szkala
Fanka BB :)
Ja jak zaszłam w ciąże wykupiłam sobie pakiet u dietetyczki dla wegan i ona mi wtedy dobrała suplementację (dużo lepiej niż lekarz), dzięki temu w ogóle suplementowałam b12 i od razu matafolin. Nie skorzystałam z dalszych konsultacji. Mam jeszcze 3, więc po prostu z nich skorzystam, może ona mi coś poradzi. A na razie kupię tą b6 ze swansona. Nie wiem, czy oznaczać b12, bo czytałam, że to ma średni sens, że oznaczenie z krwi nie daje rzeczywistego obrazu.500 mikrogram ? Ja brałam 1.25mg czyli 3 razy większa dawkę. Oznaczałaś może poziom b12? Bo najlepiej byłoby do niego dobrać stężenie które będziesz brała. Ta morfologia nie jest zła. Takie rozbieżności są na granicy błędu więc nie musisz się tym martwić (To może być zwykła infekcja). Ja brałam wszystko swansona jeśli chodzi o witaminy b. I tam chyba jest 20mg w tym p5p b6. A jeśli chodzi o łączenie to nie możesz łączyć antagonistów czyli cynku i selenu( możesz brać jedno rano drugie na noc). Wszystkie witaminy b brałam rano po śniadaniu z cynkiem, po obiedzie dha, a wieczorem selen. I ja też brałam na noc tą ashwagandhe której przypisuje moje wspaniale wyniki [emoji846][emoji846]
A jeśli chodzi o lekarza to raczej żaden w kwestii witamin ci nie pomoże, większość osób samemu ustala suplementacje, ja minimum dostałam od genetyka co mam brać ale to się chyba sprawdza tylko niektórym. U mnie tylko na początku dało radę i musiałam dołożyć inne.
Czuję się dobrze, nie przypuszczam, bym miała infekcję lub stan zapalny, ale zaszczepiłam się 10 dni temu na grypę. Mnie martwią te bazofile, których nie ma (?) muszę odebrać wynik papierowy, by to widzieć. A wiesz, że ja piję na wieczór ashwagandhę ale tak po prostu, nie wiem, czy zdziała cuda
Zastanawiałam sie nad hematologiem, ale on też chyba wiele nie powie. Na razie poczekam na wyniki i tyle.