reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

500 mikrogram ? Ja brałam 1.25mg czyli 3 razy większa dawkę. Oznaczałaś może poziom b12? Bo najlepiej byłoby do niego dobrać stężenie które będziesz brała. Ta morfologia nie jest zła. Takie rozbieżności są na granicy błędu więc nie musisz się tym martwić (To może być zwykła infekcja). Ja brałam wszystko swansona jeśli chodzi o witaminy b. I tam chyba jest 20mg w tym p5p b6. A jeśli chodzi o łączenie to nie możesz łączyć antagonistów czyli cynku i selenu( możesz brać jedno rano drugie na noc). Wszystkie witaminy b brałam rano po śniadaniu z cynkiem, po obiedzie dha, a wieczorem selen. I ja też brałam na noc tą ashwagandhe której przypisuje moje wspaniale wyniki [emoji846][emoji846]
A jeśli chodzi o lekarza to raczej żaden w kwestii witamin ci nie pomoże, większość osób samemu ustala suplementacje, ja minimum dostałam od genetyka co mam brać ale to się chyba sprawdza tylko niektórym. U mnie tylko na początku dało radę i musiałam dołożyć inne.
Ja jak zaszłam w ciąże wykupiłam sobie pakiet u dietetyczki dla wegan i ona mi wtedy dobrała suplementację (dużo lepiej niż lekarz), dzięki temu w ogóle suplementowałam b12 i od razu matafolin. Nie skorzystałam z dalszych konsultacji. Mam jeszcze 3, więc po prostu z nich skorzystam, może ona mi coś poradzi. A na razie kupię tą b6 ze swansona. Nie wiem, czy oznaczać b12, bo czytałam, że to ma średni sens, że oznaczenie z krwi nie daje rzeczywistego obrazu.
Czuję się dobrze, nie przypuszczam, bym miała infekcję lub stan zapalny, ale zaszczepiłam się 10 dni temu na grypę. Mnie martwią te bazofile, których nie ma (?) muszę odebrać wynik papierowy, by to widzieć. A wiesz, że ja piję na wieczór ashwagandhę :) ale tak po prostu, nie wiem, czy zdziała cuda ;)
Zastanawiałam sie nad hematologiem, ale on też chyba wiele nie powie. Na razie poczekam na wyniki i tyle.

reklama
Och, Księżniczki, jak Wy pięknie rośniecie [emoji3590][emoji3590][emoji3590]
Nie mogę się doczekać aż mój brzucholek urośnie.... :D
Dziewczyny, idziecie łeb w łeb! :D
Pokaż siebie w dzień 100dniowki!

@Wiatraki, to tak jak my idziemy łeb w łeb :D Och, już coraz bliżej spotkania z córeczka....[emoji3590]
A jak idzie kompletowanie wyprawki? :D

A my jutro według OM wskakujemy w drugi trymestr, wg USG za 3 dni :)

Idę dzisiaj zapisać się do kardiologa na holtera :)

Dziewczyny, może mi podpowiecie, jak to jest z terminami i zapisami do specjalistów u kobiet w ciąży, faktycznie do 7 dni maja obowiązek przyjąć?? :)
Ja czekam właśnie w kolejce do kardiologa [emoji16] czekałam miesiąc na wizytę jak powiedziałam że w ciąży, czemu nie siedem dni... Nie wiem.. A w innym miescie pani powiedziała że 15 lat pracuje i takich przepisów nie zna że w ciąży to 7 dni. Słaby temat. Niestety brak wiedzy się kłania.

@Dzoana88 @nnat. Do poczytania, może się przyda :)

@Dzoana88 @nnat. Do poczytania, może się przyda :)

Problem jest w tym ze ja jestem z małego miasta i rejestruje się telefonicznie, nie mam jak wziąć odmowy na piśmie, a jak pani mowi mi że pracuje 15 lat i o takich przepisach to ona pierwsze słyszy, to co ja mogę? Ech, glowa muru nie przebijesz. A co do dzisiejszej wizyty u kardiologa to jestem zawiedziona, doktor po 70 tce, wizyta trwała hmmm 6 minut Z wypisaniem papierów i moim rozebraniem i ubraniem .... Chyba jeszcze zapisze się prywatnie bo to bez sensu [emoji852]

