monika1708
Fanka BB :)
Czytam o badaniach i powiem ze warto robić wszystkie. Ja czytałam trochę tu trochę od lekarzy i robiłam badania na raty. Wiedziałam mniej więcej na czym stoję [emoji846]
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
To nie chodzi o rację. Do badania prolaktyny trzeba się przygotować. Lekarz powinien cię poinformować. Co najmniej dzień przed nie wolno kochać się, biegać, ćwiczyć, uprawiac żadnego sportu, trzeba w nocy położyć się o przyzwoitej porze i wyspać, unikać sytuacji stresowych, bo to wszystko wpływa na wynik badania. Z tego co pamiętam, to badanie musi być zrobione do godziny 8 lub 9. Już nie pamiętam.Mądre głowy powiedzcie co sądzicie. Robiłam prolaktynę w 5dc, tuż przed badaniem mega stres - zmierzyli mi temperaturę w laboratorium i wyszło 37,2 i już oczywiście, że mnie nie wpuszcza i takie tam. Poprosiłam o zmierzenie raz jeszcze (5 minut wcześniej mierzylam w domu i było ok), pani zmierzyła innym termometrem dwukrotnie i wyszło w normie nagle. Wynik prolaktyny był bliski górnej granicy, ale mieścił się w widełkach i teraz:
- ginekolog stwierdził, ze skoro się mieści w widełkach to znaczy ze jest w normie, tym bardziej ze prolaktyna jest hormonem wymagającym (odpoczynek przed badaniem, brak stresu i takie tam)
- endokrynolog stwierdził ze taki wynik może powodować problem z zajściem w ciąże.
Kto ma racje?
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. O odpowiednim przygotowaniu do badania nie byłam poinformowana - niestety. Później jak zobaczyłam wynik to przeczytałam, jak wiele czynników może wpłynąć na wynik.To nie chodzi o rację. Do badania prolaktyny trzeba się przygotować. Lekarz powinien cię poinformować. Co najmniej dzień przed nie wolno kochać się, biegać, ćwiczyć, uprawiac żadnego sportu, trzeba w nocy położyć się o przyzwoitej porze i wyspać, unikać sytuacji stresowych, bo to wszystko wpływa na wynik badania. Z tego co pamiętam, to badanie musi być zrobione do godziny 8 lub 9. Już nie pamiętam.
Czy prolaktyna w górnej granicy normy może utrudniać zajście w ciążę? To zależy od twojego organizmu. Ogólnie zbyt duża prolaktyna powoduje problem z owulacja. Może sprawiać, że cykle są bezowulacyjne. Ale czy u ciebie tak jest to trzeba sprawdzić.
Wyższa prolaktyna mogła być wynikiem nieprawidłowego przygotowania do badania, ale też może wskazywać na to, że powoli z jakiegoś powodu prolaktyna wzrasta i dobrze by było to sprawdzic. Warto też sprawdzić poziom kortyzolu i nadnercza, bo to też może wpływać na podniesienie prolaktyny. A jaki był lh i FSH i stosunek między nimi, bo to też ma znaczenie.
Który to już Twój cykl starań? Czytałam trochę o stymulacji, może będzie to dla mnie jakieś rozwiązanie. Zobaczymy co lekarz zaproponuje. Ale ciągle mam nadzieję, że wszystko jakoś samo wróci do normy. A z drugiej strony wykańcza mnie to czekanieNiestety też nie. Cały czas starania walka o pierwsze.
Który to już Twój cykl starań? Czytałam trochę o stymulacji, może będzie to dla mnie jakieś rozwiązanie. Zobaczymy co lekarz zaproponuje. Ale ciągle mam nadzieję, że wszystko jakoś samo wróci do normy. A z drugiej strony wykańcza mnie to czekanie [emoji29]
Myślę, że jeśli to będzie jakieś rozwiązanie problemu, a tym bardziej pomoże to pewnie się zdecyduje. A Tobie stymulacja pomogła?Nie ma się co bać stymulacji
Nie liczę ale 7 rok z przerwami w staraniach.Który to już Twój cykl starań? Czytałam trochę o stymulacji, może będzie to dla mnie jakieś rozwiązanie. Zobaczymy co lekarz zaproponuje. Ale ciągle mam nadzieję, że wszystko jakoś samo wróci do normy. A z drugiej strony wykańcza mnie to czekanie [emoji29]