wózków to na sierpniowkach jest wątek wózki... (i chyba ciuszkowe szaleństwo ) i tam dziewczyna daje opisy różnych wózków które sprawdza - wady i zalety. Warto poczytać
Pewnie ze my wytrzymamy do końca. Nie ma innej możliwości. Każda historia jest inna. Wcześniaki maja zawsze trochę do tylu z rozwojem ruchowym. Ale to można wspomóc.

reklama
56 to

Chyba 56 nie kupie. Właśnie to jest problem. Moja kumpela jest średniego wzrostu. Jej syn miał 60 cm, a teraz córka 58. Pytałam mamy to ja miałam 60 cm jak sie urodziłam. No i chyba kupie na 62 bo tak jak mówisz to na chwile będzie tylko. Masakra. Jest dylemat.

To kup jedne spiochy na 56 w razie czego. Potem można przecież dokupic. Ja jak się urodziłam miałam 3900 nie pamietam ile cm ale mój synek miał tylko 3150 i 53cm. Ale 56 to duzo nie potrzeba bo w miesiac dziecko wyrasta. No chyba że dziecku sie ulewa to trzeba wiecej bo nie wydążysz z praniem:p

Do góry