reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Odebralam dziś wyniki badań histopat ze szpitala, faktycznie stwierdzone tylko tyle, że była ciąża. Tzn dobrze, że nic innego ale smutek mnie ogarnął..

Wyszły mi bardzo wysokie IgG przeciwko toxoplazmozie 😭😞 o 350 wyższe niż w maju 🤦 wątpliwa awidność do powtórzenia 🤦🤦🤦 i siedzę i płaczę, bo już nie ogarniam....teraz tylko słucham, że mamy koty, że karmię czasami obce koty 😭 ja już nie chce mieć dzieci, poddaje się

Wyszły mi bardzo wysokie IgG przeciwko toxoplazmozie [emoji24][emoji20] o 350 wyższe niż w maju [emoji1751] wątpliwa awidność do powtórzenia [emoji1751][emoji1751][emoji1751] i siedzę i płaczę, bo już nie ogarniam....teraz tylko słucham, że mamy koty, że karmię czasami obce koty [emoji24] ja już nie chce mieć dzieci, poddaje się
A jakie IgM? Czemu robiłaś awidnosc? Byłaś już u zakaznika? Kto Ci robi wyrzuty o koty? Mąż? Mocno nie fair...

Wyszły mi bardzo wysokie IgG przeciwko toxoplazmozie 😭😞 o 350 wyższe niż w maju 🤦 wątpliwa awidność do powtórzenia 🤦🤦🤦 i siedzę i płaczę, bo już nie ogarniam....teraz tylko słucham, że mamy koty, że karmię czasami obce koty 😭 ja już nie chce mieć dzieci, poddaje się
@witch84 dobrze napisała . Poza tym koty to wbrew pozorom najmniejsze zagrożenie. Możesz zarazić się np. krojąc warzywa na brudnej desce.
Ja mam trzy koty i nie są to koty typowo domowe, chodzą po dworzu. Oczywiście też się boje zakażenia ale bardziej mam na myśli że kot nie jest głównym nosicielem

@Sojka Tak, to jest zwykły kwas foliowy. Duża dawka. Brałaś 5 czy 15 mg? Nic dziwnego, że miałaś wysoki poziom we krwi. Napisz proszę w jednym poście jakie tabletki brałaś (nazwa,ew. Liczba tabletek jesli inaczej niz na opakowaniu) i jakie badania robiłaś chronologicznie. Bo ja się zgubiłam, czy masz homocysteine 6 i kwas 40 po miesiącu brania Richtera? Czy bierzesz jakiś metyl czy tylko Ci się wydawało? Jaka te witaminę B12? To jest taka szkoła uznawana przez Polskie Tow Gin, że daje się dużo zwykłego kwasu bez patrzenia na mutacje mthfr, ale w 2020 zmieniły się trochę wytyczne jednak na korzyść folianow i mniejszych dawek (zakladam, że nie masz rozszczepu kręgosłupa w wywiadzie rodzinnym). Bądź spokojna, @KatJak napisała z własnego doświadczenia, że brała mnooostwo mieszanej formy z przepisu lekarza, ktory ma doświadczenie z takimi dawkami u wielu pacjentek. Natomiast warto żebyś uporządkowała sobie co jak na Ciebie działa, dlatego rozpisz po kolei wyniki badań i tabletki, zaznacz gdzie byłaś w ciąży.
To od początku. W ciąży brałam tylko femibion. Poronienie zatrzymane w 18 tygodniu. Szpital 24.09.
11.10 badania:
Mutacja MTHFR C677T oraz A1298C w Heterozygotycznym oraz pai-I w homozygocie.
Homocysteiana - 6,7
APTT - 27,8
Fibrynogen - 275,20
D-dimer - 0,36
Białko s wolne - 61
Antykoagulant toczniowy:
LA1 - 30,8
PTT-LA - 34,6
Wynik - ujemny
P/c p kardiolipinie IgG <2 ; IgM <2
Morfologia w sumie ok, ponad normą:
MCV - 96
Monocyty - 11,1
Zaczęłam brać po badaniach:
Cyclodynon 40mg 1x1 - 30 dni
Ergotaminum 1x1 - 7 dni
Acidum folicum Richter 5mg - od 11.10 do teraz.
12.11 zrobiłam badania i mam:
B12 - 597
Kwas foliowy ponad 40 nawet już nie podali konkretnie.
Dziś kupiłam ten metylowany... Sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć...

No i bardzo dobrze, że masz igg wysokie to znaczy, że przechorowałas, a igm jak masz?

To od początku. W ciąży brałam tylko femibion. Poronienie zatrzymane w 18 tygodniu. Szpital 24.09.
11.10 badania:
Mutacja MTHFR C677T oraz A1298C w Heterozygotycznym oraz pai-I w homozygocie.
Homocysteiana - 6,7
APTT - 27,8
Fibrynogen - 275,20
D-dimer - 0,36
Białko s wolne - 61
Antykoagulant toczniowy:
LA1 - 30,8
PTT-LA - 34,6
Wynik - ujemny
P/c p kardiolipinie IgG Morfologia w sumie ok, ponad normą:
MCV - 96
Monocyty - 11,1
Zaczęłam brać po badaniach:
Cyclodynon 40mg 1x1 - 30 dni
Ergotaminum 1x1 - 7 dni
Acidum folicum Richter 5mg - od 11.10 do teraz.
12.11 zrobiłam badania i mam:
B12 - 597
Kwas foliowy ponad 40 nawet już nie podali konkretnie.
Dziś kupiłam ten metylowany... Sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć...

Dałabym sobie spokój z tym richterem. Miałaś dobra homocysteine na femibionie, czyli na mixie. Masz mutacje mthfr heterozygotyczne, widocznie organizm sobie radzi. Ja bym poszła wg rekomendacji i brała 0,8 mg mixu (0,4+0,4, czyli tak jak jest w femibionie i wielu tabletkach dla ciężarnych) albo w całości metylowanego. A jaki metylowany kupiłaś? Wg mojego hematologa przy pai-1 homozygotycznym B12 powinno być wyższe we krwi niż Twoje 597 (norma górna laboratorium to około 800?)

reklama
Dziewczyny, w jakich dniach szłybyście na monitoring cyklu? Zakładając że owulacja wypada mi mniej więcej 12-14 dnia. Zacząć iść np. 10, 12, 14 d.c.? 3 razy wystarczą? Nie chcę też zbankrutować :D

Do góry