reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja chodziłam przez 3 miesiące i szłam w 8-9 dzień i później z lekarzem się umawialiśmy jak dalej w zależności jak to wyglądało jakiej wielkości był pęcherzyk to szłam między 12-14 dniem i czasem szłam ok 18-20 dnia zobaczyć czy pękł czy przerasta bo u mnie tak się zdarzało że albo nie było go wcale albo były giganty co nie pękały
Dziewczyny, w jakich dniach szłybyście na monitoring cyklu? Zakładając że owulacja wypada mi mniej więcej 12-14 dnia. Zacząć iść np. 10, 12, 14 d.c.? 3 razy wystarczą? Nie chcę też zbankrutować :D

reklama
Dałabym sobie spokój z tym richterem. Miałaś dobra homocysteine na femibionie, czyli na mixie. Masz mutacje mthfr heterozygotyczne, widocznie organizm sobie radzi. Ja bym poszła wg rekomendacji i brała 0,8 mg mixu (0,4+0,4, czyli tak jak jest w femibionie i wielu tabletkach dla ciężarnych) albo w całości metylowanego. A jaki metylowany kupiłaś? Wg mojego hematologa przy pai-1 homozygotycznym B12 powinno być wyższe we krwi niż Twoje 597 (norma górna laboratorium to około 800?)
Też sobie go już odpuściłam. Kupiłam metylowany 800 - Naturell folian forte. Co do B12 to mam na wynikach do 771 normę. Udało mi się zapisać dziś do lekarza, myślisz że warto powtórzyć homocysteine? I o jakie badania powinnam go poprosić? Nie wiem do końca co to za lekarz, niby opinie ma ok, ale ten mój prowadzący też miał ok...

No i bardzo dobrze, że masz igg wysokie to znaczy, że przechorowałas, a igm jak masz?
Robiłam badania, bo w poprzedniej ciąży wyszły mi przeciwciała i lekarz powiedział, że super i juz. Moja nowa ginekolog powiedziała, że trzeba zrobić awidność i powtórzyć IgG, żeby się przygotować na ciążę jak coś. Awidność mam w szarej strefie 76%, chociaż w innym laborze 2 tygodnie wcześniej opisali jako bardzo wysoka (bez danych %). Wtedy IgG miałam ok. 35, teraz mam ok. 450 🤦 i zaczęłam się stresować, bo niby dlaczego wzrosły ? IgM nie kazała mi powtarzać, pewnie teraz będę miała do powtórki wszytko razem. Wiem ale jakoś mentalnie się wszystkim te koty wbiły 🤦 chyba kupię szpitalny płyn do dezynfekcji powierzchni, żeby myć tym wszystko gdzie są kociaki i jedzenie i tyle. Kuwety mąż sprząta już od dawna, żeby nie ryzykować. Może niepotrzebnie się stresuję, bo podobno jak szybko się wykryje to dają antybiotyk do końca ciąży i już 🤷 zobaczymy, czekam na decyzję lekarza

A jakie IgM? Czemu robiłaś awidnosc? Byłaś już u zakaznika? Kto Ci robi wyrzuty o koty? Mąż? Mocno nie fair...
Mąż się bardzo stresuje tą sytuacją i nie mam do niego pretensji, już ustaliliśmy trochę plan działania, dezynfekcję itd. czekamy na decyzję lekarza. Lekarka kazała mi zrobić tylko IgG i awidność, bo w poprzedniej ciąży miałam 35 i nie robili mi awidności a to istotne i teraz miała być kontrola przed ciążą 🤷 a ja zaszłam w ciążę i teraz szybko robimy badania, żeby zobaczyć co się dzieje

Ja chodziłam przez 3 miesiące i szłam w 8-9 dzień i później z lekarzem się umawialiśmy jak dalej w zależności jak to wyglądało jakiej wielkości był pęcherzyk to szłam między 12-14 dniem i czasem szłam ok 18-20 dnia zobaczyć czy pękł czy przerasta bo u mnie tak się zdarzało że albo nie było go wcale albo były giganty co nie pękały
wow! Dzieki! Mega pomocne! Ja się już umówiłam. Ciekawa jestem czy to nam pomoże zajść w tym cyklu monitorowanym. Czy Wam się udało ?

Dziewczyny, w jakich dniach szłybyście na monitoring cyklu? Zakładając że owulacja wypada mi mniej więcej 12-14 dnia. Zacząć iść np. 10, 12, 14 d.c.? 3 razy wystarczą? Nie chcę też zbankrutować :D

To zależy. Ja chodziłam 13-14 i wtedy mi mówiła jakiej jest wielkości i kiedy można się spodziewać mniej więcej. Jeżeli był dość maly to za tydzień miałam kolejna wizytę. Jeżeli był już spory to też w sumie kazała mi przyjść za tydzień żeby potwierdzić czy wystąpiła owulacja. Ale moja gin akurat nie zdzierała, liczyla tylko 50 zł. Za takie sprawdzenie.
Akurat w obecnej ciąży nie mialam monitoringu bo była na urlopie ;)

reklama
Do góry