Ja czekam właśnie w kolejce do kardiologa [emoji16] czekałam miesiąc na wizytę jak powiedziałam że w ciąży, czemu nie siedem dni... Nie wiem.. A w innym miescie pani powiedziała że 15 lat pracuje i takich przepisów nie zna że w ciąży to 7 dni. Słaby temat. Niestety brak wiedzy się kłania.
Ja już się nie upominalam o nic, mimo że kartę ciąży miałam wyciągniętą, leżała na wierzchu, bo kobieta mi termin na 6 listopada znalazła :) a dzięki Bogu, sprawa nie jest pilna i czuję się lepiej jak odpoczywam w domu. :)

Problem jest w tym ze ja jestem z małego miasta i rejestruje się telefonicznie, nie mam jak wziąć odmowy na piśmie, a jak pani mowi mi że pracuje 15 lat i o takich przepisach to ona pierwsze słyszy, to co ja mogę? Ech, glowa muru nie przebijesz. A co do dzisiejszej wizyty u kardiologa to jestem zawiedziona, doktor po 70 tce, wizyta trwała hmmm 6 minut Z wypisaniem papierów i moim rozebraniem i ubraniem .... Chyba jeszcze zapisze się prywatnie bo to bez sensu [emoji852]
Ja też myślałam telefonicznie się umówić ale wolałem pójść w razie w, żeby przedstawić kartę ciąży....
Następnym razem możesz wejść na stronę ministerstwa i jest informator i pokazać takiej kobiecie....
Boję się i ja takiej wizyty... Idź prywatnie, jeśli Cię to uspokoi ;* A co Ci powiedział ten lekarz po takim "badaniu"???

To nie przez płyny [emoji4] Czasami po prostu tak jest. Zresztą masz w normie , więc się nie przejmuj. I nie czytaj przypadkiem o tym, bo ja pół nocy przepłakałam bez sensu.
Dziecko może być duże i wtedy dużo sika i jest dużo wód. Ale dopiero ponad 25 można się martwić bo wtedy to oznacza wielowodzie.
Zapomnij o tym i ciesz się ciążą [emoji4]

Obyś miała racje! [emoji8] Trzymam kciuki, żeby u was to się okazało niegroźne [emoji5]

Witajcie dziewczyny. Jestem dzisiaj już po wizycie. Wszystko u nas w porządku fasolka rośnie dzisiaj miała 25.49 z usg 9w1d. Serduszko też bije.
Lekarz dzisiaj rozmawiał z nami o badaniach prenatalnych. Test pappa i nifty. Pappa 500 zł a nifty 2100. Robiła któraś z was ten NIFTY bo nad nim się zastanawiam.

Witajcie dziewczyny. Jestem dzisiaj już po wizycie. Wszystko u nas w porządku fasolka rośnie dzisiaj miała 25.49 z usg 9w1d. Serduszko też bije.
Lekarz dzisiaj rozmawiał z nami o badaniach prenatalnych. Test pappa i nifty. Pappa 500 zł a nifty 2100. Robiła któraś z was ten NIFTY bo nad nim się zastanawiam.

Super, ze wszystko w porządku [emoji5][emoji173]️
Ja akurat nifty nie robiłam, ale pappa jest teraz przy pierwszym prenatalnym praktycznie w „pakiecie”. Przypomnij mi skąd jesteś? Bo w woj. Śląskim masz i prenatalne i pappe za darmo z programu. A jeśli masz jakieś mutacje i zaświadczenie od genetyka, to lekarz powinien wypisać ci skierowanie na badanie prenatalne+ pappa. Tylko nie kojarzę po ilu stratach jesteś, czy robiłaś badania na trombofilie i czy jesteś po wizycie u genetyka lub hematologa [emoji848]

Ja żałuję że nie zrobiłam NIFTY.
Robiłam PAPPA tylko, ale wszystko za swoją kasę.

reklama
@gigi_ Przede wszystkim musisz odpowiedzieć sobie na pytanie - czy chcesz znać statystykę? I czy cokolwiek wynik badania zmieni w Twoim stosunku do tej ciąży. Jeśli USG wyjdzie prawidłowe, ja bym nie robiła ani jednego ani drugiego. A kasę można zainwestować w lepszy wózek ;-)

Do góry