Nie badałam w tej ciąży. U mnie trudna sprawa, bo na Boże Narodzenie odstawilam suplementy i zaczęłam się badac. A w styczniu byłam już w ciazy. Zaszłam w nią mając
Homocysteine 7,6
kwas foliowy 11,1 (norma lab 4,6-18,7)
B12 1480 (197-771).
Nie pamiętam już co lykalam przed ciążą, chyba rotacyjnie folian aliness i b-complex (bicaps, visanto). B12 zawsze mam przekroczone. Po badaniach zaczelam brać Pregna Start i folian aliness, ale zaraz potem sie dowiedziałam o ciąży i brałam Pueria Uno i dodatkowo folian aliness oraz metylokobalamine 100 mikrogr myvita silver. Magne b6 forte od 3 do 6 tabletek. Do tego trochę później zaczęłam inozytol brać - najpierw swanson w proszku a potem aliness. I jeszcze w którymś momencie dorzucilam 2000 jm D3 (to akurat badałam przed zajściem i w ciąży). W drugim trymestrze zmienilam Puerie na Prenatal duo. Potem odstawiłam dodatkowy folian i dorzuciłam jeszcze dha.
Ponieważ nie badałam homocysteiny ani witamin w ciąży, to trudno powiedzieć czy to było dobrze ustawione. Jedyne co mogę napisać na 100% to anemii z pewnością nie miałam. Ale jakbym miała dopatrywać się internetowych faktów, to dziecko mam wybitnie mthfr-owe
W poprzedniej ciąży (porod w 34tc) miałam w II i III trym homocysteine około 4 a brałam tylko femibion a potem Prenatal. B12 oczywiście miałam >1000.