reklama
Totois30
Fanka BB :)
@roxie123 @AgaB33 przyblizycie mi temat badania progesteronu?nigdy tefo nie robilam stracilam ciaze w 9tc od ostatniej miesiaczki, myslicie ze warto zbadac?oczywiscie kazdy lek i gin mówił nieee ale moze wlasnie w 25dc zrobie bete i właśnie progesteron?zeby zobaczyc czy nie za niski na utrzymanie ewentualnej ciazy albo na kolejny raz dowiem sie czy moze brac luteine wczesniej? Tylko jakie wyniki co beda znaczyly?
@Totois30 nie wystarczy zbadac poziom progesteronu by stwierdzic, ze jest go malo. Moze byc niski wtedy, kiedy cykl jest bezowulacyjny. Poza tym progesteron jest w ciele wytwarzany skokowo, czyli jego wykres wyglada troche jak sinusoida. Jesli badanie trafi na doline, bedzie niski. Zeby sprawdzic czy jest niski dobrze poobserwowac cykl. Po peknietym pecherzyku zostaje cialko zolte moze inaczej sie to nazywa i sprawdza sie jakie jest duze i do tego bada progesteron i dovtego zbiera wywiad czy przed okresem nie ma plamien. Mi kiedys jeden gin to sprawdzil. Progesteron bada sie w ciagu jednego dnia co godzine i wyciaga srednia, albo przez kilka dni o tej samej porze i wyciaga srednia. Dlatego ginowie raczej go nie badaja. Wola dac dupka i wtedy zabezpieczaja ciaze po poronieniu. Poza tym w ciazy tez sa objawy jego niskiego poziomu. Boli brzuch i sa plamienia. Na to tez daja dupka. Mozna tez jego poziom zbadac ok 7 dni po owulacji. Jak jest powyzej 6 owulacja byla, nizszy poziom mowi, o braku owulacji. To tyle co sie nauczylam o progesteronie. Przewaznie bada sie go ok 25 dnia cyklu jak sa regularne, czyli ok 28 dni
Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
Ja już po wizycie, ginekolog powiedział,że dobrze się wszystko oczyściło, beta HCG 16, więc jakbym się zdecydowała to po miesiączce mogę myśleć o dzidzi. A Wy chcialyscie od razu? Ja naradzie muszę dojść do tego czy jestem gotowa psychicznie na tą by próbować. Poza tym po 1 miesiączce zrobię USG.
Odnośnie progesteronu to też mi lekarz kazał brać jak będę podejrzewać że jestem w ciąży. Może te mogłam się spytać czy nie powinnam wcześniej po owulacji juz brać.
Odnośnie progesteronu to też mi lekarz kazał brać jak będę podejrzewać że jestem w ciąży. Może te mogłam się spytać czy nie powinnam wcześniej po owulacji juz brać.