Magdalena26
Nadzieja umiera ostatnia.
Aniołkowa mamo na pierwszej wizycie u mojego obecnego lekarza dostałam kartę z badaniami do wykonania, mianowicie:
1. Badania parametrów krzepnięcia:
-ATIII
-aktywność białka C i S
-APTT
-fibrynogen
-liczba płytek krwi
-homocysteina
2. Badania immunologiczne = zespół antyfosfolipidowy
-antykoagulant tocznia
-przeciwciała antyfosfolipidowe IgM i IgG
-beta-2 glikoproteina
3. Testy genetyczne
-mutacja genu protrombiny
-mutacja genu czynnika V Leiden
- mutacja genu reduktazy metylenotetrahydrofolianu MTHFR
4. Kariotyp twój i męża
Ja do tego robiłam jeszcze wymaz na chlamydię, ureaplasmę, mycoplasmę i wirus HSV, badania tarczycy, wymaz na czystość pochwy.
Pamiętaj, że po trzech stratach część badań możesz wykonać na NFZ, ponieważ badania są bardzo drogie. Ja badania parametrów krzepnięcia i na zespół antyfosfolipidowy wykonałam u hematologa na NFZ. Za pozostałe płaciłam, ale w Warszawie są kliniki genetyczne, warto zapytać gdzie możesz wykonać badania taniej lub na NFZ.
1. Badania parametrów krzepnięcia:
-ATIII
-aktywność białka C i S
-APTT
-fibrynogen
-liczba płytek krwi
-homocysteina
2. Badania immunologiczne = zespół antyfosfolipidowy
-antykoagulant tocznia
-przeciwciała antyfosfolipidowe IgM i IgG
-beta-2 glikoproteina
3. Testy genetyczne
-mutacja genu protrombiny
-mutacja genu czynnika V Leiden
- mutacja genu reduktazy metylenotetrahydrofolianu MTHFR
4. Kariotyp twój i męża
Ja do tego robiłam jeszcze wymaz na chlamydię, ureaplasmę, mycoplasmę i wirus HSV, badania tarczycy, wymaz na czystość pochwy.
Pamiętaj, że po trzech stratach część badań możesz wykonać na NFZ, ponieważ badania są bardzo drogie. Ja badania parametrów krzepnięcia i na zespół antyfosfolipidowy wykonałam u hematologa na NFZ. Za pozostałe płaciłam, ale w Warszawie są kliniki genetyczne, warto zapytać gdzie możesz wykonać badania taniej lub na NFZ.
Ostatnia edycja: