reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Ijusz To jest sprawa bardzo indywidualna jak do tego podejdziesz. Czy przyjmiesz, że była to przypadkowa wada i spróbujesz jeszcze raz mając świadomość, że może ponownie dojść do poronienia. Czy jednak będziesz upierać się, by znaleźć przyczynę (co niekoniecznie musi się udać) i dopiero po badaniach spróbować jeszcze raz. Badań jest ogrom - tu też byś musiała zdecydować, które chcesz wykonać, bo niestety za większość trzeba płacić z własnej kieszeni. Nie pamiętam niestety w jakim wieku jesteś, ale musisz wziąć także pod uwagę upływający czas. Nie ma jednego dobrego wyboru. Ja zaryzykowałam robiąc jedynie podstawowe badania z krwi (tj. morfolofgia, tarczyca, wątroba, czas krzepnięcia, glukoza + różyczka, toxo, cytomegalia).

reklama
@Ijusz O tym, że chcesz wykonać takie badanie musiałabyś powiadomić jeszcze przed zabiegiem i poprosić o zabezpieczenie materiału. Samo określenie płci kosztuje ok 400zł, zaś dalsza diagnostyka podejrzewam, że nawet do 2000zł
@Paula919191 Nie wiem co napisać... A poprzednim razem było podobnie?? Zastanów się może nad badaniem genetycznym (jeśli Cię stać).
Poprzednim razem zatrzymało się później i nie było obrzęku...badania zrobię. Miałam nadzieję, że tym razem nam się uda, byłam obstawiona lekami,zastrzykami ... Ja już tracę nadzieję, że kiedykolwiek będę mamą...

@Ijusz To jest sprawa bardzo indywidualna jak do tego podejdziesz. Czy przyjmiesz, że była to przypadkowa wada i spróbujesz jeszcze raz mając świadomość, że może ponownie dojść do poronienia. Czy jednak będziesz upierać się, by znaleźć przyczynę (co niekoniecznie musi się udać) i dopiero po badaniach spróbować jeszcze raz. Badań jest ogrom - tu też byś musiała zdecydować, które chcesz wykonać, bo niestety za większość trzeba płacić z własnej kieszeni. Nie pamiętam niestety w jakim wieku jesteś, ale musisz wziąć także pod uwagę upływający czas. Nie ma jednego dobrego wyboru. Ja zaryzykowałam robiąc jedynie podstawowe badania z krwi (tj. morfolofgia, tarczyca, wątroba, czas krzepnięcia, glukoza + różyczka, toxo, cytomegalia).
Te co mówisz badania sa wszystkie ok bo robilam i zadnych hormonów nigdy nie bralam jedynie kilka dni teraz duphaston. To moze nie ma sensu sprawdzać bo przecież my kobietki nie poddajemy sie i staramy sie dalej mimo wszystko.

I mam teraz 3 kolezanki w wieku po 40 tce wszytskie z bliźniakami w ciazy. Wiadomo ze z wiekiem trudniej ale nie znaczy ze jest to niemożliwe.

@Paula919191 Nie trać nadziei! Zbadaj kariotypy. Może poszukaj immunologa - może niezbędny w Twoim przypadku będzie steryd (encorton). Jeszcze wiele opcji jest przed Tobą. Ile damy radę, to pomożemy. W ciążę zachodzisz - więc teraz rolą lekarzy będzie wykombinowanie, byś tą ciążę utrzymała.

@Ijusz Nie neguje tego, że po 40-tce nie można mieć dzieci. Sama znam wiele kobiet, które pierwszy raz rodziły w takim wieku. Ale niestety prawda jest taka, że my będziemy tylko starsze, a ten czas ucieka nam jak szalony. Ja wychodzę z założenia, że wolę żałować, że coś zrobiłam.

@Paula919191 nie wierzę po prostu.... Bardzo mi przykro. Tule Cię do serca kochana. Nie trać nadziei jsk pisze @witch84 może zrobić dodatkowe badania poszukać dobrego lekarza.
Może jakiś wirus się wkradł i stąd obrzęk. Badalas toksoplazmoze lub cytomegalie?
@Jivka u Ciebie jeszcze chyba podobnie było z obrzekiem przy prawowirusie? Czy się mylę?

@Ijusz kochana z własnego doświadczenia mogę poradzić Ci, że warto zrobić badania po poronieniu tj cytomegalie toksoplazmoze listerioze, zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM, Antykoagulant toczniowy LA (wskaźniki krzepnięcia) i sprawdzić tarczyce. Jeśli oczywiście chcesz. Ja zrobiłam te badania i poszłam z wynikami na wizytę kontrolna.

@Paula919191 nie wierzę po prostu.... Bardzo mi przykro. Tule Cię do serca kochana. Nie trać nadziei jsk pisze @witch84 może zrobić dodatkowe badania poszukać dobrego lekarza.
Może jakiś wirus się wkradł i stąd obrzęk. Badalas toksoplazmoze lub cytomegalie?
@Jivka u Ciebie jeszcze chyba podobnie było z obrzekiem przy prawowirusie? Czy się mylę?

@Ijusz kochana z własnego doświadczenia mogę poradzić Ci, że warto zrobić badania po poronieniu tj cytomegalie toksoplazmoze listerioze, zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM, Antykoagulant toczniowy LA (wskaźniki krzepnięcia) i sprawdzić tarczyce. Jeśli oczywiście chcesz. Ja zrobiłam te badania i poszłam z wynikami na wizytę kontrolna.
Mam dobrego lekarza...jestem na heparynie i duphastonie,widocznie to za mało. Toksoplazmoza ok, cytomegalia też...

reklama
@Paula919191 kochana chodziło mi o immunologa lub hematologa. Przykro mi, że musisz przechodzić przez to drugi raz... Nawet nie wiem co mam Ci napisać. Jestem z Tobą całym sercem.
Dzięki. Czekam na męża bo był dosyć daleko na zleceniu ale jak tylko zadzwoniłam to wsiadł w samochód i jedzie do domu. Z nim pojade do szpitala,zobaczymy czy przyjmą mnie dziś czy jak to będzie.

Do góry