reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Hej dziewczyny 🙂 bardzo długo tutaj nie pisałam,ale przewinęłam się przez ten wątek w połowie 2021r. Wtedy w czerwcu straciłam ciążę koło 20 tygodnia (powód wg lekarza w szpitalu - przyduszenie pępowiną..). Jestem też po jednej stracie w 8tyg. a w domu mam 5 letniego synka. Długo nie dopuszczałam do siebie myśli o ponownej ciaży.. Tak naprawdę dopiero jak pojawiły się równolegle dwie ciąże w bliskiej rodzinie to coś we mnie pękło,choć wydawało mi się,że nadal nie jestem gotowa. Postanowiłam jednak dać szansę aby los zdecydował i od września żyłam na zasadzie "będzie co ma być". I tak oto dziś dwie kreski na teście! 😱 Jestem w ciężkim szoku i wielkim strachu. Ale wiem,że z Wami będzie mi tu raźniej... 🙂 Będę musiała zdecydować, czy wdrożyć jakieś leczenie zachowawcze...mimo,że nie mam wskazań bo wszystkie wyniki badań po poronieniu wyszły prawidłowo (badania z TestDNA + laboratorium). No i narazie będę sprawdzać Betę w tym tygodniu 🤞

A masz jakieś wyniki badań homocysteiny albo witamin? W prenatalu jest więcej folianow i witamin z grupy B, więc tak w ciemno z tych 2 wybrałabym Prenatal. Ale nie będziesz wtedy miała kwasów dha.
Aspekt czy mogłabyś mi napisać jakie konkretnie suple brałaś teraz w ciąży i jakie dawki ? Pytam z racji homo mthfr.
Czy kiedykolwiek badałaś poziom homocysteiny podczas tej ciąży?
Dzięki.

Aspekt czy mogłabyś mi napisać jakie konkretnie suple brałaś teraz w ciąży i jakie dawki ? Pytam z racji homo mthfr.
Czy kiedykolwiek badałaś poziom homocysteiny podczas tej ciąży?
Dzięki.
Nie badałam w tej ciąży. U mnie trudna sprawa, bo na Boże Narodzenie odstawilam suplementy i zaczęłam się badac. A w styczniu byłam już w ciazy. Zaszłam w nią mając
Homocysteine 7,6
kwas foliowy 11,1 (norma lab 4,6-18,7)
B12 1480 (197-771).
Nie pamiętam już co lykalam przed ciążą, chyba rotacyjnie folian aliness i b-complex (bicaps, visanto). B12 zawsze mam przekroczone. Po badaniach zaczelam brać Pregna Start i folian aliness, ale zaraz potem sie dowiedziałam o ciąży i brałam Pueria Uno i dodatkowo folian aliness oraz metylokobalamine 100 mikrogr myvita silver. Magne b6 forte od 3 do 6 tabletek. Do tego trochę później zaczęłam inozytol brać - najpierw swanson w proszku a potem aliness. I jeszcze w którymś momencie dorzucilam 2000 jm D3 (to akurat badałam przed zajściem i w ciąży). W drugim trymestrze zmienilam Puerie na Prenatal duo. Potem odstawiłam dodatkowy folian i dorzuciłam jeszcze dha.

Ponieważ nie badałam homocysteiny ani witamin w ciąży, to trudno powiedzieć czy to było dobrze ustawione. Jedyne co mogę napisać na 100% to anemii z pewnością nie miałam. Ale jakbym miała dopatrywać się internetowych faktów, to dziecko mam wybitnie mthfr-owe ;)

W poprzedniej ciąży (porod w 34tc) miałam w II i III trym homocysteine około 4 a brałam tylko femibion a potem Prenatal. B12 oczywiście miałam >1000.

reklama
Nie badałam w tej ciąży. U mnie trudna sprawa, bo na Boże Narodzenie odstawilam suplementy i zaczęłam się badac. A w styczniu byłam już w ciazy. Zaszłam w nią mając
Homocysteine 7,6
kwas foliowy 11,1 (norma lab 4,6-18,7)
B12 1480 (197-771).
Nie pamiętam już co lykalam przed ciążą, chyba rotacyjnie folian aliness i b-complex (bicaps, visanto). B12 zawsze mam przekroczone. Po badaniach zaczelam brać Pregna Start i folian aliness, ale zaraz potem sie dowiedziałam o ciąży i brałam Pueria Uno i dodatkowo folian aliness oraz metylokobalamine 100 mikrogr myvita silver. Magne b6 forte od 3 do 6 tabletek. Do tego trochę później zaczęłam inozytol brać - najpierw swanson w proszku a potem aliness. I jeszcze w którymś momencie dorzucilam 2000 jm D3 (to akurat badałam przed zajściem i w ciąży). W drugim trymestrze zmienilam Puerie na Prenatal duo. Potem odstawiłam dodatkowy folian i dorzuciłam jeszcze dha.

Ponieważ nie badałam homocysteiny ani witamin w ciąży, to trudno powiedzieć czy to było dobrze ustawione. Jedyne co mogę napisać na 100% to anemii z pewnością nie miałam. Ale jakbym miała dopatrywać się internetowych faktów, to dziecko mam wybitnie mthfr-owe ;)

W poprzedniej ciąży (porod w 34tc) miałam w II i III trym homocysteine około 4 a brałam tylko femibion a potem Prenatal. B12 oczywiście miałam >1000.
Wielki dzięki !!! Czyli dobrze rozumiem,że byłaś w ciąży na preparatach mieszanych? A jakie dawki -jak mieszany to 400+400 i dodatkowo folianu ile 400?
Mam ochotę zamordować siebie za zbadanie tej mutacji i wszystko co z tym związane. Na metylach homocysteina leży i kwiczy, odstawiłam,jestem na kwasie folinowym i jest dokładnie to samo
W jedynej udanej ciąży też byłam na mieszanym bo nie wiedziałam nawet o istnieniu homocysteiny i mthfr..

Teraz dopiero start i już super niska 3,9. A tekst który usłyszałam przez zajściem w poprzednią,że jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju zarodka i nie może spaść poniżej 2,5 bo zwiększa się ryzyko wad genetycznych dudni mi w uszach non stop. I wiadomo jak to się skończyło..
Twoje 4 w 2 i 3 trymestrze to super wynik.
Oby była dla mnie jakaś nadzieja.

Dziecko wybitnie mthfr-owe? Oświecisz mnie? :)

Do góry