No pewnie, że tak. Nic osobistego.Fredzia a my wymieniamy poglady w temacie,nie mowimy o tobie.Przynajmniej ja
reklama
annemarie
Fanka BB :)
Pelna kultura jest dzisiaj,chociaz do porozumienia i tak pewno nie dojdziemyJa nie chcę żebyście się kłóciły o takie tematy
Madame JS
My mieliśmy mniej szczęścia, bo po naszym weselu następne okazje do spotkań to były pogrzeby...Ale u nas było to samo i to była wielka impreza. Tyle ze na sali. Okazja by się spotkać większa ilością ludzi z obu stron rodzin. Ostatni raz taka okazja tyle ze większa była na naszym weselu.
Nie wiem, czy będzie nam to dane, ale chciałabym ochrzcić swoje dziecko - w kościele, do którego chodzimy (nie katolickim), więc z przekonania. Ale większość chrztów wokoło nie ma nic wspólnego z religią...
bazylia128
Masakra. Łukasz z Natalka w szpitalu. On chory, ja już to gowno przechodzę teraz Basia chora. Bylam z nią w szpitalu właśnie mi pwoedziele ze mam wracac bo wszyscy mamy jakiego wirusa a na to nie ma antybiotyku. I ja sama w domu, moi rodzice nad morzem, teściowa w Poznaniu. I tak jeżdżę z tym małym dzieckiem. Mam dość.@bazylia128 co u was? Nic nie piszesz
popieram nachlaja się a później wywlekanie brudów hahahahaA to u nas mniej, na weselu mieliśmy 65os, na chrzcinach polowe mniej. Mieszkając za granica właśnie śluby, chrzciny traktujemy jak duże spotkanie i nawet obiad z kawa to już duża impreza. Alko jest tylko na weselach. Na chrzcinach nigdy.
nieagatka
hmm bo wierzy w Boga, a nie kosciol. Wiec chce dziecko Bogu ofiarowac nawet jesli musi miec to miejsce przez te niefajna instytucje? No i kolejna sprawa - tu chrzest kosztuje 20€, 50€ jak ktos ma gest to daje i to rzadko. Jak nie dasz nic, nikt nawet krzywo nie popatrzy.No ale właśnie jak ktoś jest wierzący, ale nie zgadza się z postępowaniem kościoła, to po co daje zarobic księżom na chrzcie?
nieagatka
nie mam pojecia, mam to szczescie, ze na pogrzebie dziecka nigdy nie bylam i mam nadzieje nie bede.Sluchajcie,a jak umiera nie ochrzczone dziecko,ksiadz odmawia wtedy pogrzebu?
Nie spotkalam sie z taka sytuacja wiec pytam
Madame JS
Ja w tej sytuacji zmieniłam instytucję... zbliżyłam się do protestanckiego kościoła mojego męża. Tu nigdy nie ma mowy o pieniądzach, co bardzo doceniłam w momencie ślubu.hmm bo wierzy w Boga, a nie kosciol. Wiec chce dziecko Bogu ofiarowac nawet jesli musi miec to miejsce przez te niefajna instytucje? No i kolejna sprawa - tu chrzest kosztuje 20€, 50€ jak ktos ma gest to daje i to rzadko. Jak nie dasz nic, nikt nawet krzywo nie popatrzy.
reklama
nieagatka
my papierologie do slubu zalatwialosmy tu, bo w Polsce uslyszelismy, ze tsm juz nie nalezymy i wdzytskie papiery trzeba stad. Jak na koncu zapytalismy ile, to proboszczowi oczy wyszly na wierzch. Nie wzial ani centa. Za to w mojej rodzinnej parafi ksiadz wzial 2 koperty (swiadkowie tacy ogarnieci, ze dali ksiedzy hajs za wynajety samochod a on bez problemu lape wyciagnal majac wczesniej juz koperte w rece). Dlatego mowie - w Polsce to mafia, a nie cos zwiazanego z Bogiem.Ja w tej sytuacji zmieniłam instytucję... zbliżyłam się do protestanckiego kościoła mojego męża. Tu nigdy nie ma mowy o pieniądzach, co bardzo doceniłam w momencie ślubu.